JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krav om allmenngjøring førte til forhandlingsbrudd

Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening (FHL) nektet å godta NNNs krav om allmenngjøring av fiskeindustrioverenskomsten. Dermed bringes oppgjøret inn for Riksmekleren.
Det har vært avdekket flere eksempler på grov utnytting av utenlandsk arbeidskraft i fiskeindustrien. Nå er Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet beredt til å streike for å få ryddet opp.

Det har vært avdekket flere eksempler på grov utnytting av utenlandsk arbeidskraft i fiskeindustrien. Nå er Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet beredt til å streike for å få ryddet opp.

LO Media

jo.hestnes@lomedia.no

Forhandlingene brøt sammen tirsdag kveld. Et av hovedkravene fra Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet (NNN) var å få arbeidsgiverne med på å kreve allmenngjøring av overenskomsten overfor tariffnemnda. Det kunne ikke arbeidsgiverne gå med på.

– Allmenngjøring var et av våre prioriterte krav fra tariffkonfereansen. Når ikke arbeidsgiverne ville gå med på dette, hadde vi ikke noe annet valg enn å bryte forhandlingene, sier forbundssekretær Hans Johan Dahl, ansvarlig for fiskeindustrien i NNN.

NNN har i lang tid forsøkt å få dokumentert behovet for allmenngjøring. Det har blitt avdekket flere eksempler på tildels grov sosial dumping i enkelte bedrifter i fiskeindustrien. Mye tyder på at fiskeindustrien er en «versting» når det gjelder behandlingen av utenlandsk arbeidkraft. Utfordringen har vært å skaffe tilstrekkelig dokumentasjon. I dette tariffoppgjøret forsøkte derfor forbundet å få med arbeidsgiverne på laget, slik det ble gjort i renholdsbransjen i Arbeidsmandsforbundet.

Konkurransevridende

Dette nektet FHL til tross for at sosial dumping svekker konkurransekraften til de seriøse bedriftene. FHLs steile holdning forundrer mange i NNN. En av dem er Stein Mathiesen, konserntillitsvalgt i Marine Harvest:

– Det er de seriøse bedriftene som må betale prisen for at FHL holder hånda over de useriøse, sier Stein Mathiesen. Marine Harvest er i den seriøse delen av fiskeindustrien, men konserntillitsvlgt er helt klar for streik om det skulle bli nødvendig.

– Vi er nødt til å få ryddet opp i dette en gang for alle. Allmenngjøring er svært viktig for oss. Dette kan vi streike vel og lenge for, konkluderer Mathiesen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse