JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykehusstreiken:

Sykehusansatte Heidi visste ikke at så mange kolleger ikke tjener opp pensjon. Nå streiker hun for kravet

Et forslag fra Ap og SV om pensjon fra første krone ble nedstemt i Stortinget i vinter. Nå bruker arbeidsgiversiden stortingsvedtaket som argument mot de streikende.
Administrasjonskonsulent Heidi Larsen (58) var ikke klar over at så mange kolleger jobbet uten å få pensjonsoppsparing. Nå streiker hun for første gang.

Administrasjonskonsulent Heidi Larsen (58) var ikke klar over at så mange kolleger jobbet uten å få pensjonsoppsparing. Nå streiker hun for første gang.

Eirik Dahl Viggen

tori@lomedia.no

Det er god stemning blant de streikende foran Ullevål sykehus, på tross av sur vind.

– Folk reagerer veldig positivt. Jeg tror de er litt sjokkskada over at det ikke er pensjon fra første krone. Jeg ble det egentlig selv også, sier Heidi Larsen (58).

Heidi er administrasjonskonsulent, og har jobbet på sykehuset i 26 år. De fleste hun jobber sammen med jobber hundre prosent, men hun streiker gjerne for pensjonsrettighetene til kollegene.

– Jeg skjønner ikke hvorfor vi skal ha 20-prosentstillinger i det store og det hele, sier hun.

Dette er første gang hun streiker.

– Da har jeg prøvd det også! Det er vel så mye for barnebarna som for meg. Det blir sikkert ikke lettere med åra, sier hun.

p

Nesten fem hundre i streik

Forrige uke gikk nesten fem hundre sykehusansatte ut i streik etter at forhandlingsfristen gikk ut uten enighet mellom partene. Både YS og LO har tatt ut folk ved Oslo universitetssykehus, St. Olavs hospital, Helse Bergen, Sykehuset Sørlandet og Sykehuset Østfold. Kravet er at ansatte som jobber i mindre enn 20 prosent stilling også skal få pensjonsoppsparing, slik kommuneansatte får.

Saken fortsetter under bildet.

Inger Johanne Honterø deler ut løpesedler til forbipasserende utenfor Ullevål sykehus.

Inger Johanne Honterø deler ut løpesedler til forbipasserende utenfor Ullevål sykehus.

Eirik Dahl Viggen

Arbeidsgiverforeningen Spekter har så langt ikke villet imøtekomme kravet, men foreslår heller å sørge for at faste ansatte ikke skal ha mindre enn 20 prosent stilling.

– Det er sterkt beklagelig at LO og YS nå velger å streike for en pensjonsordning som går ut over det Stortinget har besluttet skal gjelde for staten, privat sektor og for sykepleierne, sier leder av Spekter Helse, Herlof Nilssen, i en pressemelding.

Han viser også til at 20-prosentsgrensen ble videreført i forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon i fjor, og at regjeringen skal sette ned et utvalg for å vurdere pensjon fra første krone.

Utvalget ble vedtatt i Stortinget i februar som et kompromiss etter at et forslag om pensjon fra første krone stilt av Arbeiderpartiet og SV ble nedstemt. I forslaget, som gjaldt minstekrav til pensjon i privat sektor, ønsket de to partiene å fjerne både 20-prosentgrensa, aldersgrensa på 20 år, og inntektsgrensa som gjør at man ikke får pensjon på inntekt under grunnbeløpet i folketrygden.

Selv om streiken er i tråd med det partiet har foreslått, ønsker ikke Arbeiderpartiet å gå ut med støtte til de streikende. Det gjør imidlertid både SV og Rødt.

p

Parkeringsvakter tatt ut i streik

SV-leder Audun Lysbakken har tatt turen til Ullevål for å uttrykke støtte til de streikende denne dagen.

– Jeg tror dette er en streik folk har stor sympati for. Folk synes det er veldig rart at du skal jobbe uten å få pensjonsuttelling, sier han.

Det er hovedsakelig folk fra administrasjon og andre støttefunksjoner som står utenfor Ullevål og deler ut løpesedler. De streikende er tatt ut med omhu for å sørge for at streiken ikke går ut over pasientene. Også parkeringsvakter er tatt ut.

– Er det gratis parkering her nå da? spøker Lysbakken.

– Jeg ville ikke tatt sjansen, men det er færre parkeringsvakter, repliserer Bjørn W. Knudsen fra Fagforbundet.

Saken fortsetter under bildet.

SV-leder Audun Lysbakken troppet opp foran Ullevål sykehus for å uttrykke støtte til de streikende. Her sammen med Bjørn W. Knudsen (t.v.), leder for Fagforbundet sykehus og helse, foran Fagforbundets mobile streikesenter.

SV-leder Audun Lysbakken troppet opp foran Ullevål sykehus for å uttrykke støtte til de streikende. Her sammen med Bjørn W. Knudsen (t.v.), leder for Fagforbundet sykehus og helse, foran Fagforbundets mobile streikesenter.

Eirik Dahl Viggen

– Støtten vokser

– Pensjon fra første krone er et av de viktigste slagene som står i norsk arbeidsliv og norsk politikk om dagen. Det kan ikke være sånn at det lønner seg å ansette folk i små stillinger fordi de får dårligere pensjonsbetingelser, sier Lysbakken til FriFagbevegelse.

– Hva synes du om at Spekter viser til stortingsvedtaket?

– Jeg mener det er helt grunnløst å slå de streikende i hodet med stortingsvedtaket. Det er ingenting i vedtaket vi har gjort som forhindrer fagorganiserte i å ta opp spørsmålet og kjempe for det.

– Hvorfor kan man ikke vente på pensjonsutvalgets konklusjoner?

– Vi ser at den politiske støtten til kravet om pensjon fra første krone vokser. Selv om Stortinget har sagt at det skal settes i gang et arbeid for å se på pensjonsordningene, så har det aldri vært ment å skulle hindre arbeidstakere i å kjempe for den rettigheten. Det kan ikke være sånn at det kravet skal settes på vent i påvente av at politikerne kanskje bestemmer seg for å innføre et nytt prinsipp.

Saken fortsetter under bildet.

May Cicilie Voldhaug deler ut flyere utenfor Ullevål sykehus.

May Cicilie Voldhaug deler ut flyere utenfor Ullevål sykehus.

Eirik Dahl Viggen

Kan tape opptil 390.000

Også Rødt støtter de streikende.

– Dette er en viktig streik for verdige pensjonsordninger som ansatte hadde før sykehusene ble foretak. De som ikke får pensjon fra første krone taper både oppsparing til alderspensjon og sikkerhet som forsikring ved uførhet, sier nestleder Silje Kjosbakken.

Ifølge et regnestykke fra Fagforbundet, kan en som går like oppunder 20 prosent stilling tape 300.000 i sin beholdning til alderspensjon. I tillegg mister den ansatte også forsikring ved uføre og død. Ved eventuell uførhet, utgjør dette et tap på 70.000 kroner årlig og et tap på 20.000 i året for etterlatte dersom denne skulle falle fra.

Saken blir også omtalt som en likestillingssak fordi det store flertallet av de som står i stillinger under 20 prosent, er kvinner.

Warning
Annonse
Annonse