Slutt for det siste værskipet
Meteorologisk institutt har ikke lenger behov for værskipet Polarfront. Satellittene tar over.
Fra nyttår er det over og ut for det siste værskipet i Norge.
– Dette kommer som er lite sjokk på oss. Vi håper det fortsatt kan være behov for skipet i klimasammenheng, sier Roar Misje i rederiet Misje til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Forskningsminister Tora Aasland forsvarer oppsigelsen av kontrakten med Polarfront.
– Drift av værskip er ikke lenger kostnadseffektivt på grunn av den teknologiske utviklingen på satellittområdet, skriver ministeren i et brev til Venstres Gunnar Kvassheim.
– Svaret er ikke fullgodt. Jeg føler meg ikke beroliget. På meg virker det uforståelig at vi fjerner slik informasjonsinnhenting når vi er enige om å trappe opp klimaforskningen, sier Kvassheim.
20 millioner
Værskipet Polarfront er fast stasjonert i Norskehavet rett vest for Måløy, nærmere bestemt 66 grader nord og 2 grader øst.
Meteorologisk institutt betaler 20 millioner kroner i året for tjenesten som Polarfront ufører, og får tre millioner kroner i støtte fra den europeiske samarbeidsorganisasjonen. Dermed koster driften netto 17 millioner i året.
Den primære meteorologiske oppgaven er å sende opp radiosonder fire ganger i døgnet. I tillegg foretas det normale værobservasjoner fra havoverflaten.
Sju stasjoner
Radiosondene måler atmosfærens tilstand fra hav overflaten til 25 kilometers høyde. Tidligere var dette den eneste måten å regelmessig måle atmosfæren. Norge driver i dag sju slike radiosondestasjoner på Sola, Ørland, Bodø, Jan Mayen, Bjørnøya, Ekofisk og værskipet Polarfront. For 50 år siden var det mer enn ti værskip i Atlanterhavet, finansiert gjennom en internasjonal avtale. Disse skipene er nå gradvis lagt ned, og det norske værskipet er nå det eneste gjenværende.
De siste årene har det kommer stadig bedre værsatellitter. Radiosondene og satellittene kompletterer hverandre, men satellittene har gjort radiosondene noe mindre viktige enn de var for noen år tilbake.
– Radiosondemålingene er fremdeles nødvendige, men man trenger færre av dem enn før, skriver ministeren.
Klimaforskning
Polarfront foretar også andre typer målinger. Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen har benyttet værskipet som plattform for oseanografiske målinger ned til mer enn 2.000 meters dybde. Gjennom disse målingene overvåkes Golfstrømmen så vel som dypvannet i Norskehavet.
Siden Meteorologisk institutt nå ønsker å si opp avtalen med Polarfront, planlegger Geofysisk institutt ifølge ministeren å fortsette de oseanografiske målingene ved å sette ut en forankret bøye.
Også Havforskningsinstituttet, USAs meteorologiske institutt og Universitetet i Southampton nyter i dag godt at tjenester fra Polarfront.
Bekymret kaptein
– Det er med bekymring jeg ser at ikke alle fakta ikke har kommer fram i hennes redegjørelse, skriver kaptein Jan Erik Taule på Polarfront i en e-post til Kvassheim.
Taule etterlyser Geofysisk institutts syn på saken. Han stiller også spørsmål ved om olje- og offshoreindustrien vil få gode nok langtidsvarsler i framtidige værmeldinger. (ANB)