JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2018

Verftsarbeiderne forventer bedre AFP: – Orker ikke å jobbe sånn i 45 år

– Å se fram til AFP og pensjon holder meg oppe, sier Ole Edvardsen. Han har jobba som sveiser i en mannsalder og synes arbeidsfolk fortjener litt fred etter 45 års slit.
Ole Edvardsen (til høyre) ser fram til AFP-tilværelsen. Her sammen med klubbleder Oddvar Hølland.

Ole Edvardsen (til høyre) ser fram til AFP-tilværelsen. Her sammen med klubbleder Oddvar Hølland.

Erlend Angelo

eline@lomedia.no

Verftet på Eigerøya utenfor Egersund i Rogaland er i ferd med å komme ut av dvalen. Harde år med skrantne ordrebøker, permitteringer og nedbemanninger er historie, og atter blusser det sveiseblått i hallene der elektroder treffer stålplater som skal bli del av høyteknologiske offshoreinstallasjoner.

Optimisme og smil preger stemninga nå som oljenedturen ser ut til være snudd. Men selve slitet og arbeidet, det består, og det er hardt. Ubekvemme arbeidsstillinger, lange og tunge dager – det er fortsatt en del av hverdagen, sier Ole Edvardsen (53).

Lurer du på hva AFP er?

Les alle saker om lønnsoppgjøret her

AFP før lønn

Han har jobbet som sveiser på Aker Solutions siden 1981. Edvardsen tar det med ro med tanke på eventuelle lønnstillegg som kan komme i årets tariffoppgjør. Forhåpningene er der, men de er ikke altfor store. AFP, avtalefestet pensjon, er han derimot ikke sein om å holde fram.

– Jeg håper inderlig at AFP fortsetter og blir bra. Se hvordan vi jobber her, hvor slitsomt det er for nakke og skuldre. Etter 45 år her fortjener folk litt fred. Sliterne, det er dem du finner her, og det er jo dem AFP skal være til for, sier Edvardsen.

Han holder seg oppe ved tanken på å kunne gå av med AFP. Men for mange unge kollegaer har han inntrykk av at pensjon ikke er så interessant.

– Det er synd. For dem er dette også kjempeviktig, noe å streike for, sier Edvardsen.

- Sliterne, det er dem du finner her, og det er jo dem AFP skal være til for.

- Sliterne, det er dem du finner her, og det er jo dem AFP skal være til for.

Erlend Angelo

Kroner tas lokalt

Klubbleder på Aker Solutions i Egersund i mer enn to tiår, Oddvar Hølland, er enig. Nå som tariffoppgjøret er i gang, er AFP det aller viktigste å få på plass. Hullene skal tettes, de som mister AFP på rein uflaks, fordi de blir syke eller jobbene deres forsvinner, må sikres.

– I vår bransje er det vanlig at kronetilleggene først og fremst kommer i lokale forhandlinger. Derfor er det greit at de sentrale forhandlingene tar fatt i saker som pensjon.

Før neste runde med lokale forhandlinger bør klubblederen ha gode kort på hånda, påpeker sveiser Anette Melhus og altmuligmann Roger Egebakke.

– Her går det så det suser, sier de.

– Så vi forventer et lite rykk nå i tariffoppgjøret, etter å ha ligget stille i mange år, sier Melhus.

De to blir "stadig mer interessert" i pensjon, ettersom 62 rykker nærmere. Selv om alder bare er et tall, er det mange slitne på verftet, mange som trenger AFP for å kunne avslutte yrkeslivet med verdighet.

(Artikkelen forsetter under bildet.)

Det går så det suser, så litt ekstra lønn forventes i år, sier Anette Melhus og Roger Egebakke.

Det går så det suser, så litt ekstra lønn forventes i år, sier Anette Melhus og Roger Egebakke.

Erlend Angelo

AFP ble forandret

Det er i år ti år siden ordningen med avtalefestet pensjon ble endra, fra å være en ytelse som ble utbetalt bare til sliterne i arbeidslivet som tidlig ble pensjonister, utbetalt fram til de gikk av med «vanlig alderspensjon». Nå fungerer ordningen som en livslang tilleggsytelse. Det er også mulig å jobbe ved siden av at en mottar AFP. På verftet i Verdal gjorde de i 2007 en undersøkelse blant medlemmene som viste at 3 prosent jobbet til 67 års alder. 30 prosent gikk av med AFP, mens 67 prosent ender med å bli uføre.

Et av de store stridstemaene i forhandlingene som nå pågår mellom LO og NHO er hvordan sliterne kan sikres fra å ende opp med en veldig lav pensjon fordi de ikke orker å jobbe lenger - gjennom et eget tillegg ved tidlig avgang. Målet er også å hindre at folk er uheldige og mister AFP fordi bedriften legges ned eller blir nedbemannet. Også "hullet" som oppstår når arbeidere skifter jobb til en bedrift uten AFP, er det et mål å tette.

LO vil sikre sliterne en bedre pensjon. Her er alle kravene fra LO i årets lønnsoppgjør

Svineheldige

Akkurat i disse seine vinterdagene er det deler til en 735 meter lang stålbru, Åstfjordbrua, det arbeides mest intenst med på Eigerøya. Men snart skal plattformen Maersk Inspirer bygges om før den settes i produksjon på Yme-feltet. Det sikrer alle på verftet arbeid fram til sommeren 2020. En ny kontrakt for moduler til Johan Castberg ble nylig sikret. Kontrasten er stor til mørke 2016 og 2017, da permitteringer og nedbemanning var dagens orden. Oljeprisen er på vei opp, etter et fall på 75 prosent etter 2014.

– Vi har vært svineheldige. Og framover kommer Sverdrup og nye subsealøsninger som skal på plass i Nordsjøen. Mye nytt skal bygges til Barentshavet. Mongstad skal oppgraderes for å kunne ta imot olje fra Castberg. Det ser lyst ut, sier Hølland. Han mener nedgangstidene har tvunget fram kostnadskutt, lean-prosesser og høyere produktivitet.

NHO avviser LOs krav om bedre pensjon

Vil ha mer i posen

Stemningen på Eigerøya speiler tallene som Norsk Industri nylig la fram med sitt konjunkturbarometer. Der svarer bedriftene at de forventer en vekst for industrien på rundt fem prosent. Selv om ledigheten fortsatt merkes langs kysten, er det i «oljefylkene» den nå synker raskest.

Samtidig kan eksportindustrien nyte godt av en ekstremt lav kronekurs. Ikke minst er Norsk Industri fornøyd med at lønningene i norsk industri har gått ned sammenliknet med våre viktigste handelspartnere. Nå ligger norske lønninger 33 prosent over – i rekordåret 2011 var tallet 58.

Tradisjonen tro mener Norsk Industri at det at det går bra ikke er noe argument for særlig økte lønninger. I stedet skal bedriftene ha mer, til omstilling. De ansatte på Aker Solutions er imidlertid enstemmige på at nå er det på tide å få mer å rutte med.

– Ja, jeg håper vi kan få mer i lønn nå. For meg føles det det viktigere enn pensjon akkurat nå, sier lærling William Takvam.

Lærling William Takvam sier ikke nei takk til mer lønn.

Lærling William Takvam sier ikke nei takk til mer lønn.

Erlend Angelo

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Aker Solutions i Egersund

• Offshoreverft på Søre Eigerøya i Egersund i Rogaland

• Del av Aker-konsernet der Kjell Inge Røkke er største eier

• Etablert som stålkonstruksjonsverksted i 1974 som en del av daværende Kværner

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Aker Solutions i Egersund

• Offshoreverft på Søre Eigerøya i Egersund i Rogaland

• Del av Aker-konsernet der Kjell Inge Røkke er største eier

• Etablert som stålkonstruksjonsverksted i 1974 som en del av daværende Kværner