JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pengefolka tok kaka

Finansnæringen er lønnsvinnere i 2013. Men alle grupper har hatt reallønnsvekst i fjor viser den foreløpige TBU-rapporten.
Ansatte i finansnæringen ble fjorårets suverene lønnsvinnere.

Ansatte i finansnæringen ble fjorårets suverene lønnsvinnere.

Erlend Dalhaug Daae

einar.fjellvik@lomedia.no

torgny@lomedia.no

Da leder av Teknisk Beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU), Ådne Cappelen la fram den foreløpige rapporten før årets inntektsoppgjør viste den at finansnæringa var soleklare lønnsvinnere i 2013. De hadde en lønnsvekst på 6,7 prosent i fjor.

– Dette skyldes for det meste høye bonusutbetalinger, forklarte Cappelen.

Målt i kroner oppnådde finansansatte i fjor en lønnsvekst på 39.700 kroner, og kom opp i ei gjennomsnittslønn på 640 500 kroner. Tilsvarende tall for industriarbeiderne var lønnstillegg på 14.200 kroner, som brakte gjennomsnittslønna opp til 420.500 kroner.

3,9 prosent lønnsvekst

Den gjennomsnittlige lønnsveksten for 2013 3,9 prosent. Siden inflasjonen øker er reallønnsveksten i fjor lavere enn i 2012. I 2013 var reallønnsveksten i gjennomsnitt 1,8 prosent, mens den i 2012 var på 3,2 prosent.

Bortsett fra finanssektoren fordeler lønnsveksten seg forholdsvis jevnt. Lavest ligger Helseforetakene med 3 prosent. Høyest ligger industrifunksjonærene med 4 ¼ prosent.

Industrien som helhet har en lønnsvekst på 4 prosent. Industriarbeiderlønningene vokser med 3 ½ prosent. Cappelen forklarer forskjellen på lønnsveksten mellom de to gruppene med «strukturelle endringer», i gruppen industrifunksjonærer har det blitt flere med høyere utdanning og det trekker opp lønnsgjennomsnittet.

LES OGSÅ: Lønnsveksten i Spekter-området under gjennomsnittet

Lønnsveksten i fjor faller inn i et mønster over flere år med en nominell lønnsvekst som svinger rundt 4 prosent.

Det som har endret seg er inflasjonen. I løpet av 2013 har kronekursen svekket seg kraftig. Det gjør at importerte varer blir dyrere. Utvalget har beregnet at kronekursen vil svekke seg med 5 prosent fra 2013 til 2014. Dette tror utvalget vil føre til økt prisstigningstakt gjennom 2014 og nå 3 prosent mot slutten av året.

Nedjusterer lønnskostnadene

– Det mest oppsiktsvekkende i rapporten er nedjusteringen av timelønnskostnadene i Norge sammenlignet med handelspartnerne, sier leder av samfunnspolitisk avdeling i LO, Stein Reegård. Reegård et av LOs to medlemmer i utvalget.

I fjorårets rapport anslo utvalget at timelønnskostnadene i industrien i Norge lå 69 prosent høyere enn hos handelspartnerne i 2012. I årets rapport blir 2012-tallene redusert til 57 prosent. 2013-tallene blir ytterligere nedjustert til 55 prosent.

Cappelen sa at utvalget hadde vært nødt til å gjøre disse justeringene fordi at kildene som var blitt brukt tidligere «hadde råtnet på rot».

Men han mente at dette ikke hadde hatt noen betydning for samfunnsdebatten. Det er Reegård enig i.

– Men det viser også hvor usikre disse anslagene er, og derfor har vi aldri brukt dem noe særlig, sier han.

Ingen tall for statsansatte

Til forskjell fra tidligere år var ikke utvalget i stand til å presentere tall for staten og offentlig sektor.

– Årsaken til det er at vi ikke har fått inn tall for Forsvaret. Partene er rett og slett ikke omforent, forklarte Cappelen.

I finansnæringa er det høye bonusutbetalinger som er årsaken til årslønnsveksten. Men Cappelen vil ennå ikke uttale seg om denne lønnsveksten først og fremst tilfaller dem på på toppen av lønnsstigen i finansnæringen.

LAST NED: Hele rapporten fra Det tekniske beregningsutvalget

Dette var lønnsveksten i 2013

Industriarbeidere: 3,5 %

Industrifunksjonærer: 4,25 %

Privat handel (Virke-bedrifter): 4,0 %

Finansnæringen: 6,7 %

Undervisningsansatte: 3,25 %

Øvrige kommuneansatte: 3,5 %

Ansatte i helseforetakene: 3,0 %

Ansatte i øvrige Spekter-Virksomheter: 3,5 %

Warning
Annonse
Annonse

Dette var lønnsveksten i 2013

Industriarbeidere: 3,5 %

Industrifunksjonærer: 4,25 %

Privat handel (Virke-bedrifter): 4,0 %

Finansnæringen: 6,7 %

Undervisningsansatte: 3,25 %

Øvrige kommuneansatte: 3,5 %

Ansatte i helseforetakene: 3,0 %

Ansatte i øvrige Spekter-Virksomheter: 3,5 %