JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spent foran folkeavstemning

Forventning og frykt preger Sudan foran folkeavstemningen om løsrivelse for Sør-Sudan.

Tusenvis av mennesker reiser fra nord fordi de frykter uro etter 9. januar.

– Dersom det blir ja til løsrivelse av Sør-Sudan 9. januar, er det viktig at det internasjonale samfunnet også støtter opp om nord, sier generalsekretær i Røde Kors, Børge Brende, som har vært på reise i landet en snau uke.

Mye står på spill i det fattige og krigsherjede landet. Dersom borgerkrigen blusser opp igjen, vil kostnadene lokalt og for hele regionen komme opp i 100 millioner dollar, ifølge en rapport fra selskapet Frontier Economics, ført i pennen av uavhengige europeiske og afrikanske økonomer.

Redde for represalier

Brende forteller at tusenvis av sørsudanere nå reiser den lange veien fra Khartoum til Sør-Sudan.

– De er veldig urolige for hva som skal komme etter folkeavstemningen. Selv om de er født og oppvokst i nord, er de redde for represalier dersom det blir flertall for løsrivelse.

– Mange ønsker selvsagt også å reise sørover fordi de er entusiastiske og vil støtte opp om et nytt land. I Juba er forventningene store til å få et selvstendig land. Der teller de dagene til folkeavstemningen, legger Brende til.

Opptrapping?

Men ingen tror at forberedelsene til folkeavstemningen, som har vært utsatt mange ganger, vil gå fredelig for seg.

Denne uka hevet Sør-Sudan at militæret i nord har uført luftangrep mot en sørsudansk militærleir.

Observatører fra Carter Centre, som har overvåket forberedelsene til avstemningen, advarer mot at ledere i nord og sør trapper opp ordbruken mot hverandre.

– Det skaper et klima av frykt og mistillit. Begge parter bør avstå fra provoserende politisk retorikk, som vil kunne øke spenningene i samfunnet, advarer Carter Centre.

Brende forteller at Røde Kors og Røde Halvmåne jobber med å gi opplæring i førstehjelp og beredskap knyttet til mulig uro foran valget. Han sier mange internasjonale hjelpeorganisasjoner av sikkerhetshensyn trekkes ut før jul.

Store utfordringer

Både Sør- og Nord-Sudan står overfor store, langsiktige utfordringer. Siden fredsavtalen i 2005 har det kommet rundt halvannen million internt fordrevne tilbake til Sør-Sudan, og myndighetene må belage seg på storinnrykk av nye internt fordrevne i kjølvannet av folkeavstemningen.

Brende sier Sør-Sudan trenger massiv økonomisk støtte utenfra for å bygge opp helt grunnleggende statsorganer slik at de kan gi befolkningen sin nødvendig hjelp, skolegang, arbeid og helse.

– Tre millioner av Sør-Sudans befolkning på ti millioner er helt avhengig av å få mat fra nødhjelpsorganisasjoner. Helsesituasjonen er også prekær. Jeg er blitt fortalt at det bare er tre kirurger til å dekke hele det enorme området i sør, forteller Røde Kors-generalsekretæren.

Viktig for stabiliteten

Dersom det blir løsrivelse for Sør-Sudan, slik de fleste nå tror, mener Brende det er svært viktig at det internasjonale samfunnet også stiller opp for nord.

– Det er viktig for stabiliteten i hele regionen at man ikke glemmer Khartoum og Nord-Sudan. President Barack Obama har allerede sagt at USA vil lette på sanksjonene dersom folkeavstemningen blir avholdt i tråd med fredsavtalen. Han har også lovet å gi økonomiske insentiver til nord. Dette er gode signaler, mener Brende. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse