Slåss for avtaleverket
NTLerne mener det står mye igjen for at avtaleverket fungerer optimalt.
anne.grete.lossius@lomedia.no
anders.hauge-eltvik@lomedia.no
I debatten om hovedavtalene var mange NTLere på talerstolen og belyste problemstillinger om hvordan de fungerer i praksis.
Kjersti Barsok, nestleder i LO Oslo og medlem av Norsk Tjenestemannslag (NTL) er opptatt av det som skjer i Europa, og mener hovedavtalene må styrkes i tråd med det.
- Vi opplever mer aggressive arbeidsgivere. Vi kjemper kampen både i offentlig og privat sektor. Det pågår nå to streiker for noe som er så vanlig som tariffavtaler – i gulvprodusenten Forbo Flooring i Asker og IT-bedriften Atea.
Vi har en overenskomstdekning på 72 prosent. Det betyr at om lag 30 prosent av arbeidslivet er i jungelen, eller at det er den sterkestes rett som gjelder. Vi opplever at organisasjonsprosenten synker. Spesielt i varehandler, restaurant og renhold. Her pågår alle former for sosial dumping. Verdens sterkeste fagbevegelse er ikke sterkere enn våre svakeste ledd.
- Vi må gjøre tariffavtalen så sterk at vi faktisk får til en styring på grunnplanet, sier Barsok.
Hun remset opp flere forslag som kan løse noe av problemene. Og det viktigste verktøyet er fagorganisering.
Hun framholder også at det er viktig å få på plass bedre muligheter for sympatiaksjoner for å oppnå tariffavtale. Og framfor alt – hun vil at de uorganiserte blir permittert samme dag som en streik starter.
NTLs Jostein Kleven fastslo hvor viktig det er med gode kapteiner, som kan navigere og kjenner sjøkartene, og som ikke navigerer etter stjernehimmelen.
– Men i offentlig sektor får vi inn nye kapteiner som ikke leia. De kommer fra BI, markedsskoler og andre institusjoner som utdanner folk til profittdrevne sektorer. Og de henter filosofi fra land som er fjerne fra norsk arbeidsliv, sier Kleven.
Han viser til ledelsesfilosofier fra USA, der fagforeninger og kollektive avtaler er fyord. Han har selv erfaring fra ledere som ikke kjenner grunnleggende avtaleverk i staten.
– Som tillitsvalgt i Avinor har jeg selv måtte være med å lære opp ledere i lov- og avtaleverk. Vi stemples også som vanskelige vaktbikkjer, som maser på at lov- og avtaleverk skal følges. Vi må ikke la piratene fra fjerne ideologiske farvann ta fra oss vår rett til medbestemmelse, fastslår han.
Dag Agledal fra NTL Forsvaret understreker at tillitsvalgte presses på tid, og må krangle for å få fri til kurs og konferanser.
– Flere forslag peker på nødvendigheten av at tillitsvalgte og medlemmer har tid til fagforeningsarbeid. Tid til å sette seg inn i viktige temaer, kurs og konferanser, hele det lærende fellesskapet som er så nødvendig for oss, sier han.
Agledal opplever stadig oftere at arbeidsgivere setter spørsmålstegn ved om tiden tillitsvalgte bruker faktisk er arbeidstid.
– Vi opplever at tillitsvalgte og medlemmer får avslag på søknader om fri til å reise på kurs og konferanser. Arbeidsgiver foreslår heller avspassering, sykedager eller ferie. Hvordan får arbeidsgiver fri til å reise på NHOs årskonferanse? Bruker de NHO-dagen, spør Agledal.
Han oppfordrer LO å være sterke i kravet å hegne om tiden til fagforeningsarbeid.
– Vi fyller viktige funksjoner, som arbeidsgiverne og samfunnet er avhengige av. Vi må ha permisjoner og fri med lønn for å gjøre vår jobb. Vi må være klare på våre krav, vi trenger tid, sier han.
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
Brian Cliff Olguin