JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Delte meninger i Skolenes landsforbund

Sentralstyret i Skolenes landsforbund var delt da de behandlet resultatet av forhandlingene med KS. Et mindretall var ikke fornøyd.
Lærerstreiken er over.   Fra venstre Gro Elisabeth Paulsen, Norsk Lektorlag, Ragnhild Lied, Utdanningsforbundet, Gunn Marit Helgesen, KS, Anne Finborud Skolenes landsforbund og  Hans Ole Rian, Musikernes Fellesorganisasjon på pressekonferansen hvor de presenterer resultatet.

Lærerstreiken er over. Fra venstre Gro Elisabeth Paulsen, Norsk Lektorlag, Ragnhild Lied, Utdanningsforbundet, Gunn Marit Helgesen, KS, Anne Finborud Skolenes landsforbund og Hans Ole Rian, Musikernes Fellesorganisasjon på pressekonferansen hvor de presenterer resultatet.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Heller ikke forbundsleder Anne Finborud var «hoppende glad» som hun uttrykte det. Det var i Skolenes landsforbund (SL) motstanden var størst, og forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes, var ikke sikker på streiken var over før protokollen var underskrevet, og det var den først en time etter at NTB første gang meldte at streiken var over.

Uravstemning

Utdanningsforbundets toppledere sa på pressekonferansen i dag morges at de ikke er redde for å tape en ny uravstemning. Avtalen som ligger på bordet er helt annerledes enn den de fikk nedstemt i mai, mener de.

På pressekonferansen der forhandlingsresultatet ble presentert sa styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, at hun så resultatet som en seier for forhandlingssystemet, at partene ble enige i fellesskap uten nemndbehandling.

KS og Utdanningsforbundet har arbeidet gjennom hele helga, mens de andre lærerorganisasjonene først ble koblet inn søndag ettermiddag.

– Dette har vært en nødvendig, men tøff streik, sa leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied. Hun har behandlet forslaget i sentralstyret og de har anbefalt forslaget.

Forbundet skal gjennomføre en rask uravstemning.

Mistillitskrisa ikke over

Også Skolenes landsforbund kommer til å gjennomføre en uravstemning.

– Det er uravstemninga som kommer til å være siste ordet i denne saken. Men løsningen på denne streiken er ikke et svar på mistillitskrisa i skolen. Derfor er det viktig å lytte godt til lærerne i det året som kommer, sa leder i SL, Anne Finborud. Hun frykter at den nye avtalen kan gjøre at fokuset blir på konflikter knyttet til arbeidstida, i stedet for å ha fokus på undervisninga.

Uten nemnd

– Dette har vært en lang og tung konflikt, sa leder i Musikernes Fellesorganisasjon (MFO), Han Ole Rian. MFO har hatt medlemmer i streik i 80 dager. Han la spesielt vekt på tilbakefallsbestemmelsene, at hvis det ikke blir enighet om å endre avtalen, gjelder den gamle.

MFO har bare behandlet streikeresultatet i Arbeidsutvalget, men sender resultatet ut på uravstemning.

Helgesen fra KS sa at regjeringa ikke har vært medspiller for å finne en løsning. Løsningen har vært fremforhandlet mellom partene.

Hun understreket også at KS ikke har en generell mistillit til lærerne.

Streikens tapere

Barnehagelærerne har ikke vært i streik. Streiken har berørt lærernes arbeidstid, og den gjelder ikke for de som jobber i barnehagene. Men formelt sett har barnehagelærerne vært en del av oppgjøret fordi det er hele Unios avtale med KS, som har vært omfattet av konflikten.

Uten konflikt så hadde barnehagelærerne fått etterbetalt fra 1.mai. Nå blir de i stedet avspist med etterbetaling fra 1. september. For en barnehagelærer med en årslønn på 400 000 kroner vil det utgjøre omtrent 4400 kroner brutto.

Annonse
Annonse