Staten vil fortsatt at mesteparten av pengene – helst alt – skal fordeles lokalt
Mens LO, YS og Unio står knallhardt på kravet om et stort sentralt tillegg, er statens ståsted det helt motsatte: – Det er ikke å legge skjul på at staten ønsker hele potten ut, sier Gisle Norheim, personaldirektør i Staten.
Når forhandlingene om ny tariffavtale i staten starter, er LO Stat og arbeidsgiveren helt uenige om hvor mesteparten av pengene skal fordeles. Gisle Norheim, personaldirektør i Staten, vil ha mest mulig - helst alt - ut til lokale forhandlinger.
Ole Palmstrøm
morten.hansen@lomedia.no
– Det er vårt utgangspunkt. Så får vi gå inn i forhandlingene å se hva vi blir enige om, sier Norheim.
Men utgangspunktet for forhandlingslederen i staten er klart; Staten ønsker så mye som mulig av potten skal ut til lokale forhandlinger.
– Det har staten ønsket lenge, så det er ikke noe nytt, fastslår Norheim.
• LO Stat vil ha slutt på at lederne karrer til seg mest
Uakseptabel lederlønnsvekst
Han blir møtt med at mer til lokale forhandlinger, vil gi økte forskjeller. Mens de ansatte i staten de siste årene har blitt møtt med krav om, og vist, moderasjon, har lederne i den samme staten stått for noe helt annet. I følge tall fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) var lønnsveksten i staten 2,3 prosent i fjor. Lederne på sin side økte lønna med 5,5 prosent.
Norheim mener det er uakseptabelt.
– Det er ikke akseptabelt at statens topplederlønninger vedvarende har en økende lønnsutvikling enn andre arbeidstakergrupper. Vi har skrevet et brev til alle departementene og bedt dem gå inn i dette og vise moderasjon, sier Norheim.
• NTL: – Helt uakseptabelt med økte lønnsforskjeller mellom menn og kvinner
Mindre likelønn
Også likelønn vil komme på bordet i de kommende forhandlingene. Etter å ha minsket gapet mellom kvinner og menns lønn over tid, økte forskjellen i fjor med 0,5 prosentpoeng.
Personaldirektøren mener det er for tidlig å si noe klart om den utviklingen.
– Vi kan ikke si at det er en trend på bakgrunn av fjorårets tall. Også vi er opptatt av lik lønn for likt arbeid. Det er et krav at den lokale lønnspolitikken skal ivareta det på en god måte, fastslår Norheim.
Han avviser at det har noen innvirkning på likelønnsutviklingen at staten har to tariffavtaler – en for medlemmer av forbundene i LO, YS og Unio, og en for medlemmer i Akademikerne.
– Jeg tror ikke at likelønn blir mer komplisert med to avtaler. Dette skal ivaretas på gode måter lokalt, uavhengig av om man har en eller to avtaler, sier Norheim.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.