JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støtter forhandlinger om kampfly

Stortinget gir regjeringen mandat til å forhandle med Lockheed Martin og amerikanske myndigheter om nye kampfly til Forsvaret.

Forsvarskomiteen følger regjeringens anmodning, men skjerper kravet om at historiens største materiellanskaffelse må føre til betydelige kontrakter for norsk forsvarsindustri.

Til grunn for den videre prosessen ligger et prisanslag på 18 milliarder 2008-kroner for 48 fly av typen F-35 Lightning II, også kjent under betegnelsen JSF. Forsvarsdepartementet erkjenner at det hefter betydelig usikkerhet ved dette beløpet.

Der tre regjeringspartiene går samstemmig inn for F-35 og det forhandlingsløpet departementet har lagt opp til, det samme gjør Høyre. KrF og Venstre sitter ikke i forsvarskomiteen, men vil ventelig stemme med flertallet under voteringen i plenum.

Frp alene

Dermed er det bare Fremskrittspartiet som reserverer seg. Partiet vil sende hele saken tilbake til departementet, til tross for at landsmøtet nylig stilte seg bak kampflykjøpet og krevde et styrket forsvar.

– Dette er veldig spesielt av Frp og ikke til å bli klok på, sier Aps forsvarspolitiske talskvinne, Signe Øye, til NTB.

I stortingsproposisjonen 36, som ble lagt fram i desember i fjor, sier regjeringen at den endelige investeringsrammen først blir fastlagt når kontraktsforhandlingene er sluttført, senest i 2014. Da vil regjeringen bestemme seg for det endelige antallet og finansieringsplanen.

I proposisjonen opererer regjeringen med en levetidskostnad over 30 år på 145 milliarder kroner. Denne summen bygger på anskaffelse av 56 fly, framtidige oppgraderinger, erstatningsfly, reservedeler og vedlikehold, samt utdanning og trening.

Best og billigst

Regjeringen konkluderte i fjor med at det amerikanske kampflyet ikke bare er best til å innfri de militæroperative kravene, men at det også er billigst.

Begge standpunkter ble sterkt imøtegått av den svenske regjering og SAAB, som produserer JAS Gripen, JSFs konkurrent. Forsvarsdepartementet måtte gå flere runder med svenskene, men til denne dag nekter SAAB å godkjenne den norske regnemåten. På svensk side føler man seg utnyttet og at JAS ble brukt som et pressmiddel for å få ned prisen fra Lockheed Martin.

Regjeringen innrømmer at svenskene hadde bedre ordninger for norsk industri enn amerikanerne, men at totaliteten tilsa at F-35 skulle velges. Forsvarskomiteen krever nå at industripakken styrkes før endelig kontrakt blir inngått.

– Norske myndigheter og industrien må i fellesskap stå på og intensivere innsatsen overfor amerikanerne. JSF bygger på et annet prinsipp enn tradisjonelt gjenkjøp, men samarbeidet åpner betydelige muligheter for norske leverandører som er konkurransedyktige på pris og kvalitet, sier Øye. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse