JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norge og Storbritannia skal være enige om frihandelsavtale

Norge og Storbritannia er nå enige om en frihandelsavtale, får NTB opplyst. I kulissene har et partipolitisk drama utspilt seg.
Næringsminister Iselin Nybø (V) hadde opprinnelig som mål å få avtalen på plass i allerede oktober i fjor, men knallhard tautrekking om landbruk har lenge stått i veien for enighet.

Næringsminister Iselin Nybø (V) hadde opprinnelig som mål å få avtalen på plass i allerede oktober i fjor, men knallhard tautrekking om landbruk har lenge stått i veien for enighet.

Leif Martin Kirknes

Den nye frihandelsavtalen må nå legges fram for Stortinget for godkjenning, bare to uker før siste ordinære møtedag før sommerferien. Detaljene i avtalen blir presentert fredag, opplyser en sentralt plassert kilde til NTB.

Det var NRK som meldte om enigheten først.

Næringsminister Iselin Nybø (V) hadde opprinnelig som mål å få avtalen på plass i allerede oktober i fjor, men knallhard tautrekking om landbruk har lenge stått i veien for enighet.

I slutten av forrige uke kunne Nybø likevel melde at forhandlingene var «helt i sluttfasen».

– Det jobbes intenst for at forhandlingene ferdigstilles så fort som mulig, sa hun da.

Bakgrunn: Billigere ost i bytte mot mer fisk? Forbundsleder frykter ny handelsavtale med Storbritannia vil koste norske arbeidsplasser

Skal erstatte nødavtale

Den nye avtalen skal sikre handelsforbindelsene etter Storbritannias exit fra EU.

I dag har Norge kun en midlertidig nødavtale på plass med britene. Denne sikrer varehandelen, men mangler løsninger for tjenester og investeringer.

I forhandlingene om en permanent avtale skal Storbritannia ha lagt fram offensive krav om økt tilgang til eksport av britiske landbruksvarer til Norge. Norge har på sin side kjempet for bedre betingelser for eksport av norsk sjømat til Storbritannia, men har samtidig hatt et ønske om å skjerme norske bønder for økt handelspress.

Det er i første rekke britiske krav om importkvoter for kjøtt og ost som har skapt bekymring.

Utfordring for KrF

Situasjonen har vært spesielt utfordrende for KrF, som er i skarp konkurranse med Senterpartiet om velgere i distriktene og frykter sperregrensa i valget i høst.

Dagens Næringsliv melder at statsminister Erna Solberg (H) underveis i prosessen ringte til Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre for å be om hjelp til å redde avtalen. Årsaken var at hun ikke fikk med seg KrF. Men Arbeiderpartiet sa nei.

Fremskrittspartiet er for sin del positive, selv om partiet ikke vil gi regjeringen noen blankofullmakt før avtalen er lagt fram.

– I utgangspunktet syns vi det er veldig positivt. Vi har ikke sett hva avtalen inneholder, men ut fra de signalene som er gitt, så virker det som en god frihandelsavtale som gir mer konkurranse, sier utenrikspolitisk talsperson Christian Tybring-Gjedde til NTB.

Tidspress på Stortinget

Stortinget settes nå under et stort tidspress for å få avtalen godkjent før valget. Bare to uker gjenstår før vårsesjonen er over, og en forlengelse av sesjonen kan bli nødvendig for å sikre en forsvarlig behandling av saken.

Geir Pollestad (Sp), som er leder i Stortingets næringskomité, tror det kan bli nødvendig med mer tid hvis innholdet i avtalen er kontroversielt. Han er åpen for å utsette sommerferien.

– Jeg er opptatt av at vi skal gi den en skikkelig behandling. Så får det være opp til presidentskapet på Stortinget hvor mye tid vi får, sier han.

NHO-sjef Ole Erik Almlid mener Stortinget ikke kan ta ferie før avtalen er på plass.

– Dette er en helt avgjørende avtale for Norge. Det er den viktigste avtalen siden EØS-avtalen, sier Almlid til NTB.

Storbritannia er Norge største handelspartner etter EU, påpeker han.

Denne skaper debatt: Vedum frykter matmangel i neste krise, Solberg mener vi kan spise fisk

Senterpartiet advarer

Senterpartiet har for sin del advart mot å gi etter for britisk press på landbruksfeltet.

– Senterpartiet frykter at regjeringen vil prøve å haste igjennom avtalen i Stortinget og kaste norske bønder og industri under bussen for å få landet den, sier stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl (Sp) til NTB.

Ifølge henne er det uaktuelt for Sp å stemme for en avtale som ødelegger for norsk matproduksjon og næringsmiddelindustri.

Pollestad understreker at innholdet i avtalen ennå ikke er kjent.

– Men vi er redd for at regjeringen reelt sett gir vekk norske arbeidsplasser gjennom større kvoter på landbruksfeltet, advarer han.

Les også: Større fokus på kriminalitet i byggebransjen

Annonse
Annonse