Slår ring om skattekontorene
LO-forbund raser mot regjeringen, som har åpnet for en massiv nedleggelse av skattekontor landet rundt.
bjorn.erik.dahl@anb.no
– Å legge ned 130 skattekontor er overraskende dårlig distriktspolitikk fra en rødgrønn regjering, sier John Leirvaag, nyvalgt forbundsleder i Norsk Tjenestemannslag (NTL) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Det var i forbindelse med forslaget til statsbudsjett at regjeringen åpnet for å la skattedirektøren legge ned skattekontor med færre enn fem ansatte. Debatten har rast siden forslaget ble kjent, men NTL nekter å gi opp kampen, og nå bruker forbundet mye ressurser på å synliggjøre konsekvensene av å legge ned alle disse skattekontorene.
Nedbygging
– Dette er ikke utvikling av offentlige tjenester, slik Finansdepartementet hevder, men nedbygging. Det skjer en systematisk nedbygging av skattekontorene i distriktene. Med dette forslaget vil brukerne få et klart dårligere tjenestetilbud i mange kommuner. Det er ikke lenger mulig å si at borgere vil kunne få hjelp og svar på sine henvendelser uansett hvor i landet du bor. Skatteetaten vil også miste verdifull kompetanse når de mange som ikke kan flytte vil forlate etaten, spår Leirvaag.
NTL er et av LOs største forbund, og av 50.000 medlemmer er 2.900 organisert i Skatteetaten, noe som gjør NTL til største fagforbund i etaten. Lederen i NTL Skatt, Stein Thorvaldsen, mener de ansatte på små skattekontor nå utsettes for dårlig rødgrønn politikk.
Frustrasjon
– De ansatte er frustrerte, og hverdagen preges av usikkerhet og bekymring. Alle disse kontorene kan ikke legges ned, vi bor tross alt i Norge, og med de geografiske utfordringer det medfører, sier Thorvaldsen til ANB.
– Regjeringen har tidligere sagt at de ønsker å få vurdert om statlige arbeidsplasser kan flyttes ut av Oslo for å sikre statlig virksomhet i kommunene. Det er et paradoks at det åpenbart er enkelt for regjeringen å legge ned 170 eksisterende arbeidsplasser, legger John Leirvaag til.
Skremmelisten
Det er ikke småtterier Leirvaag og NTL frykter hvis nedleggelsene blir en realitet:
– 130 skattekontor kan bli nedlagt.
– Skatteetatens brukere i distriktene vil miste muligheten til å snakke med veileder eller saksbehandler.
– Brukerne vil bare kunne kontakte Skatteetaten via brev, telefon eller nettbaserte løsninger.
– 170 distriktsarbeidsplasser vil forsvinne.
– Politikerne gitt fra seg muligheten til å påvirke lokaliseringen av statlige arbeidsplasser i distriktene.
– De ansattes organisasjoner mister viktig medbestemmelse i strid med Soria-Moria II-erklæringen.
NTL er ikke mot enhver nedleggelse av skattekontor, selv om forbundet mener det går altfor fort i svingene akkurat nå. Det er lagt ned over 20 kontor de siste årene etter en prosess med kommunene og tillitsvalgte der det har vært enighet om dette. I tillegg var det en omfattende omlegging av ligningskontorstrukturen ved årtusenskiftet. I dag er det 259 skattekontor i Norge.
Mindre behov for skattekontor
Folk flest har mindre behov for å gå på skattekontoret, mener skattedirektøren.
– Skatteetaten har gjennom flere år utviklet selvbetjeningsløsninger på alle saksområdene. Disse tjenestene har fått stor oppslutning og brukes av de aller fleste borgere og næringslivet. Dette har redusert behovet for å gå på skattekontoret, sier skattedirektør Svein Kristensen til ANB.
Han understreker at skattekontorene nå er spesialiserte på ulike områder, og at skattyterne ikke lenger nødvendigvis behandles på det lokale kontoret.
– I tillegg har vi fått en egen veiledningstelefon, Skatteopplysningen, som tar mesteparten av veiledningen i første linje. Dette har ført til mindre trafikk på kontorene.
– Vi har allerede invitert de tillitsvalgte til samarbeid om denne saken. Det er mange hensyn som må tas, ikke minst i forhold til de ansatte. Vi vil blant annet inngå en omstillingsavtale med organisasjonene. Jeg har all grunn til å tro at vi får en god prosess med organisasjonene, sier skattedirektøren.
Han mener også at det er viktig å få til en god prosess med kommunene, der man blant annet skal drøfte et samarbeid om hvilke informasjonstjenester som skal etableres i samarbeid med kommunen, for eksempel med skatteoppkreverkontoret.
– Nedleggingen av kontorer vil gå over flere år, tilpasset forholdene på stedet, sier Kristensen.
– Styrket kompetanse
– Dette blir en gradvis prosess og det er ingen som skal sies opp, det er viktig å presisere, sier statssekretær Roger Schjerva (SV) i Finansdepartementet til ANB.
– For berørte ansatte skaletaten så langt det lar seg gjøre ta hensyn til hver enkelt ansattes situasjon og ønsker, eksempelvis kan muligheten for stedsuavhengige arbeidsplasser vurderes. Disse kontorene har i snitt 1,3 ansatte, og vi står overfor en demografisk utfordring i etaten. Det er ikke lett å rekruttere unge folk i dag til å jobbe nesten alene på småkontorer, sier statssekretæren.
Han mener videre at omorganiseringen er et vesentlig tiltak for å møte Riksrevisjonens påpekninger om at man må sikre ensartet behandling av like saker uavhengig av sakens geografiske opprinnelse.
– Er det noe håp om at saken kan få et annet utfall enn alle disse nedleggelsene?
– Vi har stilt som forutsetning at nedleggelse ikke skal føre til økt sentralisering til de største byene. Nedleggelsene legger til rette for økt bemanning og styrket kompetanse i øvrige kontorer i distriktene. Vi mener at dette er en god utvikling av offentlige tjenester, avrunder Schjerva. (ANB)
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden