Krav om allmenngjøring førte til forhandlingsbrudd
Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening (FHL) nektet å godta NNNs krav om allmenngjøring av fiskeindustrioverenskomsten. Dermed bringes oppgjøret inn for Riksmekleren.
Det har vært avdekket flere eksempler på grov utnytting av utenlandsk arbeidskraft i fiskeindustrien. Nå er Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet beredt til å streike for å få ryddet opp.
LO Media
Saken oppsummert
jo.hestnes@lomedia.no
Forhandlingene brøt sammen tirsdag kveld. Et av hovedkravene fra Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet (NNN) var å få arbeidsgiverne med på å kreve allmenngjøring av overenskomsten overfor tariffnemnda. Det kunne ikke arbeidsgiverne gå med på.
– Allmenngjøring var et av våre prioriterte krav fra tariffkonfereansen. Når ikke arbeidsgiverne ville gå med på dette, hadde vi ikke noe annet valg enn å bryte forhandlingene, sier forbundssekretær Hans Johan Dahl, ansvarlig for fiskeindustrien i NNN.
NNN har i lang tid forsøkt å få dokumentert behovet for allmenngjøring. Det har blitt avdekket flere eksempler på tildels grov sosial dumping i enkelte bedrifter i fiskeindustrien. Mye tyder på at fiskeindustrien er en «versting» når det gjelder behandlingen av utenlandsk arbeidkraft. Utfordringen har vært å skaffe tilstrekkelig dokumentasjon. I dette tariffoppgjøret forsøkte derfor forbundet å få med arbeidsgiverne på laget, slik det ble gjort i renholdsbransjen i Arbeidsmandsforbundet.
Konkurransevridende
Dette nektet FHL til tross for at sosial dumping svekker konkurransekraften til de seriøse bedriftene. FHLs steile holdning forundrer mange i NNN. En av dem er Stein Mathiesen, konserntillitsvalgt i Marine Harvest:
– Det er de seriøse bedriftene som må betale prisen for at FHL holder hånda over de useriøse, sier Stein Mathiesen. Marine Harvest er i den seriøse delen av fiskeindustrien, men konserntillitsvlgt er helt klar for streik om det skulle bli nødvendig.
– Vi er nødt til å få ryddet opp i dette en gang for alle. Allmenngjøring er svært viktig for oss. Dette kan vi streike vel og lenge for, konkluderer Mathiesen.


Nå: 0 stillingsannonser