JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Studentene strømmer til byene

Det finnes ledige studieplasser i hopetall rundt om i distrikts-Norge. Men i de store byene er studieplassene og -hyblene allerede fylt til randen.

Selv om det er over 400 ledige studieprogrammer rundt om i Norge, er studiekapasiteten i Oslo, Bergen og Trondheim sprengt.

– Studietilbudene i byene forsvinner først. I forhold til hvor mange som vil studere i byene, er det liten kapasitet, sier Pål Kalvsjøhagen i Samordna Opptak til Dagsavisen.

Over 12.000 studenter står på venteliste til å få studentbolig. Leder Ina Tandberg i Studentenes Landsforbund frykter studentboligkrise ved studiestart.

– Vi vet allerede nå at det vil bli en større boligkrise enn i fjor, og i fjor var det rekordlange køer, sier hun.

– By er best

Studieprogrammene i Bergen, Oslo og Trondheim glimrer med sitt fravær på Restetorgets liste. Det synes ikke Bergensstudent Lars Østli Jakobsen (23) er merkelig i det hele tatt.

– Hvor spennende er det å bo i Utkant-Norge, spør han.

– Det er klart det er best å studere i de store byene hvor det skjer noe hele tida og det er mange andre studenter.

Jakobsens studiekamerat, Aslak Nordgren (24) synes også by er best, og er glad for at studieplassene i Bergen allerede er fylt opp.

– Jeg skjønner det er viktig for distriktene å ha studietilbud, men for min del er det fantastisk at mange vil til Bergen. Det betyr jo flere studenter og bedre miljø, sier han.

– Viktig med distriktstilbud

Nestleder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, forstår at studenter trekkes mot de store byene, men mener det å ha høyskoler rundt om i landet er en absolutt nødvendighet for distrikts-Norge.

– Studietilbud i distriktene har vært en viktig distriktspolitisk kampsak, og denne kampen må vi ikke glemme, er budskapet fra Vedum. Han mener det må jobbes kontinuerlig for å holde tilbudet i distriktene oppe sånn at elever trekkes mot de mindre byene.

Står ikke på tilbudet

Men ifølge studentene Jakobsen og Nordgren er det ikke tilbudet i distriktene det er noe galt med.

– Økonomi kan man studere overalt. Men jeg ville til en by, sier Jakobsen.

Samordna Opptak bekrefter Jakobsens påstand om at det ikke er tilbudet det står på.

– Like mange av de samme studiene finnes i distriktene også. Det er kun lege, veterinær, teologi og profesjonsstudie i psykologi som bare finnes i storbyene, sier Kalvsjøhagen. (ANB)

Annonse
Annonse