LO Stat-leder Tone Røoldtangen forventer at de statsansatte blir lønnsvinnere i år.
Terje Pedersen/ANB
Vil bli lønnsvinner i år
LO Stat-leder Tone Rønoldtangen forventer at hennes medlemmer blir blant lønnsvinnerne i år.
bjorn.erik.dahl@anb.no
Det drar seg til i forhandlingene i staten, der lønnsoppgjøret går til mekling hvis ikke partene har blitt enige ved midnatt natt til 1. mai.
Etter det Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) erfarer, vil sluttstriden stå om både lønnskravene og om hvor mye som skal fordeles lokalt.
Økonomi til sist
Partene har ennå ikke begynt å forhandle om økonomien. Tradisjonelt nærmer det seg forhandlingsfristen før statens personaldirektør kommer med sitt økonomiske tilbud.
– Vi kan ikke være åpen på detaljene i forhandlingene av respekt for motparten, sier LO Stat-leder Tone Rønoldtangen til ANB.
LO Stat, Unio og YS forventer alle å få mer enn industrien fikk i år. Her er det nemlig et ferskt etterslep på 0,5 prosentpoeng mellom de ansatte i offentlig sektor og industrien. Frontfagsmodellen, der den konkurranseutsatte industrien legger malen for hva andre grupper kan få, åpner nemlig også for at grupper som blir hengende etter, kan hente inn etterslepet.
Følger modellen
– Derfor krever vi ikke mer enn frontfaget når vi vil ha et halvt prosentpoeng mer enn industrien i år. Etterslepet ligger innenfor modellen, understreker Rønoldtangen, som er kjent som en varm tilhenger av frontfagsmodellen.
– Men hvis modellen skal ha legitimitet blant våre medlemmer, så må de ha en lønnsutvikling på nivå med industrien. De siste to årene har vi ikke hatt den samme utviklingen, sier LO Stat-sjefen.
Hun mener at hennes medlemmer bør være å finne blant årets lønnsvinnere.
– Det innebærer ikke at vi blir lønnsledende, men at vi tar igjen etterslepet, understreker hun.
Lokalt eller sentralt?
Det er fire hovedsammenslutninger blant arbeidstakerne i staten.
LO Stat, Unio Stat og YS Stat har relativt like krav i år. Akademikerne har mer gjenklang i den borgerlige regjeringen for kravet om lokal lønnsdannelse enn de hadde i den rødgrønne regjeringen.
Dette er det store stridspørsmålet i staten i år ved siden av økonomien. Å bevare lønnssystemet i staten, med sentral lønnsdannelse, er helt sentralt for LO, Unio og YS. Akademikerne på sin side har lenge jobbet for at lønnsdannelsen skal skje lokalt.
– Den samlede økonomiske rammen for årets lønnsoppgjør i staten bør forhandles sentralt, men fordelingen må skje gjennom lokale forhandlinger ute i virksomhetene, sier forhandlingsleder Rikke Ringsrød i Akademikerne Stat.
Ringsrød mener at jo mer av lønnsmidlene som fordeles lokalt, jo mer målrettet kan lønn brukes som virkemiddel for å skape sterke fagmiljøer og gode velferdstjenester.
Store forventninger
Reidun Svendsen jobber i Vegdirektoratet på Bryn i Oslo, og som medlem i Norsk Tjenestemannslag hører hun inn under LO Stat-paraplyen. Hun er ikke i tvil om at de fleste statsansatte i år forventer mer enn industrien.
– Vi har stadig blitt hengende etter. Hvis ikke etterslepet tas inn, fungerer ikke frontfagsmodellen, sier Svendsen til ANB.
– Og vi må verne om den sentrale lønnsdannelsen. Dette handler om at alle skal ta del i lønnsutviklingen, ikke bare de få, mener Svendsen. (ANB)
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom LO og NHO: Hva skjer nå?
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Joar Haug er i dag 64 år, pensjonert fengselsbetjent og jobber 50 prosent som bussjåfør med skolekjøring. Snømåkeformen er det heller ikke noe å si på.
Sissel M. Rasmussen
Joar ble diskriminert fordi han var for gammel: – Klart jeg ble lei meg
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Colourbox