JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
GNISTRER: NJFs nestleder, Jane B. Sæthre, FO-leder Mimmi Kvisvik og NTL's nestleder Anita Solhaug vil ha likelønn , men strides om veien

GNISTRER: NJFs nestleder, Jane B. Sæthre, FO-leder Mimmi Kvisvik og NTL's nestleder Anita Solhaug vil ha likelønn , men strides om veien

Ole Palmstrøm og Kristian Brustad

LO-topper uenige om veien til likelønn

Jane B. Sæthre, nestleder i NJF mener at likelønnskampen i staten står i stampe og oppfordrer LO Stat til å tenke i retning av lokale lønnsoppgjør fremfor sentrale oppgjør. Dette får FO-leder Mimmi Kvisvik til å reagere kraftig.26.02.2014
12:00
28.02.2014 07:36

nina.hanssen@lomedia.no

FO-leder Mimmi Kvisvik er glad for at fagforeningskollegaer engasjerer seg i likelønnskampen, men ber innstendig sentrale LO-tillitsvalgte bruke kunnskap før de kommer med sine meninger. Hun tror det blir et tøft lønnsoppgjør for offentlig sektor og er bekymret for at de store kvinnedominerte arbeidsområdene i offentlig sektor blir hengende etter.

– Skal likelønnsutfordringene løses, må offentlig sektor ha utvidede rammer for årets oppgjør. Vi må fortsatt prioritere likelønn og lavlønn. Det er det den solidariske lønnspolitikken handler om, sier Kvisvik og refererer til LO-kongressens handlingsprogram og uttalelse.

– Men da må vi alle vise kvinnesolidaritet og forholde oss til kunnskap og erfaring, fortsetter hun.

FO og NTL er lokomotivet

Kvisvik representerer et forbund som, hun mener, sammen med NTL i mange år har vært lokomotiv for å holde likelønnsdebatten varm.

Hun var selv en av de mange som snakket varmt om likelønn på LOs representantskapsmøte nylig - der hovedlinjene for årets tariffoppgjør ble drøftet.

Men det er ikke alle likelønnsforkjempere i fagbevegelsen som imponerer Kvisvik.

– Jeg blir ganske overrasket når jeg ser at Jane Brekkhus Sæthre nå utfordrer LO Stat til å tenke i retning av lokale lønnsoppgjør fremfor sentrale oppgjør, sier hun.

Kvisvik advarer mot å slippe modellen hvor størstedelen av potten fordeles sentralt.

Det er denne modellen som har sørget for at det er mindre lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i offentlig sektor, mener hun - i likhet med både LO Stats leder, Tone Rønoldtangen og NTL's nestleder Anita K. Solhaug.

– Når Sæthre sier at likelønnskampen i staten har stått i stampe og at vi trenger å tenke nye modeller reagerer jeg. Det blir helt feil, sier hun.

Kvisvik står fast på at det går i riktig retning - og ifølge FO-lederen viser 2012 en god utvikling.

Fremmed tolkning

– Sæthre har en fremmed tolkning av virkeligheten. Vi sitter med tall og fakta materiale om likelønnsutviklingen som alle sentrale tillitsvalgte bør kjenne til. Blant annet presenterer Likestillings- og diskrimineringsombudet statistikk som klart viser at kommuner og fylkeskommuner har minst lønnskjeller mellom kvinner og menn, mens staten er en god nummer to.

– Aldri har forskjellene mellom kvinner og menn minsket mer enn i 2012. Det er kollektive solidariske lønnsoppgjør som har sørget for dette, mens lokale lønnsoppgjør fører til ulikelønn, advarer Kvisvik.

Finanssektoren er et godt eksempel på det.

Itjnå som kjem ta sæ sjøl

Etter mange år som topptillitsvalgt i FO, vet Mimmi Kvisvik at likelønn og likestilling ikke er noe som «kjem tå sæ sjøl», men at det kreves hard jobbing hele tiden.

– I tillegg til å holde trykket oppe i tariff-forhandlingene, så må vi hele tiden ha fokus på velferdsordningene og bruke mulighetene i likestillingsloven aktivt. Olof Palme sa at «Politikk handler om å ville», men jeg vil si at likelønnspolitikk er å ville, ville og ville igjen, sier hun.

Kvisvik håper fagbevegelsen vil stå sammen om likelønnspolitikken og da må man også være enige om virkeligheten.

Enige om kvinnepott

Kvisvik understreker at det var ting som Jane Sæthre tok opp som hun også er helt enig i.

Blant annet mener hun at LO må ta opp Likelønnskommisjonens forslag om egen kvinnepott fra 2008.

– Kommisjonen anbefalte å gjennomføre et lønnsløft for utvalgte kvinnedominerte yrker i offentlig sektor ved å bevilge tre milliarder kroner over statsbudsjettet. Dette er sammen med andre tiltak bra, sier hun.

FO jobber gjerne også tett med NTL for å løfte enkelte grupper som har blitt hengende etter, gjennom utvidede rammer for offentlig sektor rettet mot kvinnedominerte grupper.

