JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spekter avlyser lønnsfesten

Et nytt lønnsoppgjør med tillegg på 5–6 prosent øker risikoen for økt ledighet, stigende rente, redusert velferd og kanskje også økte skatter, mener arbeidsgiverforeningen Spekter.

Det er viseadministrerende direktør Anne-Kari Bratten som kommer med disse spådommene i et større intervju i foreningens medlemsblad Orienterer nå i forkant av årets lønnsoppgjør. Spekter (tidligere Navo) er hovedsakelig arbeidsgiverforening for offentlig eide selskaper som Posten, NSB, helseforetakene og NRK.

På bølgetoppen. Anne-Kari Bratten påpeker at vi trolig er på toppen av en konjunkturbølge, og hun er kritisk til både forventningene og prognosene som er presentert i fortkant av oppgjøret.

– Et kostnadskrevende lønnsoppgjør vil dramatisk kunne forsterke de negative trekkene i norsk økonomi, framholder Bratten, som viser til at reallønnsveksten i 2008 uansett ikke blir like høy som i 2007, da prisveksten i år ventes å nærme seg 3,5 prosent mot fjorårets 0,8, ifølge Teknisk beregningsutvalg.

– Norge kan ikke fortsette å bevilge seg lønnsoppgjør som ligger langt over det våre konkurrenter bare drømmer om, uten at vil til slutt taper konkurransen og framtidige arbeidsplasser. Derfor må lønnsfesten vi har hatt de siste årene ta slutt, sier Spekter-direktøren, som mener at de siste kronene i årets lønnsoppgjør kan bli dyrekjøpte penger.

– Det hjelper ikke med en ekstra tusenlapp eller to i årslønn hvis man står i fare for å miste jobben, eller hvis skattetrykket og rentekostnaden stikker av med titusener i den andre enden, legger hun til.

Likelønn. Bratten er også kritisk til forslagene om å gi ekstra lønnsløft til utvalgte yrkesgrupper både i og ved siden av de ordinære lønnsoppgjørene.

– Mange grupper synes å ville forhandle direkte med bevilgende myndigheter og dermed kortslutte den hundreårige tradisjonen vi har med direkte forhandlinger mellom partene. Vi i Spekter tror de som argumenterer for å gi ekstrabevilgninger til kvinnedominerte grupper ikke vil lykkes i sitt forsøk på å få øremerkede midler eller ekstra lønnsmidler fra staten. Vi mener heller de må bruke den ordinære forhandlingsarenaen til å slåss for likelønn. Vi har klokkertro på å arbeide med lønnssystemene og at jobben med å fremme likelønn må skje på den enkelte arbeidsplass. Forutsetningen er at det er vilje til å prioritere slik at man løser utfordringene innenfor en fornuftig økonomisk ramme. Det betyr at både arbeidsgiver og tillitsvalgte må prioritere annerledes enn de hittil har gjort i veldig mange virksomheter, sier Anne-Kari Bratten til Spekter-bladet Orienterer.

Tariff-start 7. april. Tariffoppgjøret mellom LO Stat og Spekter starter etter planen mandag 7. april klokka 12 med overlevering av krav og økonomisk gjennomgang. Hvis de innledende forhandlingene mellom Spekter og hovedsammenslutningene kommer i havn, fortsetter de såkalte B-delsforhandlingene ute i de enkelte bedrifter umiddelbart etterpå.

Annonse
Annonse