Støtter Kolberg, men ikke Frp
Jonas Gahr Støre støtter Martin Kolbergs syn om at islamsk ekstremisme må bekjempes, men vil ikke ha en debatt på Frps premisser.
Saken oppsummert
Spørsmålet ble tatt opp i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag av lederen i Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten.
Han mener at regjeringen har snublet i flere saker om ytringsfrihet, religion og blasfemi, og at debatten om muslimsk ekstremisme føyer seg inn i dette mønsteret.
– Ingen problemer
– Jeg har ingen problemer med Kolbergs utspill. Ap bekjemper alle former for ekstremisme. Det ville vært oppsiktsvekkende om Kolberg hadde svart noe annet, sa Støre.
Støre tolker ekstrem islamisme som en bevegelse som er villig til å bruke vold for å nå sine mål.
– Derfor er det viktig at PST følger med dette dersom politiet mener det er et problem, slo han fast.
Høyres leder Erna Solberg konstaterte at hun aldri har hørt en norsk politiker som ikke har ment at radikale islamske bevegelser skal bekjempes.
– Snikgeneralisering
Støre ønsker imidlertid ikke å være med i en debatt på Frps premisser. Morten Høglund (Frp) tok utgangspunkt i global ekstremisme og konkluderte med at det vil være naivt å tro at slike ekstremister ikke finnes i Norge.
– Jeg tar avstand fra Frps metode med å skape et inntrykk av at vi har ekstremister nærmest fordi vi har mennesker her i landet med muslimsk tro. Det er viktig å være presis, og si at den typen ekstreme holdninger vi kjenner fra Iran, Afghanistan og andre land ikke er et utbredt fenomen i Norge. Jeg vil ikke være med på å skape en snikgeneralisering av denne typen holdninger til mennesker med muslimsk tro, noe som er følgen av Frps retorikk, sa utenriksministeren.
Norsk lov gjelder
Han sa det var selvsagt at det er norsk lov som gjelder.
– Utfordringen for vårt samfunn ligger i den krenkelsen som skjer bak lukkede dører der kulturelle normer og religion brukes for å holde folk nede i forhold til de rettigheter og den frihet de skal ha. Dette er en debatt vi må ta med varsomhet, men med beslutning, sa Støre.
Han tok ellers avstand fra utspillet fra partifelle Arild Stokkan-Grande om å ta u-hjelpen fra land som ikke tar imot asylsøkere som blir sendt ut av Norge.
– Det er et uhåndterlig signal og et dårlig virkemiddel, var hans konklusjon. (ANB-NTB)


Nå: 0 stillingsannonser