Jørn Eggum, leder av Fellesforbundet, mener årets lønnsoppgjør må gi minst tre prosent i lønnstillegg.
Ole Palmstrøm
Mange hotellansatte får ingenting i lønnsforhandlinger. Jørn Eggum er forbanna på hotellbaronene
Når det ikke blir gitt lokale lønnstillegg for de lavlønte må det bli store sentrale lavlønnstillegg, mener leder Jørn Eggum i Fellesforbundet.
torgny@lomedia.no
– Jeg er så forbanna på disse hotellbaronene, smeller Fellesforbundet-leder Jørn Eggum til med nesten før vi får satt oss ned.
Fellesforbundets leder har sett at eierne de siste åren har forsynt seg kraftig av verdiskapningen. Tidligere gikk 85 prosent av verdiskapningen til arbeidstakerne. Nå har denne andelen sunket til 60 prosent. Eggum mener at dette understreker ytterligere behovet for å rette opp skjevhetene i fordelingen.
Mange hotellkjeder går med store overskudd, uten at de ansatte får sin andel av dette gjennom de lokale forhandlingene, ifølge Eggum.
– I 2016 hadde vi fem ukers streik. Vi fikk igjennom lokale lønnsforhandlinger for de hotellansatte. Etter det har de store kjedene, Scandic, Thon og Choice og noen andre mindre kjeder ikke villet gi noe i lokale tillegg. Nå er det tid for mellomoppgjør, og vi blir nødt til å gjøre jobben sentralt, når ikke hotellkjedene vil bidra lokalt, sier forbundslederen.
Et tariffoppgjør er som regel delt i to. Først føres de sentrale forhandlingene der satsene i den landsomfattende tariffavtalen endres. Der kan det forhandles lokalt på hver enkelt bedrift. Det var denne retten hotellansatte fikk etter streiken i 2016. Prinsippene for de lokale forhandlingene er at det er bedriftens økonomi som skal avgjøre tilleggene.
Det er altså derfor forbundsleder Eggum nå krever større tillegg sentralt.
• Disse yrkene mistet kjøpekraft i 2018
Siste hånd på verket
LO legger i disse dager siste hånd på forberedelsene til årets tariffoppgjør.
I år er det mellomoppgjør. Det innebærer at det ikke er tid for reformer. Årets oppgjør gjelder kun kroner og ører, og Eggum er klar på at LO skal få til et skikkelig lavlønnstillegg.
Mandag 18. februar legger også Teknisk beregningsutvalg (TBU) fram tallene som viser fjorårets lønns- og prisutvikling, tirsdag møtes LOs representantskap for å utforme kravene, og mandag 11. mars møtes partene i NHO-hovedkvarteret på Majorstua. Onsdag og torsdag den uka er satt av til forhandlinger, blir de ikke enige, blir det mekling siste helg i mars.
Fristen for oppgjøret er 1. april.
Så vidt reallønnsvekst
Det er ventet at årets TBU-tall vil vise en lønnsvekst som så vidt gir reallønnsvekst. Dette følger etter to år med reallønnsnedgang. LO har akseptert svake lønnsoppgjør på grunn av svake tider etter fallet i oljeprisen for to år siden.
– Jeg har lest Norsk Industris konjunkturrapport, og den forteller at vi kan vente oss en vekst for bedriftene. NHO skisserer en vekst på seks til sju prosent. Nå må vi få reallønnsvekst blant annet for å rette opp de skjevhetene som arbeidsgivernes regjering har påført oss. De har gitt oss flere avgifter samtidig som de gir skattelette ikke bare til bedriftseierne, men også bedriftsbeskatningen er redusert. Dette er en omfordeling feil vei, og det må vi rette opp i, sier Eggum.
Må se 3-tallet
– Hvilke forventninger har du til den økonomiske ramma for lønnsoppgjøret?
– Det er uaktuelt ikke å se 3-tallet, svarer han kontant. Med det mener lederen i Fellesforbundet at det ikke kan være snakk om et lønnsoppgjør der de samlede lønnstilleggene tilsvarer mindre enn tre prosent lønnsvekst.
Direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen har uttalt til VG at det er uaktuelt å se 3-tallet.
– Med en anslått prisvekst under to prosent, vil reallønnsveksten likevel bli meget godt med et oppgjør under tre prosent, sa Lier-Hansen til VG i forrige uke.
• Thon og Stordalen gav ikkje eitt øre i lokale lønstillegg til sine tilsette
Tillegg til teko
Selv om det er «hotellbaronene» som gjør Eggum forbanna, understreker han at det også er andre lavlønnsbransjer som skal få lavlønnstilleggene.
– Vi pleier å gi lavlønnstillegg til alle bransjer som har en gjennomsnittslønn på under 90 prosent av gjennomsnittet i industrien. Det betyr blant annet at tekoindustrien må få tillegg. Tekoindustrien i Norge er ikke så mange, men de produserer luksus-ullprodukter som Dale of Norway eller spesialtekstiler til oljebransjen. Dette er virksomheter som går bra, hvor de ansatte fortjener å få skikkelige tillegg, sier Eggum.
Ny riksmekler
Mandag er siste møte i inntektspolitisk utvalg der de siste brikkene legges på plass før sekretariatet i LO godkjenner opplegget.
Som regel går mellomoppgjørene stille for seg. Både i 2015 og 2017 ble partene enige uten mekling. Hvis det ikke blir enighet så er det satt av to dager til mekling. I år er det ny riksmekler, Mats W. Ruland. Selv om det er hans første oppgjør som riksmekler var han svært sentral også i fjorårets mekling rundt hovedoppgjøret.
Også hos motparten, NHO, er det ny forhandlingsleder. Ole Erik Almlid overtok som NHO-leder fra nyttår.
Kommenterer ikke
NHO er mer knappere i sin kommentar til lønnsoppgjøret:
– Representantskapet i NHO møtes 5. mars for å behandle og vedta forhandlingsfullmakten for årets lønnsoppgjør. Vi kommenterer ikke oppgjøret før fullmakten er vedtatt, sier Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO, sier Nina Melsom direktør for arbeidsliv i arbeidsgiverorganisasjonen.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.
Knut Viggen
Nå får heismontørene et særlig vern mot arbeid med helsefarlig støv
STREIKEKLARE: Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland utenfor hotell Terminus onsdag 11. mai. De forbereder seg på mulig elektriker-streik. Leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. Påmeldte deltakere på klubbledersamlingen i Bergen var Kjartan Sletten, Bjørn Fidjeland, Magnus Tveit Hamre, Stian Risøy, Lewinsen Ignesias, Kristoffer Ask, Remi Unnvik, Øyvind Landsvik, Åge Blummenfelt, Ann Olene Boge, Christer Erstad, Raymond Svardal, Rune Nilsen Kvalheim, Raymond Straume, Krister Thomassen, Thomas Stien, Roger Nese, Knut Tore Veivg, Oddbjørn Halvorsen Kaland, Lars Inge Horvei, Vipakaran Kanthasamy, Nirokanth Lothe, Erik Breistrand, Daniel Helle, Øyvind Myklebust Huus, Øyvind Bessesen, Camilla Høgøy, John Arne Handeland, Ole-Johnny Hopsdal, Hans Eldevik, Martin Bøyum, Roger Johansen, Tom K. Turøy, Tom Erik Iversen, Henriette Thorsen, Rune Myntevik, Magnus Rødseth, Vidar Straume, Thomas Engen, Karsten Eriksen.
Paul S. Amundsen