Sveriges moderne slaver
Høyre-leder Erna Solberg fremhever den svenske borgerlige regjeringens skattelettepolitikk som vekstfremmende. Hun kan ikke være kjent med den nye svenske slaveklassen.
nina.sandaas@lomedia.no
Hver fjerde ungdom under 25 år er uten jobb i Sverige. Og fortsatt øker ledigheten i nabolandet vårt. Hvis alle svenske ungdommer som har skaffet seg arbeid i Norge hadde reist hjem igjen, ville ledighetstallene vokst betydelig. Sveriges ungdomsledighet ville passert 30 prosent, eller kanskje enda mer. Allerede i dag ligger den svenske ledigheten betydelig over EU-gjennomsnittet.
Sveriges borgerlige regjering har nå hatt fire og et halvt år på seg å levere det som ble lovet – sist i valget i september – å skape flere arbeidsplasser. Statsminister Fredrik Reinfeldt har argumentert med at «jobbskatteavdraget», det vil si skattelette til de som har en jobb å gå til, vil bidra til å få fart på hjulene i økonomien igjen. Et annet grep har vært å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital. Ja, Sverige har nå kraftig vekst i økonomien. Men så mange nye arbeidsplasser kommer ikke til. Arbeidsledigheten har satt seg på et høyt og stabilt nivå, litt under 8 prosent.
Enda mer tankevekkende er forholdene de arbeidsledige skal leve under. I første omgang skal en arbeidsledig greie seg på hardt beskattede arbeidspenger fra a-kassen, maksimalt litt over 15 000 svenske kroner i måneden. I neste fase synker inntekten til 4 900 kroner og til slutt tvinges folk å arbeide med sosialstøtte som eneste fortjeneste. Dette kalles fase 3. I løpet av to år kan folk som har hatt en jobb og ordnet økonomi være totalt blottstilt. – Vi er moderne slaver, sier Eva Kostenniemi i Svappavaara til Dagens Arbete.
Fase 3 betyr at det er Arbeidsformidlingen og det svenske Nav som styrer de langtidsarbeidsledige med å henvise dem til ulike skruppelløse arbeidsgivere. Disse får 225 kroner dagen fra staten for å ta inn en langtidsledig, men de trenger ikke å betale lønn eller gi noe tilbake i form av videreutdanning. Den som sier nei til denne typen jobb får sin erstatning redusert gradvis til den opphører helt.
Rundt omkring i landet får mange slike arbeidsgivere nå søkelyset mot seg. Et eksempel er bruktbutikkjeden Prio 1 med flere hundre fase 3-deltakere. Statsminister Fredrik Reinfeldt kalte virksomheten «riktiga jobb», da han i fjor høst besøkte virksomheten i Sundsvall som ledes av en partikamerat.
Hvis Erna Solberg vil løfte fram Reinfeldt-regjeringen i velferdssammenheng, så bør det skje i negativ betydning. Politikken som føres vitner ikke om særlig omsorg for den nordiske velferdsmodellen, og aller minst for dem som faller utenfor.
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
STORE KREFTER: Lina Scholz styrer en stor lastebil på veiene i Vestfold. Helt siden hun var liten har hun vært fascinert av store biler, og trives godt i jobben i Mesta.
Guro Gulstuen Nordhagen
– Jeg skjønner ikke hvordan folk kan bli sure for at vi er ute og rydder veiene
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.
Leif Martin Kirknes
Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Pernille Vestengen
Nav-penger til uføre blir utsatt: – Folk er kjempeskuffa
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
Debatt
Aktør: Tidligere LO-leder Roar Flåthen er nestleder i Amedias styre. Foto: Magasinet
Magasinet for fagorganiserte
«Etter min oppfatning har Støre og Vedum gjort en stor feil», skriver Roar Flåthen
Kommentar
Colourbox
«Det er ikke gitt at årets lønnsoppgjør gir et lavlønnstillegg»
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim