JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KRAVSTOR: Hadia Tajik vil stille så høye krav til kommersielle velferdsaktører innen eldreomsorgen at det ikke vil være økonomisk grunnlag for å ta utbytte fra driften.

KRAVSTOR: Hadia Tajik vil stille så høye krav til kommersielle velferdsaktører innen eldreomsorgen at det ikke vil være økonomisk grunnlag for å ta utbytte fra driften.

Jan-Erik Østlie

Norlandia-skandalen

Tajik mener overskudd i kommersiell velferd skal gå til bedre tjenester – ikke til eierne

Ingenting tyder på at de kommersielle har gitt bedre kvalitet i eldreomsorgen, mener Ap-nestleder Hadia Tajik05.09.2017
13:14
21.08.2023 17:14

yngvil@lomedia.no

Tvert imot, mener Hadia Tajik, og viser til Norlandia Skoggata bo- og servicesenter der en pasient fikk larver i såret sitt.

Debatten om profitt på omsorg og velferd går mellom toppolitikere og det tegner seg et stadig tydeligere skille mellom høyresiden og venstresiden (se undersak).

– De kommersielle vil greie å sno seg unna

«Arbeiderpartiet vil ikke at store kommersielle selskaper skal tjene store penger på å drive omsorg for de sykeste og svakeste», sier Tajik i et epostintervju med FriFagbevegelse.

– Hva betyr det at Ap ikke vil det? Hvorfor går ikke Ap inn for å forby profitt på velferdstjenester?

«Et forbud er et lite treffsikkert tiltak. De store kommersielle selskapene vil i stor grad greie å sno seg unna. Håndheving av et forbud vil være svært tidkrevende og lite effektivt», svarer Tajik.

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik kommer nå med konkrete forslag til hvordan et rødgrønt stortingsflertall kan hindre de kommersielle selskapene i å vinne anbud på eldreomsorg:

«Jeg har mer tro på at vi stiller så høye krav til private tilbydere når det gjelder bemanning, kompetanse, kvalitet og arbeidsvilkår for de ansatte at det ikke lenger vil være et økonomisk grunnlag for å ta ut store utbytter for kommersielle aktører, som vi ser skjer i dag», forklarer hun.

Siv Jensen: –Politikere på venstresiden hundser private velferdsaktører

– NHO Service er opptatt av høy kvalitet

Anne-Cecilie Kaltenborn er administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen NHO Service der flere kommersielle aktører er medlemmer:

«Våre medlemmer er opptatt av å levere høy kvalitet samtidig som de ønsker å utvikle tjenestene i takt med tiden», fastholder Kaltenborn i en e-post til FriFagbevegelse.

Hun mener Hadia Tajik heller bør «anerkjenne de store selskapenes bidrag til innovasjon og fagutvikling (...) heller enn å påstå at de lurer unna penger fra fellesskapet».

NHO Service-direktøren etterlyser Tajiks definisjon på «store penger».

– Selvrapportering fra selskapene er ikke nok

Tajik mener at Stortinget må ta et sterkere ansvar for at Høyre-Frp-politikken ikke fører til at selskapene kutter i kvaliteten for å øke lønnsomheten.

«Vi må sikre at vi har åpenhet og innsyn, slik at vi også kan ha politisk debatt om både kvalitet og pengestrømmer», mener hun.

– Hvordan skal dere konkret sikre åpenhet og innsyn?

Hadia Tajik fastholder at «vi at flere av disse aktørene gjemmer seg bak hensyn til forretningshemmeligheter, og nekter å gi innsyn i grunnleggende forhold ved tjenestene. Når folkevalgte og offentlighet ber om innsyn i viktige spørsmål som bemanning og kompetanse må vi få det».

Ap-nestlederen sier det ikke er nok med selskapenes selvrapportering til myndighetene.

Helseminister Bent Høie (Høyre) sier Tajik tar fundamentalt feil. Han mener det viktigste er at folk må få tilgang til informasjon om kvaliteten ved de forskjellige private og offentlige tjenesteyterne (se undersak).

«Høyre og Frp lar i altfor stor grad de kommersielle aktørene passe på seg selv», hevder Tajik.

Tajik fastholder at både saken fra Norlandia-omsorgssenteret og Adecco-saken viser at hverken brukerundersøkelsene eller selskapenes selvrapportering alltid fanger opp alvorlige hendelser eller brudd på kontraktene.

Norlandia meldte ikke fra til Moss kommune om det alvorlige avviket før etter at FriFagbevegelse hadde avslørt saken og saken var toppsak på VG.no.

«Vi må være sikre på at fellesskapets investeringer går til en god eldreomsorg, og at overskuddet går til tilbudet pasientene får og ikke til utbytte til private eiere», fastholder Tajik.

Erna skrøt av privat omsorgsbolig – men er taus etter skandalen hvor pasient fikk larver i såret

Forskjell mellom kommersielle og ideelle aktører

Hadia Tajik understreker forskjellen mellom de private aktørene. De kommersielle, som tjener penger på driften, og de ideelle som ikke tjener penger.

«Ideelle, private aktører har vært her siden før velferdsstaten, og Arbeiderpartiet ønsker at de skal ha en rolle. Men nå ser vi at de ideelle aktørene presses de ut av store, kommersielle selskaper, og vi ser at den gode blandingen vi har hatt av offentlige og ideelle tilbud er i ferd med å gå tapt», mener Tajik.

Åge fikk levende fluelarver i såret på Norlandia-omsorgssenter

Skjønnmaler ikke den offentlige eldreomsorgen

Tajik innvender at det selvsagt er «problemer i den offentlige eldreomsorgen også, men høyresiden lovet oss bedre kvalitet hvis vi slapp kommersielle aktører til. Det er det ingenting som tyder på at vi har fått, tvert imot», sier hun.

– Når har høyresiden lovet bedre kvalitet?

«Et svært aktuelt eksempel er omtalen Erna Solberg kom med av sykehjemmet i Moss hvor Åge Villi Kristiansen dessverre ble utsatt for mangelfull sårbehandling», svarer Tajik.

Hun viser til at da Erna Solberg besøkte bo- og servicesenteret som drives av Norlandia uttalte hun at «Jeg er av den tro at den offentlige sektoren kan bli bedre av konkurranse», at «den private sektoren er opptatt av kvalitet, noe som kan føre til at man ved et godt samarbeid kan komme med et enda bedre tilbud til beboere og pasienter».

Tajik fyrer løs mot de Høyre og Frp: «Høyre og Frp er lite interessert i å grave fram de dårlige sidene ved sin egen privatiseringspolitikk».

Erna Solberg har ikke ønsket å svare på spørsmål fra FriFagbevegelse om sine tidligere kommentarer om Norlandia Skoggata.

Tajik lover mer penger til eldreomsorgen

«Vi må heller ruste opp den offentlige eldreomsorgen, og vil ruste opp kommuneøkonomien for å få det til», mener Tajik.

– Lover Ap å bevilge mer penger til kommunene som skal gå til eldreomsorg? Hvor mye?

«For 2018 vil vi bevilge minst 2 milliarder kroner mer til kommunene enn regjeringen har gått inn for. Det vil gi mulighet til å gjøre eldreomsorgen bedre. I tillegg vil vi til forskjell fra Frp og Høyre gi tilskudd til både nybygg og oppussing av nedslitte sykehjem og omsorgsboliger. Vi har også satt av mer penger til dagtilbud til demente, til den kulturelle spaserstokken og til livsgledetiltak for eldre og velferdsteknologi i kommunene; tilsammen 300 millioner for 2017», lover Tajik.

Høyre: «Dette er grunnløse påstander fra Ap»

Nestleder i Høyre og helseminister Bent Høie svarer på påstandene fra Hadia Tajik.

Høie framholder i et epostintervju med FriFagbevegelse at Høyre og Frp «har prioritert å få frem kunnskap om kvalitetsforskjellen i helse- og omsorgtjenestene som kommunene har ansvar for, uavhengig om de drives av private eller kommunene selv».

Helseministeren viser til at regjeringen nå innfører et nasjonalt kvalitetsregistre og har innført flere nasjonale kvalitetsindikatorer. Han fastholder at «vi har også utviklet en trygghetstandard for sykehjem sammen med fagforeningene».

Det er et problem at det er stor variasjon i kvaliteten i helse- og omsorgstjenestene som kommunene har ansvar for, påpeker han.

«Når Ap forsøker å redusere denne diskusjonen om offentlig eller private tjenesteleverandører, så overser de det som er hovedproblemet for brukerne og pårørende. Det er at de ikke i dag kan føle seg trygge nok på kvaliteten - helt uavhengig av om det er private eller kommunen selv som gir tjenesten. Det er uansett kommunen som har ansvaret for kvaliteten på tilbudet til innbyggerne», svarer Bent Høie.

05.09.2017
13:14
21.08.2023 17:14Mest lest

Privat

To timer etter at de kjørte sammen, fikk han beskjed om at kollegaen var død

Debatt

Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)

Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)

AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar

Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.

Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.

Jogvan H. Gardar/privat

Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet

KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.

KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.

Erlend Tro Klette

Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb

– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.

– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.

Ole Palmstrøm

Over 100 ansatte hadde vært inne i mappa hennes hos Nav

LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.

LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.

Teddy TV/TV 2

«Petter Uteligger» flyttet inn i kommunal bolig: – Det provoserte meg noe jævlig

Gruppesamtalene i ND-programmet var mye bedre enn ventet, synes «Trond» (53), som veteran følte han at han hadde noe å bidra med.

Gruppesamtalene i ND-programmet var mye bedre enn ventet, synes «Trond» (53), som veteran følte han at han hadde noe å bidra med.

Eirik Dahl Viggen

«Trond» (53) har vært i fengsel store deler av livet. Nå prøver han å komme seg opp av grøfta

Debatt

Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.

Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.

Hanna Skotheim

Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss

Debatt

Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.

Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.

Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no

Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller

FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.

FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.

Brian Cliff Olguin

– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt

Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget. 

Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget. 

Arkivfoto: Leif Martin Kirknes

Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag

OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.

OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.

Colourbox.com

Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte

Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.

Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.

Helge Rønning Birkelund

Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her

Kronikk

Arbeiderpartiet og LO trenger en «grunnlagskommisjon», skriver Torgeir E. Fjærtoft.

Arbeiderpartiet og LO trenger en «grunnlagskommisjon», skriver Torgeir E. Fjærtoft.

Ole Palmstrøm

«Markedet» er en illusjon. Vi trenger nå politisk styring

Roy Ervin Solstad

Langtransportsjåfører har dårligere reisegodtgjørelse enn andre

Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.

Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.

Colourbox

– Jeg har fått noen henvendelser om innsidehandel de siste dagene

Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.

Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Norske hjørnesteinsbedrifter kan forsvinne, advarer tillitsvalgte

 – Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.

 – Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.

Jan-Erik Østlie

Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut

– Vi må aldri slutte å snakke om det som skjedde for 50 år siden, da glemmer vi, sier Blamey.

– Vi må aldri slutte å snakke om det som skjedde for 50 år siden, da glemmer vi, sier Blamey.

André Kjernsli

Flukten fra Chile skulle bli kortvarig, men det tok 21 år før Sergio kom hjem

Forskerne mener alle kommer til å tjene på et bedre kabelnettverk

Forskerne mener alle kommer til å tjene på et bedre kabelnettverk

Illustrasjonsfoto: Helge Larsen / NTB

Forsker foreslår ni nye utenlandskabler


Flere saker