JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slåss for avtaleverket

NTLerne mener det står mye igjen for at avtaleverket fungerer optimalt.

anne.grete.lossius@lomedia.no

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

I debatten om hovedavtalene var mange NTLere på talerstolen og belyste problemstillinger om hvordan de fungerer i praksis.

Kjersti Barsok, nestleder i LO Oslo og medlem av Norsk Tjenestemannslag (NTL) er opptatt av det som skjer i Europa, og mener hovedavtalene må styrkes i tråd med det.

- Vi opplever mer aggressive arbeidsgivere. Vi kjemper kampen både i offentlig og privat sektor. Det pågår nå to streiker for noe som er så vanlig som tariffavtaler – i gulvprodusenten Forbo Flooring i Asker og IT-bedriften Atea.

Vi har en overenskomstdekning på 72 prosent. Det betyr at om lag 30 prosent av arbeidslivet er i jungelen, eller at det er den sterkestes rett som gjelder. Vi opplever at organisasjonsprosenten synker. Spesielt i varehandler, restaurant og renhold. Her pågår alle former for sosial dumping. Verdens sterkeste fagbevegelse er ikke sterkere enn våre svakeste ledd.

- Vi må gjøre tariffavtalen så sterk at vi faktisk får til en styring på grunnplanet, sier Barsok.

Hun remset opp flere forslag som kan løse noe av problemene. Og det viktigste verktøyet er fagorganisering.

Hun framholder også at det er viktig å få på plass bedre muligheter for sympatiaksjoner for å oppnå tariffavtale. Og framfor alt – hun vil at de uorganiserte blir permittert samme dag som en streik starter.

NTLs Jostein Kleven fastslo hvor viktig det er med gode kapteiner, som kan navigere og kjenner sjøkartene, og som ikke navigerer etter stjernehimmelen.

– Men i offentlig sektor får vi inn nye kapteiner som ikke leia. De kommer fra BI, markedsskoler og andre institusjoner som utdanner folk til profittdrevne sektorer. Og de henter filosofi fra land som er fjerne fra norsk arbeidsliv, sier Kleven.

Han viser til ledelsesfilosofier fra USA, der fagforeninger og kollektive avtaler er fyord. Han har selv erfaring fra ledere som ikke kjenner grunnleggende avtaleverk i staten.

– Som tillitsvalgt i Avinor har jeg selv måtte være med å lære opp ledere i lov- og avtaleverk. Vi stemples også som vanskelige vaktbikkjer, som maser på at lov- og avtaleverk skal følges. Vi må ikke la piratene fra fjerne ideologiske farvann ta fra oss vår rett til medbestemmelse, fastslår han.

Dag Agledal fra NTL Forsvaret understreker at tillitsvalgte presses på tid, og må krangle for å få fri til kurs og konferanser.

– Flere forslag peker på nødvendigheten av at tillitsvalgte og medlemmer har tid til fagforeningsarbeid. Tid til å sette seg inn i viktige temaer, kurs og konferanser, hele det lærende fellesskapet som er så nødvendig for oss, sier han.

Agledal opplever stadig oftere at arbeidsgivere setter spørsmålstegn ved om tiden tillitsvalgte bruker faktisk er arbeidstid.

– Vi opplever at tillitsvalgte og medlemmer får avslag på søknader om fri til å reise på kurs og konferanser. Arbeidsgiver foreslår heller avspassering, sykedager eller ferie. Hvordan får arbeidsgiver fri til å reise på NHOs årskonferanse? Bruker de NHO-dagen, spør Agledal.

Han oppfordrer LO å være sterke i kravet å hegne om tiden til fagforeningsarbeid.

– Vi fyller viktige funksjoner, som arbeidsgiverne og samfunnet er avhengige av. Vi må ha permisjoner og fri med lønn for å gjøre vår jobb. Vi må være klare på våre krav, vi trenger tid, sier han.

Annonse
Annonse