Særavtale
En særavtale er en avtale som omfatter ett eller flere spørsmål som gjenstår etter at de sentrale partene har inngått en mer omfattende tariffavtale eller en rammeavtale, eller som er inngått i henhold til en tariffavtale/rammeavtale.
I statlig og kommunal sektor er det vanlig med både sentrale og lokale særavtaler. En sentral særavtale kan enten gjelde hele statlig eller kommunal sektor (sentral generell særavtale, SGS) eller bare ett eller noen få fagforbund (sentral forbundsvis særavtale, SFS). Statens reiseregulativet er et eksempel på en SGS.
Innen statlig sektor er særavtaler hjemlet i tjenestetvistloven, hvor den defineres som en tariffavtale om lønns- og arbeidsvilkår som ikke omfattes av en hovedtariffavtale.
I privat sektor er sentrale særavtaler mindre vanlig. Særavtaler opprettes nesten bare mellom partene på den enkelte bedrift. Særavtaler i privat sektor er regulert i Hovedavtalens kapitel IV.
Særavtaler kan sies opp med 1 måneds varsel. Det finnes både særavtaler med en bestemt løpetid og særavtaler som gjelder inntil videre.