Tar ingen selvkritikk
Mistillit fra en samlet opposisjon tar ikke nattesøvnen fra olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).
Han er strålende fornøyd med fredagens holmgang i stortingssalen.
– Dette har vært en god dag. Jeg har fått satt ting på plass, sa en smørblid Riis–Johansen til NTB etter at opposisjonspolitiker etter opposisjonspolitiker hadde hamret løs på ham fra Stortingets talerstol.
Olje- og energiministeren ble fredag møtt med mistillitsforslag og anklager om at informasjonsplikten er brutt i forbindelse med utsettelsen av CO2-rensingen på Mongstad.
Selv mener Riis-Johansen at Stortinget har fått nødvendig informasjon til rett tid, noe han selv mener kom klart fram under stortingsdebatten.
– Det føles veldig godt å få slått fast at det ikke er noe faglige grunnlag for kritikken fra opposisjonen, sier han.
– Bråkjekk tone
KrF-leder Dagfinn Høybråten reagerer kraftig på uttalelsene fra oljestatsråden.
– At han anlegger en så bråkjekk tone gjør saken enda mer alvorlig. Regjeringen mangler respekt for Stortinget og Grunnloven, sier Høybråten til NTB.
Høyre-leder Erna Solberg minner om at den eneste grunnen til at Terje Riis-Johansen blir sittende som statsråd, er at det rødgrønne stortingsflertallet holder sin hånd over ham.
– Det burde han legge seg på hjertet. Når han kan si at det var en god dag for ham i Stortinget, er det et utslag av regjeringens arroganse. Han tar ikke selvkritikk i det hele tatt, og gir blaffen i Stortinget og konstitusjonelle spilleregler, sier Solberg.
Det springende punktet er om Riis-Johansen burde ha orientert Stortinget om hele innholdet i en rapport fra Statoil og Gassnova i april i fjor. I den hemmeligstemplede rapporten framgår det at den opprinnelige tidsplanen for CO2-rensing var krevende.
– Den rapporten har to konklusjoner. Den ene er at arbeidet er krevende, den andre er at rensing er mulig i 2014. Begge deler ble Stortinget orientert om. Først i mars i år konkluderte vi med at prosjektet måtte utsettes, sier Riis–Johansen.
Trist Jensen
Selve stortingsdebatten om utsettelsen av rensebeslutningen på Mongstad utartet til en bitter strid mellom regjeringspartiene og opposisjonen. Beskyldningene satt løst og mistillitsforslagene ble framsatt på rekke og rad.
– Å holde tilbake opplysninger, kan åpne for manipulering av debatten. Den siste rapporten vi fikk innsyn i, viser at Stortingets behandling av testsenteret i mai i fjor, skjedde på sviktende grunnlag, sa Høyre–leder Erna Solberg.
Frp-leder Siv Jensen slo kategorisk fast at regjeringen ikke har informert Stortinget om faglige motforestillinger.
– Det er bare å slå fast at plikten er brutt. Det hadde vært klokt av regjeringen å opptre med noe større ydmykhet, sa Jensen.
Frp-lederen beskriver debatten som en trist og nedslående affære, og sier det ikke virker som regjeringen tar mistillitsforslaget alvorlig.
– En så alvorlig sak som et mistillitsforslag fra en samlet opposisjon møtes med arroganse og harselas. Det er hårreisende. Regjeringen og statsminister Jens Stoltenberg har satt en ny standard for forståelsen av informasjonsplikten. Spillereglene er endret, og det minner om praksisen i statsformer vi ikke liker veldig godt, sier hun.
– Ikke svekket
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avviser at regjeringen tar lett på mistillitsforslaget, men understreker at olje- og energiministeren ikke er svekket.
– Det er ikke nytt med litt humor selv i alvorlige saker. At et mindretall på Stortinget ikke har tillit til en statsråd, betyr ikke at en statsråd er svak. Da hadde Sigbjørn Johnsen i så fall vært en av vår tids svakeste statsråder. Han har fått fem mistillitsforslag mot seg, sier Stoltenberg
Mistillitsforslaget mot olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) falt som ventet med opposisjonens 83 mot de rødgrønnes 86 stemmer. Som sedvanen er når et mistillitsforslag skal behandles, skjedde voteringen ved navneopprop blant alle de 169 representantene på Løvebakken. (ANB-NTB)
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita Johansen mener noe stygt skjedde da hun ble kasta som forbundsleder
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø