JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
DIREKTE: Meklingen er i havn. Streik er unngått i staten, og Tone Rønoldtangen, leder i LO Stat går på direkten på både NRK og TV2.

DIREKTE: Meklingen er i havn. Streik er unngått i staten, og Tone Rønoldtangen, leder i LO Stat går på direkten på både NRK og TV2.

Kristian Brustad

Løsning ni timer på overtid i staten

En ramme på 3,3 prosent som i frontfaget, og stort generelt tillegg med god kvinneprofil gjorde at LO Stat kunne godta skissen til løsning. Dermed er streikefaren over.24.06.2014
12:00
03.11.2015 10:11

oystein.braathen@lomedia.no

may.berg@lomedia.no

kristian.brustad@lomedia.no

Staten krevde at det meste av tilleggene skulle fordeles lokalt. Det måtte de gi seg på.

– Nå går en tredel til lokalepotter. Det kan vi leve med, sier LO Stat-leder Tone Rønoldtangen.

Mye tid og ressurser er brukt på å avvise store endringer i forhandlingssystemet. Rønoldtangen forteller at årets oppgjør handlet mye om å bevare elementene i dagens hovedtariffavtale. Det mener hun er oppnådd.

– Vi opplever et press fra den nye regjeringen mot opparbeidede rettigheter. Disse angrepene har vi slått tilbake, men det er nok ikke siste gang vi møter slike krav, sier hun.

Leder i YS stat, Pål N. Arnesen er enig. Han mener regjeringen har gått til angrep på ansattes rettigheter.

– Staten startet med å angripe opparbeidede rettigheter. Å unngå en streik ble derfor en krevende jobb, men staten lyktes ikke med å få til endringer i lønnssystemet. Vi tok vårt samfunnsansvar, sier Pål N. Arnesen i en pressemelding..

Stor avstand

Et av de vanskelige temaene var om offentlig sektor har en dårligere lønnsutvikling enn gjennomsnittet i industrien. Arbeidstakerorganisasjonene mente ja, men her var det ikke mulig å få til noe. Staten sto på at resultatet skulle være som i frontfaget, 3,3 prosent. Løsningen ble en formulering i protokollen som sier at tallmaterialet for Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene skal gjennomgås av partene i forkant av mellomoppgjøret 2015.

«Gjennomgangen skal inngå i grunnlagsmaterialet og eventuelle avvik skal reflekteres i de tillegg som gis i mellomoppgjøret 2015», står det i Riksmeklerens møtebok.

Rønoldtangen poengterer at det var viktig for resultatet å få inn en klausul om etterslep i forhold til industrien. Arbeidstakerne mener offentlig sektor sakker akterut sammenliknet med lønnsnivået i industrien, og ville ta igjen gapet i dette oppgjøret. Det fikk de ikke.

– Rammen er 3,3 prosent, som i frontfaget, men klausulen om etterslepet utgjorde en viktig del av løsningen, sier Rønoldtangen.

Klausulen betyr at staten godtar å ta hensyn til et eventuelt etterslep som måtte oppstå når industrien har gjennomført sine lokale forhandlinger. Dette skal vurderes i mellomoppgjøret 2015.

Rønoldtangen forteller at årets oppgjør handlet mye om å bevare elementene i dagens hovedtariffavtale. Det mener hun er oppnådd.

– Det beste vi kunne få til

– Jeg er ikke fornøyd, men dette var det beste vi kunne få til med en blåblå regjering som ønsker å ødelegge det kollektive lønnssystemet, sier NTLs nestleder Anita K. Solhaug.

Ni timer på overtid ble det en løsning i det sentrale tariffoppgjøret i staten. Det hang i en tynn tråd på morgenkvisten, ifølge NTLs nestleder.

– Klokka fire i natt var det veldig nære en streik, før vi fikk gjort noe med lønnsrammene og fikk en bedre kvinneprofil på oppgjøret. På slutten la alle parter seg virkelig i selen for å få det til, sier Solhaug.

– Er du fornøyd med resultatet?

Nei, jeg er ikke fornøyd, men jeg er realist. Dette var det beste vi kunne få til. Vi ville ikke oppnådd noe mer med en streik, fordi Akademikerne ville inngått avtale med staten. Jeg har sagt hele tiden at dette kom til å bli en forsvarskamp, og jeg er veldig fornøyd med at våre forhandlere har klart å slå tilbake angrep på opparbeidede rettigheter, sier Solhaug, og legger til:

– Nå får det bli opp til medlemmene å vurdere om dette er bra nok.

Tospann.

Hun mener at regjeringen forsøker å ødelegge det kollektive lønnssystemet.

– Dette lønnssystemet har tre elementer: Lokale forhandlinger, sentrale forhandlinger og justeringer, og skal man forsvare dette systemet må man ta alle tre elementene i bruk. Det er det tydeligvis bare LO Stat, YS og Unio som vil. Akademikerne går i tospann med de blåblå, sier Solhaug.

Størrelsen på den lokale potten var et av de viktige elementene det var dragkamp om i forhandlingene. LO Stat vil at mest mulig av oppgjøret skal fordeles sentralt, mens Akademikerne ønsker mest mulig til lokal fordeling. Resultatet ble at 1/3 avsettes til lokal fordeling, og 2/3 fordeles sentralt.

Solhaug mener at den lokale potten er altfor stor, men er innforstått med at dette var den best mulige løsningen.

– Men jeg ser at Jan Tore Sanner er ute og sier at halvparten går til lokal fordeling. Det må bety at han er dårlig til å regne, sier Solhaug.

Ros.

Sanner på sin side roser partene.

– Jeg vil gi partene ros for at det er oppnådd enighet i lønnsoppgjøret innenfor en forsvarlig økonomisk ramme, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, og poengterer at han er særlig fornøyd med at vi har fått på plass en avsetning til lokale lønnsforhandlinger. Dette betyr mer handlingsrom for ansatte, tillitsvalgte og arbeidsgivere på den enkelte arbeidsplass, mener Sanner.

At meklingenhar vært krevende, legger heller ikke Sanner skjul på.

– Det har vært en lang og krevende mekling, sier Sanner.

Og størrelsen på oppgjøret er han også fornøyd med.

– Dette sikrer at alle får opprettholde kjøpekraften, samtidig som virksomhetene gis et nødvendig handlingsrom til å drive en aktiv og målrettet lønns- og personalpolitikk. Staten har derfor lagt vekt på å øke denne andelen vesentlig fra de foregående årene, sier Sanner.

Ansvarlig

– Dette er et økonomisk oppgjør i tråd med frontfaget. Sammen med partene har vi tatt samfunnsansvar. Hovedsammenslutningene hadde veldig forskjellige krav, derfor var det vanskelig å finne en omforent løsning, sier statens personaldirektør Merethe Foss.

– Det er positivt at potten til lokale forhandlinger er større enn noen gang, men jobben med å modernisere en gammeldags lønns- og personal-politikk gjenstår. Den jobben starter i morgen, konkluderer Rikke Ringsrød i Akademikerne stat.

– Vanskelig

– Sprikende interesser mellom organisasjonene, i tillegg til kravene fra arbeidsgiver, gjorde denne meklingen spesielt krevende, sier forbundsleder Kjell Atle Brunborg i Norsk Jernbaneforbund.

Potten som skal fordeles lokalt er på cirka en tredel av rammen, større enn noen gang tidligere.

– Våre landsråd i Jernbaneverket har ønsket store lokale potter, og sånn sett er vi fornøyde, sier Brunborg.

Når så stor andel skal ut lokalt blir det mindre igjen sentralt.

– Vi fikk det jeg vil kalle et mini-justeringsoppgjør. Der måtte vi ta rammer det er få ansatte på, siden det var så lite penger igjen, forteller Brunborg.

Fordelingen

Det generelle tillegget starter med 6.500 kroner på lønnstrinn 19 og øker til 8.800 kroner på lønnstrinn 53. Deretter gis det et tillegg på 1,98 prosent fra og med lønnstrinn 54 til 101.

– De laveste trinnene hos oss får cirka 2,3 prosent og så går det nedover til 2 prosent for midtsjiktet. Prosenten blir lavere jo høyere trinn du har. Vi hadde ønsket innretningen på tabellen høyere, men på grunn av stor lokal pott var dette alt vi klarte, sier Brunborg.

Ut til medlemmene

Nå skal lønnsoppgjøret til uravstemning. Riksmekleren skal ha beskjed om resultatet fredag 20. juni kl. 12.00.De fire hovedsammenslutningene i staten står samlet bak resultatet.

– Vi vil anbefale våre medlemmer å si ja til oppgjøret, sier Brunborg.

- aktuell.no kommer tilbake med mer -

LES OGSÅ:

– Ikke et godt oppgjør for Unio

SAMLESIDE:

Alle våre saker fra tariffoppgjøret i staten

Resultatet

Et generelt tillegg med virkning fra 1. mai 2014.

Dette har en likelønnsprofil som starter på 6500 kroner på lønnstrinn 19 og øker til 8800 på lønnstrinn 53. Deretter 1.98 prosent fra lønnstrinn 54 til lønnstrinn 101.

I tillegg er det gjort sentrale avsetninger som skal medvirke til å løfte noen av lønnsrammene i staten.

En pott på 0,93 prosent avsatt til lokale avsetninger. Dette utgjør vel 1/3 av årets lønnstillegg.

24.06.2014
12:00
03.11.2015 10:11Mest lest

TØFF MEKLING: Egil André Aas og resten av forhandlingsdelegasjonene kom ikke i mål før 18 etter den fastsatte fristen. Tidsbruken ga et lønnsoppgjør med lav- og likelønnsprofil.

TØFF MEKLING: Egil André Aas og resten av forhandlingsdelegasjonene kom ikke i mål før 18 etter den fastsatte fristen. Tidsbruken ga et lønnsoppgjør med lav- og likelønnsprofil.

Ole Palmstrøm

Blir ikke streik i staten: Her er den nye lønna til de ansatte

LO-leder Peggy Hessen Følsviks nye lønn er på 1 473 066 kroner.

