JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsforhandlingene i staten nærmer seg fristen

Forhandlingene for 166.000 statsansatte har frist ved midnatt. Avstanden var stor da forhandlingene startet for en uke siden.
FORHANDLER: LO Stat-leder Egil André Aas leder forhandlingene for de LO-organiserte i staten. Her sammen med sekretær Dag Westhrin (t.v.), nestleder Lise Olsen og sekretær Wibecke Solhaug et halvt døgn før fristen går ut.

FORHANDLER: LO Stat-leder Egil André Aas leder forhandlingene for de LO-organiserte i staten. Her sammen med sekretær Dag Westhrin (t.v.), nestleder Lise Olsen og sekretær Wibecke Solhaug et halvt døgn før fristen går ut.

Morten Hansen

anders@lomedia.no

Forhandlingene mellom staten og LO Stat, YS Stat, Unio og Akademikerne stat startet forrige tirsdag, og ved midnatt natt til 1. mai går fristen ut. Dersom partene ikke blir enige, venter det en tur til Riksmekleren.

De involverte sier ikke noen om situasjonen underveis i forhandlingene.

Lønnsoppgjøret i staten: To krav blir ekstra viktige for LO Stat

Kommunikasjonsansvarlig Stein Styrstad i LO Stat sier følgende:

– Vi kan ikke si noe om forhandlingene mens de pågår, men vi jobber hardt for å komme i mål til fristen ved midnatt. Vi gikk inn i forhandlingene med et mål om å bli enig, og det er fortsatt ambisjonen. Men selvfølgelig må vi også forberede oss på det motsatte.

Dette er kravene fra LO Stat

Stor avstand

Da forhandlingene startet var det stor avstand mellom LO Stat og staten på hvordan lønnstilleggene skal fordeles. LO Stat, og Unio, krevde at alle lønnstillegg skulle gis som generelle tillegg, mens staten ville at alle tillegg skulle fordeles lokalt av hver enkelt virksomhet.

Et annet hovedspørsmål i forhandlingene er hvilken pensjonsuttelling ulike tillegg, for eksempel for turnus og øvelser, skal gi.

Statsansatte taper store summer i pensjon: Bjørn (60) får ikke opptjening på hele lønna

I dag har opptjeningen for slike tillegg et tak på 66.000 kroner. Det de ansatte med slike tillegg tjener utover det, får de ikke pensjonsopptjening for. En anslag ut fra en rapport om temaet viser at statsansatte går glipp av pensjonsopptjening for rundt 4 milliarder kroner som er utbetalt som lønn årlig.

Alle hovedsammenslutningene krevde ved oppstart av forhandlingene at det skal være full pensjonsopptjening på disse tilleggene.

Mulig mekling

Staten åpnet med sitt tilbud for å utvide intervallet som skulle gi pensjonsopptjening, uten at dette ble spesifisert. For ansatte i kommunesektoren finnes det ikke et slikt tak som de statsansatte har.

Her er statens tilbud i lønnsoppgjøret: Vil gi alle tillegg lokalt og åpner for mer i pensjon

Dersom forhandlingene ikke fører fram, blir det mekling. Ifølge NTB vil en eventuell mekling ha frist ved midnatt 23. mai. Da kan en eventuell streik i staten være en realitet fra fredag 24. mai.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse