JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unio utfordrer frontfagsmodellen etter sykepleierstreiken

Unio-leder Ragnhild Lied mener innretningen for lønnskravene må kunne sees på utenfor frontfaget.
Gjenvalgt Unio-leder, Ragnhild Lied, vil frigjøre seg litt fra frontfaget i forhold til innretning.

Gjenvalgt Unio-leder, Ragnhild Lied, vil frigjøre seg litt fra frontfaget i forhold til innretning.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– Vi aksepterer ordningen, slik den er i dag, med frontfaget som grunnlag for tariffoppgjørene. Vi har også vært med på alle tre innstillingene til Holden-utvalget. Men det vi ikke kan akseptere er at frontfaget skal bestemme innrettingen på andre tariffoppgjør. Innretningen må partene bli enige om. Det er vårt viktige budskap, sier gjenvalgt Unio-leder, Ragnhild Lied, til FriFagbevegelse.

– Hvis det fortsetter slik at frontfagets ramme og innretning skal kneble alle andre oppgjør, er det noe vi må ta opp med LO. De som skal bestemme innretningen på et tariffoppgjør må jo være de som er involvert i oppgjøret. Det kommer vi til å hevde og det kommer vi til å stå for. Det regner jeg også med at LO forstår, sier Ragnhild Lied.

– Det var ikke alle enig i?

– Nei, men det var fordi de snakket om innretningen. Det er mange andre forhold knyttet til dette oppgjøret, som for eksempel at partene ikke var enige i statistikken. Slike ting må jo være noe man kan diskutere, legge fram og være enig om, mener Lied.

Sykepleier Deneb tjener 107.000 kroner mindre i privat sektor enn i kommunen. Nå streiker hun for høyere lønn (15.11.18)

NHO reagerte

Unio var selv ikke part i sykepleierstreiken som ble stanset etter over tre uker, med hjelp av lockout fra NHO og senere tvungen lønnnsnemnd. Lied mener kravene til sykepleierforbundet lå innenfor rammene til frontfaget.

Streiken til Norsk Sykepleierforbund ble imidlertid kritisert av NHO fordi man mente at den brøt med vårens tariffoppgjør, som i utgangspunktet var styrt etter den såkalte frontfagsmodellen.

Fungerende NHO-sjef Ole Erik Almlid hevdet at kravene fra Norsk Sykepleierforbund utfordret sentrale prinsipper i den norske modellen for lønnsdannelse.

– Når noen få medlemsbedrifter må ta belastningen på vegne av alle, må vi finne en løsning som redder både bedriftene og arbeidsplassene, uttalte fungerende NHO-sjef Ole Erik Almlid til FriFagbevegelse.

– Lønnsoppgjøret på våren skal være førende for alle. Vi kan ikke la Sykepleierforbundet kreve at en gruppe på 500 ansatte skal få spesialbehandling, når vi har blitt enige i et samlet lønnsoppgjør for en halv million ansatte. Det vil utfordre hele systemet for lønnsdannelse i Norge, la han til.

Hverken forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord, eller LO-ledelsen ville kommentere streiken, men var skuffet over bruken av lockout.

– NHOs bruk av lockout tar i praksis streikeretten fra sykepleierne

Ledelsen gjenvalgt

Hele ledelsen i Unio ble gjenvalgt under representantskapsmøte på Sundvolden hotell. Samtidig vedtok Unio en uttalelse hvor hovedorganisasjonen gikk til hardt angrep på NHO som gikk til lockout i sykepleierstrelken.

– Arbeidsgiverorganisasjoner som setter folks liv og helse i fare for å få igjennom sine tariffkrav, kan ikke ha ansvar for å drive offentlige velferdstjenester, heter det i den sylskapre uttalelsen.

Unio er landets nest største hovedorganisasjon med 360 000 arbeidstakere med universitets- og høyskoleutdannelse, fortrinnsvis i offentlig sektor.

Utdanningsforbundet, Norsk sykepleierforbund, Politiets Fellesforbund og Forskerforbundet er de største forbundene i Unio.

Ragnhild Lied er klar på at det innenfor offentlig finansierte velferdstjenester skal være likeverdige lønns- og arbeidsvilkår, uavhengig av om virksomheten er privat eller offentlig eid.

– Lønns- og arbeidsvilkår som avtales mellom partene i de store tariffområdene i offentlig sektor skal ikke kunne undergraves, mener hun.

– Lav lønn og dårlige pensjons- og arbeidsvilkår skal ikke kunne brukes som konkurransefordel. Der hvor offentlige velferdstilbud blir konkurranseutsatt, må organisering, ledelse og kvalitet være de sentrale konkurransefaktorer, poengterer Ragnhild Lied.

Regjeringen stanser sykepleier-streiken (23.11.18)

Annonse
Annonse