– Det er viktig at vi står sammen, da vi mest sannsynlig ikke kommer til å få noe drahjelp fra regjeringen sier hun.

Ifølge henne, står ikke likestillingspolitikk øverst på deres agenda.

– Det har de bekreftet med blant annet å trekke Likestillingsmeldingen.

Kvisvik spår at det blir et tøft lønnsoppgjør i år og er særlig redd for at de store kvinnedominerte arbeidsområdene i offentlig sektor sakker akterut. Skal likelønnsutfordringene løses, trenger offentlig sektor utvidede rammer for årets oppgjør.

Frontfaget, vektet for funksjonærer, viser en høyere lønnsutvikling i fjor enn for offentlig sektor, sier hun. Og viser til at gapet mellom kvinners og menns lønn er blitt mindre fra 2002 til 2012, men kvinnene tjener fortsatt bare 88,3 prosent av mennene.

– Ingeniør og vernepleier kan sammenlignes

Men det er ikke bare uttalelsene til Jane Sætre som opprører Mimmi Kvisvik.

Hun er også rimelig frustrert over at nestleder i NTL, Anita Solhaug mener det ikke går an å sammenligne lønnsutviklingen til ingeniører og vernepleier.

– Det er jo nettopp en slik argumentasjon som bidrar til å opprettholde likelønnsgapet mener hun. Og utdyper

– Hvorfor argumenterer hun slik? Er det fordi dette har vært sånn? Det blir nesten som reaksjonen jeg fikk i sin tid som helse- og sosialsjef om at jeg ikke kunne tjene mer enn teknisk sjef. Det kunne jeg. Jeg mener dette handler om verdsetting av arbeidet og jeg er lei av verdsettingsdiskrimineringen mellom mannsdominerte og kvinnedominerte bransjer. En ingeniør og en vernepleier kan godt sammenlignes, sier Kvisvik.

Men understreker at hun da ikke snakker om en sivilingeniør, men om en ingeniør på bachelornivå som jobber sammen med en vernepleier i en gitt kommune. De har begge høgskoleutdanning, begge jobber i offentlig sektor og begge er med på å bygge samfunnet.

– Slik det er nå ser det ut til at vi verdsetter de som bygger veier, broer og hus høyere enn de som bygger mennesker og samfunn. Å betale profesjonelle mennesker for å bidra til velferdsstaten er en investering i trygghet og likelønn.

Løft for frontsoldatene

Årets lønnsoppgjør må bidra til at de som jobber innen helse og sosialtjenestene får et skikkelig lønnsløft, sier hun.

Hun beskriver sine medlemmer som velferdsstatens frontsoldater og hun mener det er på tide at deres kamp for likelønn bør være en sak for hele fagbevegelsen.

– Frontfagmodellen må aldri bli så rigid at den blir et hinder for likelønnskamp. Vi er nødt til å ha en modell som bygger på høyere verdsetting av kvinnedominerte yrkesområder og som gjenspeiler at utdanning skal lønne seg og at det skal gis lik uttelling for likeverdig arbeid sier hun.

Kvisvik tror verdsettingsdiskriminering er en av hovedårsakene til manglende likelønn.

– Jeg inviterer hele Fagbevegelsen til samarbeid om likelønn, men samarbeidet må bygge på kunnskap, avslutter Kvisvik.

LOs krav:

I LOs krav heter det at man skal kombinere egne sentrale tillegg, bedring av minstelønnssatser og garantiordninger som fremmer likelønn og motvirker lavlønn.

LO skal prioritere kvinnedominerte grupper innenfor sentralt avtale rammer i offentlig sektor og prioritere likelønn i relevante bransjer i privat sektor.

Flere saker om kvinner og lønn:

– Kvinner med høy utdanning kan vinne på lokale oppgjør

LO Stat tror kvinner vil tape på lokale forhandlinger

Menn i staten økte lønna med over en halv prosent mer enn kvinner

Kvinner på jumboplass i finansnæringen

Menn i finans tjener mest

Olof Palme sa at «Politikk handler om å ville», men jeg vil si at likelønnspolitikk er å ville, ville og ville igjen.

Mimmi Kvisvik.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
26.02.2014
12:00
28.02.2014 07:36Mest lest

 Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Jan-Erik Østlie

Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

Roy Ervin Solstad

En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

Privat

Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

Kai Hovden

Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

Brian Cliff Olguin

Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun

Skjermdump

Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai

Privat

Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

Helge Rønning Birkelund

Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Mina B. Ræge/Dagsavisen

Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

Colourbox.com. Innfelt: fafo.no

13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

Ole Palmstrøm

Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var

Debatt

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Ida Bing

«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug

Jan-Erik Østlie

Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Privat

«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Jan-Erik Østlie

– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Anna Granqvist

– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Tri Nguyen Dinh

Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

Privat/Lene Svenning

Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme

Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Ola Tømmerås

LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon


Flere saker