JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Finansminister Siv Jensen mottar utredningen "Lønnsdannelse og utfordringer for norsk økonomi" fra leder utvalgsleder Steinar Holden.

Finansminister Siv Jensen mottar utredningen "Lønnsdannelse og utfordringer for norsk økonomi" fra leder utvalgsleder Steinar Holden.

Martin Guttormsen Slørdal

NHO har nøkkel mot streik

Holden III-utvalget peker på NHO som den som sitter med nøkkelen for å forhindre streiker i offentlig sektor.03.12.2013
12:00
11.12.2013 11:37

torgny@lomedia.no

Utvalget, som ble nedsatt som en følge av alle streikene i offentlig sektor våren 2012, slår ring om frontfaget. Utvalget hadde i og for seg ikke som oppgave å vurdere frontfagsmodellen. Men utvalgsleder Steinar Holden sa at utvalget har gått lenger og valgt å understreke at de slutter opp om å frontfagsmodellen.

Men det er en viktig forutsetning for at modellen fungerer at de som ikke er omfattet av frontfaget kan stole på at den ramma de har oppgitt.

Utvalget skriver: «Etter frontfagsoppgjøret bør NHO, i forståelse med LO, angi en troverdig ramme for den samlede årslønnsveksten i industrien.» Lønnsstatistikken for industrien er delt i to, industriarbeidere og industrifunksjonærer. Industriarbeiderne er innenfor frontfaget, mens 98 prosent av industrifunksjonærenes lønn er fastsatt lokalt.

Les også: Ros fra LO Stat og Fellesforbundet

For liten ramme

Dette har ført til at industrifunksjonærene systematisk har hatt større lønnsvekst enn de andre gruppene. Mens industriarbeiderne i perioden 2000 til 2012 har hatt en gjennomsnittlig lønnsvekst på 4,3 prosent, har industrifunksjonærene i samme periode hatt en lønnsvekst på 4,8 prosent. Men denne lønnsveksten har ikke vært en del av ramma i frontfagsoppgjøret.

Utvalget dokumenterer grundig at de rammene som har blitt anslått enten av NHO eller Riksmekler systematisk ligger under, til dels betydelig under, det som blir den faktiske lønnsveksten.

Frontfagets ramme bestemmer hva de andre tariffoppgjørene skal få. Men siden det lenge har vært klart at den ramma som blir oppgitt, ikke er den reelle ramma, har dette skapt vedvarende misnøye i offentlig sektor. Utvalget skriver: «For at frontfagsmodellen skal kunne fungere, må partene i de påfølgende oppgjørene kunne ta utgangspunkt i et troverdig anslag på den samlede årslønnsveksten i frontfaget.»

Streikevåren 2012

Siden utvalget samlet slår ring om frontfagsmodellen peker de på først og fremst at NHO må kunne skaffe fram troverdige tall for hva årslønnsveksten i industrien kommer til å bli.

Utvalget ble nedsatt etter streikevåren 2012. Og det er to saker som kommer fram. For det første peker utvalget på at bruddet i staten skyldtes i stor grad uenighet om anslaget for lønnsveksten i industrien. Det var spesielt uheldig at regjeringa justerte anslaget for årslønnsveksten ned, da de la fram revidert nasjonalbudsjett mitt under oppgjøret.

Utvalget peker også på at det på mange måter var en merkelig situasjon som oppsto i oppgjøret da de kommuneansatte gikk ut i streik i 2012. Statsansatte var i streik og det var langt fra sikkert hva utfallet av denne streiken ville bli. Men det var ikke mulig å bli enige i kommunesektoren uten et resultat i staten. Dermed gikk de kommuneansatte ut i streik uten å ha fått et eneste tilbud.

Hokus pokus

Utvalget har ikke noe hokus pokus svar på dette. I slike situasjoner råder utvalget: «områder som kommer etter (bør) vurdere å utsette forhandlingsprosessen framfor å gå til streik, dersom det er oppstått konflikt i forhandlingsområdet som har forhandlet først. I offentlig sektor kan dette gjelde for kommunene, som normalt forhandler etter staten.»

I virkeligheten er dette det samme som å be lærerne å streike i sommerferien, og det har som kjent ikke noe særlig effekt.

Da utvalget ble nedsatt for et år siden kom det, spesielt fra arbeidsgiversiden, stemmer som mente at det ville være gunstig å ta leverandørindustrien til oljesektoren ut av frontfaget. Årsaken var at denne industrien har mye større lønnsevne enn den øvrige industrien og var med på å lage et høyt lønnsnivå som de andre industriene i frontfaget har problemer med å følge opp.

Troverdig norm

Dette forslaget avviser utvalget fordi frontfaget må fungere som en troverdig norm for lønnsveksten over tid. Det går ikke an å utforme frontfaget med sikte på lavest mulig lønnsvekst.

Finansminister Siv Jensen takket utvalget, lovte å sende rapporten ut på høring og komme tilbake til det i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett til våren.

Hun ville ikke binde seg til noen av forslagene. Det var tross alt regjeringen Stoltenberg som hadde satt ned utvalget, men hun understreket at hun var opptatt av en god dialog med partene i arbeidslivet. Men regjeringen var absolutt interessert i å videreføre det inntektspolitiske samarbeidet.

Utvalget hadde også fått i oppdrag å vurdere hvilken rolle innvandringen betyr for lønnsdannelsen. Her peker utvalget på noen positive effekter blant annet at innvandringen har hjulpet med å ta unna flaskehalser, men at det vil oppstå noen problemer i framtida blant annet knyttet til organisasjonsgraden.

Det er bebudet en egen kommisjon som skal utrede produktivitetsutviklingen i Norge. Derfor brukte ikke utvalget mye tid på denne problemstillinga.

TEST

Utvalgets sammensetning

Professor Steinar Holden (utvalgsleder)

Sjeføkonom Stein Reegård, LO

Sjeføkonom Erik Orskaug, Unio

Sjeføkonom Helle Stensbak, YS

Assisterende forhandlingssjef Greta Torbergsen, Akademikerne

Avdelingsdirektør Torill Lødemel, NHO

Sjeføkonom Per Richard Johansen, KS

Direktør Lars Haartveit, Virke

Prosjektdirektør Lars Haukaas, Spekter

Ass. departementsråd Målfrid Bjærum, Arbeidsdep.

Avdelingsdirektør Arent Skjæveland, Finansdep.

Forsker Brita Bye, Statistisk sentralbyrå

Utvalgets hovedkonklusjoner

Det inntektspolitiske samarbeidet har bidratt til en god utvikling i Norge.

Utvalget slutter opp om frontfagsmodellen.

Det høye kostnadsnivået reflekterer høy produktivitet og store bytteforholdsgevinster, men er en utfordring for konkurranseutsatte virksomheter.

Nedtrappingen av petroleumsvirksomheten vil kunne utfordre stabiliteten i norsk økonomi.

Arbeidsinnvandring skaper nye utfordringer for lønnsdannelsen.

Lønnsdannelsen må bidra til økt produktivitet i alle sektorer.

Fornøyde

– Holden III-utvalget befester frontfagsmodellen som en kjernemekanisme i den norske modellen, var nestleder i LO, Hans Christian Gabrielsens, først kommentar til rapporten

– Jeg er veldig glad for hovedkonklusjonene til Holden III-utvalget. Utvalget slutter opp om den nåværende frontfagsmodellen som tar utgangspunkt i lønnsveksten i konkurranseutsatt sektor, sier leder i Fellesforbundet, Arve Bakke, i en uttalelse. Han mener det er bra at utvalget også slår fast at det er Industrioverenskomsten som er frontfag ved forbundsvise oppgjør.

NHOs mener at utvalget gir et klart varsel om at for høy lønnsvekst i forhold til våre konkurrentland fremover kan få negative konsekvenser for vekstevnen og stabiliteten i norsk økonomi, blant annet gjennom høyere arbeidsledighet, sier Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO.

– Frontfagsmodellen har vær en sentral del av det inntektspolitiske samarbeidet mellom partene i arbeidslivet og myndighetene, og slik bør det fortsette, sier direktør for Arbeidsliv i KS, Per Kristian Sundnes i en kommentar til Holden III. Han mener at erfaringene av dette samarbeidet er positive og har vært en viktig bidragsyter til en god utvikling i Norge

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.12.2013
12:00
11.12.2013 11:37Mest lest

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Ole Palmstrøm

Dette tenker sjefen når du jobber fra hjemmekontor

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

Erlend Angelo

Bankansatte får ny lønn: Her er resultatet

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Ny rapport: Sjokkert over hvor dårlig forberedt Norge var da Covid-19 kom til landet

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

Sissel M. Rasmussen

– To år på rad har de lavest lønnede kommet dårligst ut. Det er uaktuelt å godta neste år


Flere saker