JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tar ikke lett på forhandlingene

Senterpartiet kommer ikke til å gi ved dørene under forhandlingene om Soria Moria-2, regjeringens nye plattform.

Nestleder Trygve Slagsvold Vedum sier det blir mer enn en justering av samarbeidsgrunnlaget.

Forhandlingene mellom de tre rødgrønne partiene starter øyensynlig mandag til uken på toppen av regjeringsblokken, ikke på konferansesenteret Soria Moria som ga navnet til regjeringsdokumentet i 2005.

– Vi forbereder oss intenst og jobber oss gjennom ulike fagområder for å formulere våre høyest prioriterte krav. Vi ser på forhandlingene som mer en revisjon av et allerede eksisterende dokument. Vi søker et kursskifte i grønn retning, sier Slagsvold Vedum til NTB.

Han regner med at forhandlingene kommer til å innebære knallhard jobbing og at alle partier vil løfte fram de feltene der de synes de kom til kort under forrige periode.

Like store

Det er en utbredt oppfatning i Senterpartiet at styrkeforholdet innad i regjeringen må avspeile et valgresultat der Sp og SV ble så godt som like store.

Dette betyr at Sp etter det NTB erfarer, vil kreve like mange statsråder i den nye regjeringen, enten det skjer ved at begge får fem og regjeringen utvides totalt for å sikre Ap fortsatt flertall, eller om de to småpartiene får fire statsråder hver og at SV dermed mister et departement.

En kompliserende faktor er det at noen departementer vurderes som tyngre og mer innflytelsesrike enn andre, noe som gjør at fordelingen omfatter mer enn bare et bestemt antall statsråder til hvert parti.

Verken SV eller Sp vil komme med bombastiske uttalelser i forkant av forhandlingene. Ingen snakker om absolutte krav, bortsatt kanskje fra Sp som ikke vil sitte i en regjering som tar opp EU-medlemskap.

Grønn profil

Slagsvold Vedum sier at Sps kravliste vil kretse rundt tre hovedområder i politikken: Samferdsel, helst av det grønne slaget, kommunesektoren og alt det den omfatter, og det store saksfeltet som kalles fornybar energi.

Arbeiderpartiets ledere holder kortene tett og vil ikke spekulere om forløpet i forhandlingene. Men de få kommentarene som er gitt, levner ikke de to partnerne noe håp om at Ap, som faktisk gjorde et brakvalg, skal gi seg på punkt etter punkt.

På områder som lærerløft, styrking av kommunene, eldreomsorg og samferdsel går alle i samme retning, her blir det mest dragkamp om dosering. Prioritering av disse tunge samfunnsområdene har de tre felles, og det vant de valget på.

Potensielt splittende saker som oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen kan de skyve foran seg til den reviderte forvaltningsplanen foreligger i 2010. Her er det mest formuleringskunst som må til i denne omgang. Krigen kommer senere.

De tre partiene har nesten to uker på seg til å bli enige. Målsettingen er at det politiske programmet og sammensetningen av regjeringen skal være i havn når Stortinget konstituerer seg torsdag 8. oktober. (ANB-NTB)

Warning
Annonse
Annonse