Spanias kriseplan
Det er noe interessant med det rigide spanske arbeidsmarkedet: Det er veldig fleksibelt.
Spanias svar på krisen: Man bruker formuer av skattepenger på å redde bankherrer og ofrer millioner av egne (mindre pengesterke) borgere; arbeidsløshetstrygder og pensjoner kuttes, trygge arbeidskontrakter endres til utrygge, utdanningsbudsjetter kappes, politiet militariseres; de som protesterer, behandles som terrorister. Og ikke bare det.
Det funker ikke. Krisen bare fortsetter. Arbeidsløshetssøylen på grafene vokser til nye rekordhøyder: En fjerdedel av spanjolene er i dag arbeidsløse, og halvparten av ungdommen er rammet – den høyeste andelen i EU. Flere makthavere har pekt ut den skyldige: De rigide arbeidsmiljølovene.
For bare halvannet år siden kom den sosialdemokratiske regjeringen med en reform som skulle mykne rigiditeten. Men gikk arbeidsløsheten ned den gangen? Nei! Den økte. I dag er den nye høyreregjeringen på vei i samme retning, med enda mer hastverk. Statsminister Mariano Rajoy glemte at mikrofonen var på da han hvisket til en EU-representant for noen uker siden: «Arbeidsreformen vår kommer til å være ekstremt aggressiv.» Nylig ble den innført som et krisedekret og går i korte trekk ut på følgende: Lettere å gi folk sparken, lettere å kutte i folks lønninger, lettere å endre (forverre) arbeidsforholdene uten at dette forhandles om sentralt. En «employer’s wish-list gone mad», som en kommentator i The Guardian syrlig omtalte den.
Det er noe interessant med det rigide spanske arbeidsmarkedet: Det er veldig fleksibelt. Rundt en tredel av arbeidsstyrken er midlertidig ansatt. Arbeidsmarkedet består av én relativt beskyttet gruppe arbeidere, og én ekstremt ubeskyttet gruppe, der ungdom, kvinner og innvandrere er overrepresenterte. Det virker logisk å reparere dette gapet ved å redusere privilegiene til den beskyttede gruppen og øke jobbtryggheten for den andre, som statsminister Rajoy hevder å ville. Problemet er imidlertid at i praksis betyr dette at de beskyttede arbeiderne mister for mye, mens de ubeskyttede arbeiderne vinner for lite. I mellomtiden grafser arbeidsgiverne til seg så mye de kan.
Må ikke forveksles med Hellas: Krisen i Spania kom idet boligboblen sprakk i 2008 og 2009. Bygningsarbeiderne ble først rammet, deretter gikk sektor etter sektor med i sluket. At økonomien har vært totalavhengig av liksomverdiskapning – økende eiendomspriser – er hovedfaktoren bak dagens skyhøye arbeidsløshetstall, ikke rigide arbeidsmiljølover eller et dobbelt marked som har preget landet lenge før krisen. Så hva har egentlig en arbeidsreform med kriseløsningen å gjøre? Ikke særlig mye. Derimot fins det liten tvil om at ikke alle taper på høy arbeidsløshet. Er den høy, kan man presse ned lønninger og fjerne rettigheter ved å peke på de desperate som står utenfor butikklokalet, byggeplassen, klasserommet eller fabrikkporten og si til en ansatt som protesterer:
Vil du være en av dem?
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 8/2012)
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim