Stakkars USA!
Alt går for tida galt i USA. Og fagbevegelsen fortsetter å miste medlemmer.
jan.erik@lomedia.no
Hvem skal lære USA litt folkeskikk?
Helt siden Koreakrigen på 1950-tallet har USA reist ut i den store verden, den verden som er, tro det eller ei, større enn dem sjøl. Til denne verdenen har de reist med soldater og dollar for «å frelse» andre folkeslag fra farer amerikanerne mener truer oss. Kampen har som regel vært ført mot kommunister og muslimer, like jævlig begge deler, om du spør en gjennomsnittlig amerikaner.
Kampene for amerikansk rettferdighet, som har en helt egen målestokk i politisk filosofi, har USA ført i Korea, Vietnam, Irak eller Afghanistan. De har hver eneste gang vært like moralistiske som sjølrettferdige. Og krigene har vært svindyre. Det samme har sikringen av anti-kommunistiske regimer i Latin Amerika vært.
Det er en grunn til at USA som nasjon har ei gedigen gjeld, mens bedrifter som har skodd seg på våpen- og rustningsindustri har langt mer enn en neve dollar på kontoen, og bare blir rikere og rikere. Stikkordet her er de ovennevnte krigene, og paradoksalt nok: USA som nasjon har tapt dem alle.
I tillegg har USA sine problemer på hjemmebane. Arbeidsledigheten er høy og de økonomiske utsiktene ikke de beste, den økonomiske ulikheten er større enn noensinne og av de største i den industrialiserte verden, kravet om strengere våpenlov er reist og den ene naturkatastrofen etter den andre feier inn over fastlandet. Sist orkanen Sandy som ødela for astronomiske dollarbeløp og raserte New York City med omland.
Dette er landet som historisk sett stort sett myrder sine beste folk. Som Abraham Lincoln, John F. Kennedy, Martin Luther King jr. og John Lennon (som var engelsk) – for bare å nevne noen.
Og det amerikanske fengselsvesenet og fengselssystemet, med den politiske fangeleiren i Guantánamo på Cuba som kronen på verket, er så ille og inhumant at det gjør vondt i hjerterøttene bare å tenke på det.
Når krisa tar USA, sånn både naturkatastrofer av Sandy-typen eller politiske tragedier som angrepet på World Trade Center 11.9. 2001 er eksempler på, så er det rørende å se hvordan det kollektive USA står fram. Da holder de rundt hverandre, da hjelper de hverandre – da er det ikke lenger «enhver er sin egen lykkes smed» og «survival of the fittest» som gjelder.
Men disse krisesituasjonene er unntaket som bekrefter regelen om at kollektive bevegelser, solidaritet og fagorganisering ikke er erke-amerikanske verdier. Tvert imot. De strider mot tanken om den amerikanske drømmen. Ikke lenge etter de nevnte katastrofer er vi er raskt over i hverdagen igjen – et fenomen vi for øvrig kjenner godt igjen i andre land også.
Det er trist at nedgangen i medlemstallet i USAs fagforeninger bare fortsetter, men ingen stor overraskelse. Den mest nyliberale amerikanske arbeidsgiver har aldri likt fagbevegelsen og får ofte støtte av reaksjonære politikere. Organisasjonsprosenten i USA har ikke vært så lav som den er nå siden 1916.
En fersk rapport viser at medlemstallet sank med 400.000 i 2012, og at nedgangen var på 0,5 prosentpoeng fra 2011 til 2012 – fra 11,8 prosent til 11,3 prosent. 14,3 millioner amerikanere er i dag fagorganiserte.
I USA er altså om lag 9 ganger så mange mennesker fagorganiserte som i Norge, men landet har nesten 60 ganger så mange mennesker som oss.
Så hva kan USA lære oss? Veldig lite, dessverre. For jeg tenker ikke på kinofilmer og baseball. Det er nemlig tvert om, det er USA som har noe å lære.
Skal USA komme på fote igjen, må tankene til chicago-skolens frontfigur Milton Friedman legges på hylla. Den nyliberalistiske økonomiske tenkningen som er antitesen til et solidarisk arbeidsliv og en velferdsstat bygd på alles felles beste, må ikke bare revideres – den må forkastes.
Det er ikke sikkert at en amerikansk velferdsstat er forenelig med en grisk og grådig finanskapitalisme, en ekspanderende våpenindustri eller andre goder for den en-prosenten som i dag tar det meste av den amerikanske rikdommen. Men det er snakk om å velge. Eller å ville, som Olof Palme sa.
Og skulle den gjennomsnittlige amerikaner ønske et bedre liv for seg og sine, har de neppe noe annet valg enn å kreve at alle betaler sin skatt. Ikke etter eget ønske, men etter evne – det vil si at de rike betaler mest, sånn de gjør i enkelte andre land de snart bør begynne å sammenligne seg med.
Dette er når alt kommer til alt ikke mer enn vanlig folkeskikk.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 nordmenn venter på erstatning: – Vi mister hus og hjem om det ikke skjer noe
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
KAN BLI OPPSAGT: Widerøe mister 80 prosent av bakketjenestene de leverer til SAS. Det vil ramme de ansatte på flyplassene i Trondheim, Stavanger, Bodø, Haugesund, Kristiansund og Ålesund (Illustrasjonsfoto)
Håvard Sæbø
14 fakta om nedbemanning. Dette må du vite
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt
Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Så langt har det ikke gått Aps vei
Jonas Gahr Støre innrømmer at Arbeiderpartiets oppslutning blant LOs medlemmer er for lav.
Jan-Erik Østlie