Slår ring om skattekontorene
LO-forbund raser mot regjeringen, som har åpnet for en massiv nedleggelse av skattekontor landet rundt.
bjorn.erik.dahl@anb.no
– Å legge ned 130 skattekontor er overraskende dårlig distriktspolitikk fra en rødgrønn regjering, sier John Leirvaag, nyvalgt forbundsleder i Norsk Tjenestemannslag (NTL) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Det var i forbindelse med forslaget til statsbudsjett at regjeringen åpnet for å la skattedirektøren legge ned skattekontor med færre enn fem ansatte. Debatten har rast siden forslaget ble kjent, men NTL nekter å gi opp kampen, og nå bruker forbundet mye ressurser på å synliggjøre konsekvensene av å legge ned alle disse skattekontorene.
Nedbygging
– Dette er ikke utvikling av offentlige tjenester, slik Finansdepartementet hevder, men nedbygging. Det skjer en systematisk nedbygging av skattekontorene i distriktene. Med dette forslaget vil brukerne få et klart dårligere tjenestetilbud i mange kommuner. Det er ikke lenger mulig å si at borgere vil kunne få hjelp og svar på sine henvendelser uansett hvor i landet du bor. Skatteetaten vil også miste verdifull kompetanse når de mange som ikke kan flytte vil forlate etaten, spår Leirvaag.
NTL er et av LOs største forbund, og av 50.000 medlemmer er 2.900 organisert i Skatteetaten, noe som gjør NTL til største fagforbund i etaten. Lederen i NTL Skatt, Stein Thorvaldsen, mener de ansatte på små skattekontor nå utsettes for dårlig rødgrønn politikk.
Frustrasjon
– De ansatte er frustrerte, og hverdagen preges av usikkerhet og bekymring. Alle disse kontorene kan ikke legges ned, vi bor tross alt i Norge, og med de geografiske utfordringer det medfører, sier Thorvaldsen til ANB.
– Regjeringen har tidligere sagt at de ønsker å få vurdert om statlige arbeidsplasser kan flyttes ut av Oslo for å sikre statlig virksomhet i kommunene. Det er et paradoks at det åpenbart er enkelt for regjeringen å legge ned 170 eksisterende arbeidsplasser, legger John Leirvaag til.
Skremmelisten
Det er ikke småtterier Leirvaag og NTL frykter hvis nedleggelsene blir en realitet:
– 130 skattekontor kan bli nedlagt.
– Skatteetatens brukere i distriktene vil miste muligheten til å snakke med veileder eller saksbehandler.
– Brukerne vil bare kunne kontakte Skatteetaten via brev, telefon eller nettbaserte løsninger.
– 170 distriktsarbeidsplasser vil forsvinne.
– Politikerne gitt fra seg muligheten til å påvirke lokaliseringen av statlige arbeidsplasser i distriktene.
– De ansattes organisasjoner mister viktig medbestemmelse i strid med Soria-Moria II-erklæringen.
NTL er ikke mot enhver nedleggelse av skattekontor, selv om forbundet mener det går altfor fort i svingene akkurat nå. Det er lagt ned over 20 kontor de siste årene etter en prosess med kommunene og tillitsvalgte der det har vært enighet om dette. I tillegg var det en omfattende omlegging av ligningskontorstrukturen ved årtusenskiftet. I dag er det 259 skattekontor i Norge.
Mindre behov for skattekontor
Folk flest har mindre behov for å gå på skattekontoret, mener skattedirektøren.
– Skatteetaten har gjennom flere år utviklet selvbetjeningsløsninger på alle saksområdene. Disse tjenestene har fått stor oppslutning og brukes av de aller fleste borgere og næringslivet. Dette har redusert behovet for å gå på skattekontoret, sier skattedirektør Svein Kristensen til ANB.
Han understreker at skattekontorene nå er spesialiserte på ulike områder, og at skattyterne ikke lenger nødvendigvis behandles på det lokale kontoret.
– I tillegg har vi fått en egen veiledningstelefon, Skatteopplysningen, som tar mesteparten av veiledningen i første linje. Dette har ført til mindre trafikk på kontorene.
– Vi har allerede invitert de tillitsvalgte til samarbeid om denne saken. Det er mange hensyn som må tas, ikke minst i forhold til de ansatte. Vi vil blant annet inngå en omstillingsavtale med organisasjonene. Jeg har all grunn til å tro at vi får en god prosess med organisasjonene, sier skattedirektøren.
Han mener også at det er viktig å få til en god prosess med kommunene, der man blant annet skal drøfte et samarbeid om hvilke informasjonstjenester som skal etableres i samarbeid med kommunen, for eksempel med skatteoppkreverkontoret.
– Nedleggingen av kontorer vil gå over flere år, tilpasset forholdene på stedet, sier Kristensen.
– Styrket kompetanse
– Dette blir en gradvis prosess og det er ingen som skal sies opp, det er viktig å presisere, sier statssekretær Roger Schjerva (SV) i Finansdepartementet til ANB.
– For berørte ansatte skaletaten så langt det lar seg gjøre ta hensyn til hver enkelt ansattes situasjon og ønsker, eksempelvis kan muligheten for stedsuavhengige arbeidsplasser vurderes. Disse kontorene har i snitt 1,3 ansatte, og vi står overfor en demografisk utfordring i etaten. Det er ikke lett å rekruttere unge folk i dag til å jobbe nesten alene på småkontorer, sier statssekretæren.
Han mener videre at omorganiseringen er et vesentlig tiltak for å møte Riksrevisjonens påpekninger om at man må sikre ensartet behandling av like saker uavhengig av sakens geografiske opprinnelse.
– Er det noe håp om at saken kan få et annet utfall enn alle disse nedleggelsene?
– Vi har stilt som forutsetning at nedleggelse ikke skal føre til økt sentralisering til de største byene. Nedleggelsene legger til rette for økt bemanning og styrket kompetanse i øvrige kontorer i distriktene. Vi mener at dette er en god utvikling av offentlige tjenester, avrunder Schjerva. (ANB)
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
SKADET PÅ JOBB: Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Bildet er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB