JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skolestreik om to uker?

De to LO-forbundene Skolenes Landsforbund og Musikernes Fellesorganisasjon godtar ikke resultatet i kommunesektoren. Om to uker kan det bli streik i skolene og musikk- og kulturskolene.
Anne Finborud, leder av Skolenes landsforbund talte på Youngstorget, 1. mai 2014, nå er hun på vei opp på barikadene igjen for lærernes arbeidstidsavtale.

Anne Finborud, leder av Skolenes landsforbund talte på Youngstorget, 1. mai 2014, nå er hun på vei opp på barikadene igjen for lærernes arbeidstidsavtale.

Ole Palmstrøm

torgny@lomedia.no

– Vi er ikke fornøyd med arbeidstidsavtalen for lærerne, derfor sier vi nei til forslaget, sier leder i Skolenes Landsforbund (SL), Anne Finborud til LO-Aktuelt. Sammen med Musikernes Fellesorganisasjon (MFO) vil de ikke være med resten av LO Kommune i å anbefale resultatet av meklingen i kommunesektoren.

Det kan bety at det blir skolestreik og streik i musikk- og kulturskolene om 14 dager. Når hovedorganisasjonen sier ja til et forslag fra Riksmekleren, bortfaller plassfratredelsen. For at det skal bli streik må en ta ut medlemmene på nytt. Denne prosedyren tar minst 14 dager, og SLs forbundsstyret skal behandle dette spørsmålet i løpet av dagen.

Gir seg ikke

Anne Finborud er overhode ikke interessert i å gi seg.

– Det forslaget vi har fått om ny arbeidstidsavtale er altfor omtrentlig, det er ingen rettslig skranke mot den utviklingen KS ønsker, sier Finborud. Den nye avtalen inneholder en bestemmelse om at lærerne skal være på skolen 7,5 timer hver dag.

– Men den inneholder ikke noen fleksitidsavtale, så det blir strammere arbeidstidsbestemmelser enn det som er vanlig i arbeidslivet, sier Finborud.

Hun peker på at det er to områder hvor lærerorganisasjonene har fått gjennomslag. Det gjelder at forhandlingsretten på arbeidstidsavtalen blir opprettholdt og at arbeidsåret for lærerne skal være sammenfallende med elevenes skoleår.

– Når vi har fått gjennomslag for så viktige prinsipper, er det så synd at vi ikke også kan bli enige om det siste punktet.

Musikk- og kulturskoler

– Vi er helt enige med SL i dette spørsmålet, sier MFO-leder Hans Ole Rian til LO-Aktuelt.

– Våre medlemmer i musikk- og kulturskolene opplever at de gjennom denne avtalen blir fratatt sentrale rettigheter, sier Rian.

De er heller ikke fornøyd med hvordan fordelingen av potten i kommuneoppgjøret har blitt.

Utilfreds KS

I en pressemelding fra KS uttaler KS’ forhandlingsleder Per Kristian Sundnes:

– Jeg skal ikke legge skjul på at dette er den delen av avtalen vi er minst tilfreds med (er lærernes arbeidstidsavtale). Men vi har fått tydelige tilbakemeldinger fra våre medlemmer om at det aller viktigste å få på plass, var mer daglig tilstedeværelse på skolen. Det har vi fått gjennomslag for, og det er vi godt fornøyd med. Dette gir arbeidsgiver en nødvendig forutsigbarhet til å kunne planlegge for samarbeid og skoleutvikling. Vi er sikre på at dette vil bidra til en god utvikling i norsk skole.

Les også:

– Jeg vil gå så langt som å kalle dette et angrep på den kulturelle grunnmuren i Norge, sier forbundsleder i MFO, Hans Ole Rian, om meklingsforslaget som foreligger i kommunene. Les hele intervjuet

Annonse

Flere saker

Annonse

Les også:

– Jeg vil gå så langt som å kalle dette et angrep på den kulturelle grunnmuren i Norge, sier forbundsleder i MFO, Hans Ole Rian, om meklingsforslaget som foreligger i kommunene. Les hele intervjuet