JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tilsvar fra Stendi (Aleris)

Vi sendte følgende spørsmål til Stendi:

– Mange av saksøkerne får helt eller delvis medhold i dommen. Likevel beskriver Stendi dette som en seier. Hvorfor det?

– Ekspert i arbeidsrett Jan Tormod Dege har uttalt at han mener denne saken vil få et annet utfall i lagmannsretten, dvs. at han tror dommen vil gå i saksøkernes favør. Hva tenker dere om denne påstanden?

– Flere av saksøkerne har beskrevet problematiske forhold ved institusjonene til Aleris Ungplan & BOI der de har jobbet. Vi omtaler også noen av disse påstandene i podkasten. Mener dere at beskrivelsen av arbeidsforholdene hos Aleris er riktige? Og hva har dere i så fall gjort for å bedre forholdene?

– Frivillighet har vært et sentralt tema i dommen. Vil dere nå øke innsatsen for å få folk over fra oppdragstakerkontrakter til faste ansettelser, eller viser dommen at dette ikke er nødvendig?

– Hvis faste ansettelser er et mål, hvordan oppfordrer dere oppdragstakere til å bli arbeidstakere?

– Flere av konsulentene hevder at de ble «presset» til å ha flere oppdragsgivere slik at de ikke skulle være som fast ansatte å regne. Hva mener dere om denne påstanden?

– Stiller dere krav til at oppdragstakere må ha flere oppdragsgivere for at de ikke skal bli «nedgradert» til ringevikarer?

Administrerende direktør i Stendi, Ingvild Kristiansen, skriver følgende til FriFagbevegelse:

«Dommen i Oslo tingrett har gitt oss rett i de prinsipielt viktige spørsmålene. Blant annet har tingretten slått fast at det ikke er belegg for å si at Aleris Ungplan & BOI har hatt noen økonomiske motiver for å bruke selvstendig næringsdrivende konsulenter, og at retten vanskelig kan se at oppdragstakere har vært billigere enn arbeidstakere for selskapet. Den slår også fast at selskapets hovedfokus har vært å levere gode tjenester til brukerne, og at ledelsen har sett det slik at gode tjenester til brukerne kan leveres med både oppdragstakere og ansatte. Ifølge dommen så har Aleris Ungplan & BOI vunnet fullt ut i 11 av 24 saker. For de 12 som er tilkjent økonomisk kompensasjon så dreier det seg om minimale beløp i forhold til de krav som ble framført av saksøkerne, og ingen av saksøkerne er funnet å ha vunnet frem i det vesentlige. Inntil en eventuell dom fra lagmannsretten skulle foreligge så forholder vi oss til dommen i Oslo Tingrett.

Påstandene rundt arbeidsforhold har vært grundig presentert og behandlet i Oslo Tingrett. Dommen er tydelig på at de fleste har foretrukket å være oppdragstakere, de fleste har fått tilbud om stilling hos oss, hvorav enkelte har takket ja. Konsulentene har selv ønsket lange vakter og dobbeltvakter. Vi kjenner oss ikke igjen i de forholdene som ble beskrevet i retten, og beskrivelsene ble heller ikke ble vektlagt i dommen.

Når det gjelder å redusere andelen oppdragstakerkontrakter til fordel for faste ansatte så er dette et arbeid Aleris Ungplan & BOI var godt i gang med uavhengig av og før søksmålet. Stendi ønsker å ansette så mange som mulig i hele, faste stillinger og etterstreber å tilby faste ansettelser til de med oppdragskontrakter samt at nye stillinger utlyses som faste ansettelser. Det vil alltid være behov for en andel vikarer for å sikre et godt omsorgstilbud til brukerne, slik det også er i det offentlige.

Når det gjelder påstandene om "press" om å ha flere oppdragsgivere og "nedgradering til ringevikarer" så er dette noe vi ikke kjenner oss igjen i.»

Warning
Annonse
Annonse