Lønnsoppgjøret i næringsmiddelindustrien er i gang
I dag leverte Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) sine krav til NHO Mat og Drikke og Sjømat Norge. Samtidig startet også det første bransjeoppgjøret: bryggeriene.
NÆRINGSMIDDELINDUSTRIEN I GANG: NNNs sentrale krav er overlevert NHO Mat og Drikke og det obligatoriske håndtrykket gjøres mellom Petter Haas Brubak, direktør i NHO Mat og Drikke og NNN-leder Jan-Egil Pedersen.
Jan-Erik Østlie
jan.erik@lomedia.no
Denne uka og neste uke følger de andre bransjene på løpende bånd (kjøtt, bakeri, egg, melk, sjokolade og snacks). Før meieriindustrien, Idun, fisk, margarin og vin og brennevin avslutter andre uka i mai.
Felleskravene
NNNs felleskrav er som følger:
Regulering av minstelønnssatser:
Minstelønnssatsene reguleres i henhold til bestemmelsen om dette i overenskomstene. Det fremmes krav om ny tekst i bestemmelsen om at minstelønnssatsene ikke skal kunne reguleres ned selv om lønnsutviklingen i næringsmiddelindustrien blir negativ.
Matpenger:
Satsen heves.
Kompetanse:
Revidert kompetansebestemmelse inntas i alle overenskomster. Det vises til utvalgsarbeid i perioden og fremlagt forslag til tekst fra NNN i møte 5.april. Innplassering og ytterligere tilpassing av tekst gjøres i de respektive forhandlingene for hver bransje.
Tjenestepensjon:
Det fremmes krav om å sikre forhandlingsrett på tjenestepensjon med pensjonsopptjening fra første krone. Det må etableres brede tjenestepensjonsordninger som også sikrer pensjonsrettighetene ved jobbskifte.
Godtgjørelse for helligdager og 1. og 17.mai:
Tapsreglene fjernes. Bilaget om godtgjørelse for helligdager og 1. og 17. mai i alle overenskomster endres som en følge av dette.
Avtaleperiodens lengde og reguleringsbestemmelse for 2.avtaleår:
Det kreves 2-årig avtale med reguleringsbestemmelse for 2.avtaleår.
Det tas forbehold om endringer / tillegg. Krav om generelt tillegg, lavlønnstillegg og øvrige bransjekrav vil bli fremmet i de respektive forhandlingene for hver bransje.