SKOLERING: Steinar Holden var invitert til seminaropplegget Fellesforbundet og Norsk Industri har lagt opp til den første uka i frontfagsoppgjøret. Tidligere i uka var sentralbanksjef Øystein Olsen gjest. Begge peker på behovet for moderasjon.
Erlend Angelo
Holden: – Moderasjon nødvendig
– Den kostnadsmessige konkurranseevnen bør styrkes. Moderat lønnsvekst vil bidra til det. Det var budskapet fra økonom Steinar Holden til forhandlerne i frontfaget.
eline@lomedia.no
Blir kostnadsnivået i Norge for høyt, vil vi få økt ledighet og på sikt lavere lønn. Men vi vil ikke dit. Derfor er det viktig å ta inn over seg at på sikt må vår kostnadsmessige konkurranseevne ikke svekkes, men heller styrkes.
Det var beskjeden fra økonomiprofessor Steinar Holden til forhandlerne i frontfagoppgjøret, på et fagseminar der både arbeidsgivernes og arbeidstakernes delegasjoner deltok. Holden ledet nylig Holden III-utvalget, som så på lønnsdannelsen og utfordringer for norsk økonomi.
Hele Holden III-rapporten kan du lese her.
Moderat lønnsvekst
Holden var forsiktig med å komme med direkte anbefalinger til forhandlerne, men påpekte at et virkemiddel for å bedre konkurranseevnen er moderasjon i lønnsforhandlingene.
– Indirekte oppnår man dette også gjennom lavere renter og svakere kronekurs. Det vil også gi et tryggere grunnlag for høy sysselsetting.
Direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri har før tarifforhandlingene gjentatt at lønnsveksten må bremses for å kommer på nivå med internasjonale konkurrenter, og at hans mandat er å "se 2-tallet". I debatten før oppgjørsstart har det også vært pekt på at veksten i produktiviteten ikke har holdt følge med lønnsveksten. Steinar Holden mener imidlertid at den saftige reallønnsveksten de siste 10-15 åra reflekterer at Norge har kommet heldig ut av bytteforholdene i internasjonal handel: Vi har kjøpt billig og solgt dyrt.
– Men høy lønnsvekst er en utfordring for næringslivet. Nå ligger timelønnskostnadene i Norge 55 prosent over handelspartnerne våre i EU. Sammenlikner vi med Asia ligger vi enda høyere. Det er særlig konkurranseutsatt industri utenfor petroleumsnæringa som møter denne utfordringa.
Frontfaget presses
En av de viktige konklusjonene i Holden III er at dagens frontfagsmodell fungerer bra for lønnsdannelsen. Den er imidlertid under press fra den store arbeidsinnvandringa de siste ti årene. Så å si hele veksten i sysselsettingen har kommet blant arbeidsinnvandrere.
– Dette påvirker lønnsdannelsen. Arbeidsinnvandringen har dempet lønnspresset i økonomien, sier Holden. Han viser til forskning som avdekker at lønnsveksten i sektorer med mange arbeidsinnvandrere, som tjenesteyting, samt restaurant og overnatting, har vært betydelig lavere enn i andre sektorer.
Holden pekte også på at stor arbeidsinnvandring kan gjøre det mer krevende å opprettholde organisasjonsgraden og sikre at vanlige standarder følges i arbeidsmarkedet.
– Behovet for å ha tiltak som motvirker sosial dumping vil være der i lang tid, det er ikke midlertidig.
Også produktiviteten kommer under press med arbeidsinnvandring. Her mener Holden at språkproblemer har en stor del av skylda.
– Språkopplæring er viktig for å få opp produktiviteten.
Ut av frontfaget?
Det er partene selv om bestemmer hvilke overenskomster som skal inngå i frontfaget, og det har vært diskutert om leverandørindustrien bør tas ut – fordi lønnsevnen der er bedre enn i landbasert industri. Kan man si at leverandørindustrien er oljedopa, og dermed legger lista for høyt i forhold til annen industri?
Nei, mener Steinar Holden.
– Frontfaget kan ikke designes med sikte på lavest mulig lønnsvekst. Da mister det troverdighet som ramme for resten av lønnsdannelsen. Dessuten er det slik at også leverandørindustrien møter økt internasjonal konkurranse, så dette jevner seg ut på sikt.
Holden vil derfor ikke anbefale noen endringer i frontfagets sammensetning.
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie