Lønnsoppgjøret for bussjåfører på bussbransjeavtalen:
Bussjåfør Umbrin Zohra og kollegene må se langt etter lønnsløft: – Jeg føler meg lurt
I fjor ble det et magert oppgjør for bussjåførene. I år var det forventninger til at det tapte skulle bli tatt inn. Likevel uteble de store lønnstilleggene.
Årets lønnsoppgjør innfridde ikke forventningene til bussjåførene. Umbrin Zohra i Nettbuss sier hun føler seg lurt.
Morten Hansen
Saken oppsummert
morten.hansen@lomedia.no
– Jeg er ikke fornøyd. Jeg føler meg verdiløs. Jeg føler meg lurt – enda en gang.
Umbrin Zohra kjører shuttlebuss mellom Oslo Lufthavn og hotellene ved Gardermoen. Hun er ikke nådig i karakteristikken av årets oppgjør for bussjåførene.
Før oppgjøret både håpte og trodde hun at sjåførene skulle hente igjen det de tapte fra fjorårets tarifforhandlinger. Slik gikk det ikke. Bussjåførene får 4,75 kroner mer i timen, eller drøyt 9.260 kroner i året, etter at LO og NHO mandag ble enige om lønnsoppgjøret for den såkalte bussbransjeavtalen.
Zohra trekker paralleller til slik hun behandler hunden sin når hun skal beskrive resultatet.
– Den får av og til en liten godbit for at den skal være rolig. Sånn opplever jeg årets oppgjør. Vi har fått en liten godbit for å være stille til neste år. Men denne godbiten er ikke god nok. Dette er misbruk av oss sjåfører. Nå må vi snart gjøre noe, sier Zohra.
Skuffete medlemmer
I følge Finn Arne Solberg, hovedtillitsvalgt i Nettbuss, er det mange som tenker som Zohra.
– Medlemmene er skuffet. Det er ikke noe annet å si om det. Vi vet at mellomoppgjørene ikke bidrar med mye. Men med tanke på fjorårets oppgjør, var forventningene større, sier Solberg.
I fjor ble det avtalt et tillegg på 30 øre, i tillegg til lokale oppgjør. Men siden bussbransjen ikke har lokale forhandlinger, fikk de et plaster på såret: Et tillegg på 2,75 kroner i timen, som skulle komme på i årets oppgjør – i tillegg til det som ble forhandlet sentralt. I årets oppgjør mellom LO og NHO, ble man enige om et flatt tillegg på 2,50 kroner mer per time. Dermed får sjåførene til sammen 4,75 kroner mer i timen – eller drøyt 9.260 kroner i året.
Saken fortsetter under bildet.
Gapet blir større
Kjell Næss, nestleder i norsk Jernbaneforbund (NJF), jubler ikke over oppgjøret i Bussbransjeavtalen.
– Bussjåførene kom dårlig ut i forrige oppgjør. Dette oppgjøret løser jo ikke det, sier Næss.
Han frykter at gapet blir større, framfor at det krymper.
– Selv om dette var et godt oppgjør generelt, tipper jeg at det kommer mer i de lokale oppgjørene i industrien. Da risikerer bussjåførene å komme lavere ut enn snittet, og avstanden til industriarbeideren blir større, sier Næss.
Da bussbransjeavtalen ble opprettet i 2007, var intensjonen å ha et lønnsnivå som lå på gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Det har bransjen ikke klart. Næss vil likevel ikke si at bussbransjeavtalen ikke oppfyller intensjonen.
– Vi har tidligere vist at det er mulig å krympe lønnsgapet. I forbundsvise oppgjør har vi større spillerom. Så får vi se hvordan vi velger å gripe det an til neste år, sier Næss.
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Her er resultatet
Oppgitt og misfornøyd
Frykten om at gapet skal øke er ikke ubegrunnet. I følge tall fra SSB tjente bussjåførene 429.840 kroner i året i fjor. Det er under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Årets tillegg vil utgjøre i underkant av tre prosent, inkludert overhenget. Det betyr at hvis industrien kommer opp til 3,2 prosent, er intensjonen i bussbransjeavtalen lengre unna.
– Det kan godt hende at det finnes noen finurlige måter å regne dette på. Men virkeligheten er enkel; vi kommer ikke på 3,2 prosent. Vi må jo bare akseptere at det ble sånn, sier Solberg.
Han forteller at det er mange medlemmer som har kommet til ham og fortalt at de er oppgitte og misfornøyde.
– Det er ingen glede å spore. De er misfornøyde med det vår side av forhandlingsbordet har oppnådd. Det eneste jeg kan svare er at det er vanskelige forhandlinger – og at vi får en ny mulighet til neste år. Da er det hovedoppgjør, og vi har litt flere verktøy tilgjengelige, sier Solberg.
Her er resultatet i lønnsoppgjøret mellom LO Stat og Spekter
Rasler med streikevåpenet
Et av verktøyene er streik. Solberg konstaterer at streikefaren vokser minst like mye som gapet til industriarbeiderlønna.
– Avstanden blir større. Kjapp hoderegning sier at vi må ha 22 kroner mer i timen for å hente inn intensjonen i bussbransjeavtalen. Det er utrolig dumt av arbeidsgiversiden at de da ikke kommer oss mer i møte. Nå er det sånn at veldig mange ønsker at vi markerer oss. Mange har allerede i år sagt at streikeviljen er sterk. Sånn sett har årets oppgjør gjort det nesten enda vanskeligere for det neste, sier Solberg.

Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Nå: 0 stillingsannonser