LO-leder Peggy Hessen Følsviks nye lønn er på 1 473 066 kroner.

Jan-Erik Østlie

Ny lønn for LO-ledelsen – se hva de tjener

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kommuneansatte har fått ny lønn – men lærerne varsler streik

VIRKET INTERESSANT: Denne annonsen vekket interesse hos Carina Gundersen. Men etter hvert som kommunikasjonen med utleieren skred fram, ble hun mer og mer skeptisk.

VIRKET INTERESSANT: Denne annonsen vekket interesse hos Carina Gundersen. Men etter hvert som kommunikasjonen med utleieren skred fram, ble hun mer og mer skeptisk.

Privat/skjermgrabb fra facebook-annonse

Carina fant drømmeleiligheten på Facebook, men så ba utleier om noe som fikk henne til å tvile

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

Alf Ragnar Olsen

Rebecca (22) er en av Norges yngste yrkessjåfører. Her er hennes råd

LÆRES IKKE PÅ EN DAG: Det tar år å opparbeide seg kompetansen og kunnskapen som trengs for å lage delene til turbinene. Roar Sandmoen begynte i bedriften som lærling 16 år gammel i 1979. Han vet hva som skal til.

LÆRES IKKE PÅ EN DAG: Det tar år å opparbeide seg kompetansen og kunnskapen som trengs for å lage delene til turbinene. Roar Sandmoen begynte i bedriften som lærling 16 år gammel i 1979. Han vet hva som skal til.

Håvard Sæbø

Dette verkstedet kan bidra til å løse strømkrisa: – Men da må politikerne satse på vannkraft

I mars hvert år kan det drysse bonus over Jonny Meland i Hydro.

I mars hvert år kan det drysse bonus over Jonny Meland i Hydro.

Martin Guttormsen Slørdal

Er Jonny feilfri på jobb, kan han få en månedslønn i bonus

Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.

Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.

Per Flakstad

Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav

UNØDIG DELTIDSBRUK?: Teknikmagasinet er ikke på linje med regjeringens ønsker om høyere stillingsbrøk i sine siste annonser. Bildet er tatt utenfor en annen filial enn den som er omtalt i saken.

UNØDIG DELTIDSBRUK?: Teknikmagasinet er ikke på linje med regjeringens ønsker om høyere stillingsbrøk i sine siste annonser. Bildet er tatt utenfor en annen filial enn den som er omtalt i saken.

André Kjernsli

Stillingsannonse på én prosent sjokkerer fagbevegelsen

Eirik Dahl Viggen

Mekling på overtid i staten: – Det er jævlig vanskelig

ERFAREN:  – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

Brian Cliff Olguin

Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd

KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.

KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.

Eirik Dahl Viggen

Statsansatte venter på meklinga: – Vi er streikeklare

Didrik Gjerde

Hvem må «betale» for gratis frakt? – Disse folkene kjører for knapper og glansbilder

Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik er ferdige med årets kommuneoppgjør mot motparten KS.

Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik er ferdige med årets kommuneoppgjør mot motparten KS.

Per Flakstad

Kronetillegg til alle og bedre betaling for turnus. Dette er den nye lønna for kommuneansatte

Colourbox

Tøffe krav fra bryggeribransjen: Nær 900 kan gå ut i streik

Debatt

Om det er ønskelig å holde inflasjonen nede bør man ikke gjennomføre tiltak som rammer arbeiderklassen, skriver Erik J. Jørgensen. (Illustrasjonsfoto)

Om det er ønskelig å holde inflasjonen nede bør man ikke gjennomføre tiltak som rammer arbeiderklassen, skriver Erik J. Jørgensen. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

«Når er det arbeiderklassens tur til å kjenne på at økonomien går godt?» spør tømrerlærling Erik

FASTLÅST: Lønnsoppgjøret i Spordrift kom ikke lengre enn til forhandlinger om arbeidstid. Nå må Riksmekleren se om det partene kan bli enige. (Illustrasjonsfoto)

FASTLÅST: Lønnsoppgjøret i Spordrift kom ikke lengre enn til forhandlinger om arbeidstid. Nå må Riksmekleren se om det partene kan bli enige. (Illustrasjonsfoto)

Morten Hansen

Jernbaneansatte bryter forhandlingene – kom ikke lenger enn til arbeidstid

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre lover nye retningslinjer for lederlønn i statlige selskaper.

Næringsminister Jan Christian Vestre lover nye retningslinjer for lederlønn i statlige selskaper.

Jan-Erik Østlie

«Det blir usolidarisk når statlige selskaper gir toppledere pensjoner vi andre bare kan drømme om»

Stortingsrepresentant Torbjørn Vereide (Ap) mener renholdere må få muligheten til å jobbe «vanlig» arbeidstid.

Stortingsrepresentant Torbjørn Vereide (Ap) mener renholdere må få muligheten til å jobbe «vanlig» arbeidstid.

Helge Rønning Birkelund

Renholderne må få jobbe samtidig som folk flest, ønsker Ap-politiker

Alf Ragnar Olsen

Kravet fra staten overrasket NTL-lederen – men hun anbefaler resultatet


Flere saker