JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FO rimelig fornøyd med statsoppgjøret

Miljøterapeutene i staten har fått et nytt lønnstrinn på toppen av stigen. – Det treffer store deler av FOs medlemmer, mener FOs nestleder Tone Faugli.
Resultatet har god likelønnsprofil, mener FOs nestleder Tone Faugli.

Resultatet har god likelønnsprofil, mener FOs nestleder Tone Faugli.

Eirik Dahl Viggen

vibeke.liane@lomedia.no

Etter forhandlinger på overtid godkjente partene i statsoppgjøret Riksmeklerens skisse til løsning mandag formiddag.

Det innebærer at lønnsøkningen i staten blir den samme som arbeidstakerne i frontfagene fikk. Lønnsøkningen blir dermed på 3,3 prosent.

Faugli sier det er for tidlig å si hva det ekstra lønnstrinnet vil bety for FOs medlemmer i kroner og øre.

– Resultatet har en god likelønnsprofil som treffer store deler av FOs medlemmer godt, sier hun.

Vanskelig oppgjør

Faugli forteller at lønnsoppgjøret i staten har vært usedvanlig vanskelig i år.

– Arbeidsgiveren gikk til angrep på opparbeidede rettigheter som arbeidstid og OU-midler (midler til kompetanseheving, red.anm.). Staten ville også svekke retten til medvirkning, forteller Faugli etter at partene aksepterte skissen fra Riksmekleren.

Også kravet fra Akademikerne om å fjerne hele lønnssystemet gjorde oppgjøret vanskelig.

– Når fire hovedorganisasjoner og en arbeidsgiverorganisasjon er det mange ulike krav som må forenes. Vi er fornøyd med resultatet, sier Faugli.

Skal ikke sakke akterut

Det er lagt inn en klausul i om at statsansatte ikke skal bli hengende etter de ansatte i industrien i tariffperioden. Det skal hindre den såkalte lønnsglidningen og blir regnet ut på nyåret.

– Hvis frontfagene tar ut mer lokalt enn det de har lovet å gjøre, skal differansen bli en del av mellomoppgjøret neste år. Det er et virkemiddel som fungerer godt, forklarerFaugli.

Stor lokal pott

Drøyt en tredjedel av årets lønnstillegg er satt av til lokale forhandlinger.

– Det større andel enn det pleier å være. Vi ønsket at oppgjøret skal være sentralt, men det er det vi fikk til i år, sier Faugli.

Hun anbefaler medlemmene å si ja til oppgjøret.

Les også: Løsning ni timer på overtid

Warning
Annonse
Annonse