JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2020:

Korona bør ha beskjeden påvirkning på lønnsoppgjøret, mener LO-økonom

Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad vil dempe betydningen koronaviruset har for lønnsoppgjøret.
Lønnsoppgjøret bør ha et lengre perspektiv enn kortvarige svingninger, mener LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad.

Lønnsoppgjøret bør ha et lengre perspektiv enn kortvarige svingninger, mener LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad.

Jan-Erik Østlie

torgny@lomedia.no

– Det er veldig mye usikkerhet om omfang og varighet som koronaviruset vil gjøre på norsk arbeidsliv. Jeg tror ikke det vil gi veldig store ringvirkninger, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO.

Han reagerer på intervjuet som FriFagbevegelse hadde med direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen i går. Der sa Lier-Hansen at «koronaviruset er en «ukjent X-faktor i lønnsoppgjøret».

Bjørnstad er mer bekymret for om hvordan koronaviruset skal påvirke etterspørselen på sikt.

Ikke som finanskrisa

– Hvis produksjonsfall rammer lønninger og inntekter kan det gå ut over forbruk og etterspørsel.

De praktiske problemene industrien har er ikke nødvendigvis i seg selv varige problemer. Men om det får varig effekt på inntektene kan det bli mer bekymringsfullt for makroøkonomien, sier Bjørnstad i en epost til FriFagbevegelse

p

Han vil ikke sammenlikne situasjonen i økonomien nå med finanskrisa. Den var noe helt annet. Finanskrisa gikk inn i økonomiens kjernevirkemåte. Jeg vil heller sammenlikne med sarsutbruddet.

Midlertidige svingninger

Han mener det er viktig at lønnsoppgjøret har et lengre perspektiv enn midlertidige svingninger.

– Det er Fellesforbundet som skal forhandle. Men som sagt, om dette handler om leveringsproblemer i industrien er det av midlertidig karakter. Fagbevegelsen er i Norge alltid ansvarlig, skriver Bjørnstad i e-posten.

Annonse

Flere saker

Annonse