TARIFFORBEREDELSER: Ingvild Vaggen Malvik og Geir Senum mener NTL må få på plass felles strategier for lokale lønnsforhandlinger for å få gjennom forbundets tariffpolitikk også her.
Anders Hauge-Eltvik
NTL-tillitsvalgte vil ha en felles plan for lokale forhandlinger: – Staten slipper for billig
NTL krever at det ikke settes av penger til lokale forhandlinger i år. Men tillitsvalgte mener forbundet må ha en plan for å vinne fram, dersom det likevel skulle bli lokale potter.
anders@lomedia.no
Tariffoppgjøret i staten nærmer seg, og NTLs landsstyre vedtok onsdag forbundets tariffpolitiske uttalelse. I tråd med egen tariffpolitikk vedtok forbundet også i år å kreve at det ikke skal settes av penger til lokale forhandlinger i år. NTL vil at hele potten i år skal gis som sentrale, generelle kronetillegg.
• LO Stat-lederen spår dårlige tider for statsansatte med ny regjeringsplattform
– Må være forberedt
De siste årene har staten som arbeidsgiver startet forhandlingene med å kreve at alle lønnstillegg skal settes av til lokale forhandlinger. Flere tillitsvalgte mener nå at forbundet må legge en strategi i tilfelle de ikke skulle få fullt gjennomslag for kun sentrale tillegg.
Geir Senum i NTL Sentralforvaltningen mener forbundet og tillitsvalgte må forberede seg på at det blir lokale lønnsforhandlinger også i år.
– Vi ønsker bare sentrale tillegg. I en ideell verden er alle enige med oss, men verden er ikke ideell. Vi må diskutere hvordan vi skal forholde oss til realitetene. Vi ser at lokale forhandlinger er kommet for å bli, og da må vi ha en strategi som tar innover seg det faktum, sier han.
Senum foreslo at NTL skal sette ned en arbeidsgruppe som skal utvikle ulike strategier for lokale lønnsforhandlinger. Dette forslaget fikk støtte fra landsstyret.
– Vi må spørre oss hva som skal til for at lokale forhandlinger kan være et verktøy for oss for å nå våre mål. Jeg har ikke alle svarene på det, men jeg vet at vi må være samordna for å få det til, sier han.
Én del av dette, handler om reglene for forhandlinger lokalt. Et annet moment han nevner er lovverket rundt hvilke kampmidler som kan brukes lokalt.
– Jeg vet ikke om det er realistisk å få streikerett lokalt, eller om det er ønskelig, men jeg ser fra andre tariffområder at det finnes kampmiddel lokalt som kanskje kan brukes av oss.
• NTL vokser blant unge yrkesaktive
– Staten slipper for billig
Ingvild Vaggen Malvik fra NTL Riksrevisjonen er enig med Senum:
– Det er ikke nok å si at vi ikke ønsker å sette av penger til lokale forhandlinger, når vi egentlig vet at det ikke blir slik. Det er veldig lite sannsynlig, konstaterer hun.
Vaggen Malvik tror at tillitsvalgte kan oppnå mer i lokale forhandlinger med en samordna strategi.
– Staten slipper for billig. Man kan spørre seg hvorfor staten ønsker lokale forhandlinger, med den enorme ressursbruken det medfører. Hvorfor ønsker de det? Kanskje vi er for snille, krangler for lite og slåss for lite. Men skal vi klare det, trenger vi en strategi, sier hun.
Ser behov for samordning
2. nestleder Ellen Dalen i NTL skjønner behovet de tillitsvalgte målbærer:
– Jeg hører etterspørselen etter en strategi. Dette er en bestilling vi må ta imot med takk. Det er behov for at vi gjennom arbeidsgrupper utformer felles strategier og samordner oss om de felles utfordringene, sier hun.
I forbundets tariffpolitiske uttalelse fastslår NTL også at de store lønnstakergruppene må sikres en reallønnsøkning. Forbundet understreker også at de med lavest lønn må løftes. Dette sammenfaller med de klare målene om å fjerne lønnsforskjeller som skyldes kjønn, etnisk bakgrunn eller tradisjoner.
Lederne får også en klar beskjed om å holde seg innenfor de rammene lønnsoppgjøret angir.
NTL har også klare forventninger om at mer av det medlemmene mottar i lønn skal inngå i pensjonsgrunnlaget for de statsansatte.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse