Tid for selvransakelse
Norske kulturjournalister forsømmer oppgaven med å formidle den globale virkeligheten i Norge. – Det finnes mange usynlige internasjonale kunstnere i Norge. Dette ønsker vi å gjøre noe med, sier Eli Borchgrevink, daglig leder av nettverket Du store verden!
nina.hanssen@lomedia.no
Eli Borchgrevink, i samarbeid med Dansens Hus i Oslo, inviterte denne uka til seminaret ”Kulturlivets internasjonale virkelighet - hvilket ansvar har mediene? ”.
50 deltakere fra medier, høgskolestudier og kulturliv hadde møtt fram for å diskutere kulturjournalistikk i et internasjonalt perspektiv.
Borchgrevink mener det er på høy tid med en selvransakelse for kulturjournalistene i Norge.
– I 13 år har jeg sett fram til dette seminaret. Vi har en ny virkelighet i det norske kunst- og kulturlivet og vi skal se hvordan denne virkeligheten blir framstilt i kulturjournalistikken og hva vi kan gjøre bedre, sa hun.
Må inn i nye rom
Atta Ansari, journalist i NRK, åpnet seminaret. Han mener det er for lite oppsøkende kulturjournalistikk i Norge i dag.
– Kulturjournalistene i altfor stor grad i dag får servert ”pakker” fra informasjonsfolk i forbindelse med lanseringer, premierer og utgivelser. Hvor er det blitt av de nysgjerrige journalistene som selv oppsøker kulturlivet på nært hold? Det er mange internasjonale kunstnere og artister i Norge som venter bare på å bli oppdaget, men som kanskje ikke har ressurser til store lanseringspakker.
– Vi journalister er nødt til å lete etter nye rom med mennesker i det internasjonale Norge. Jeg vil svært gjerne inn i dette rommet, sa han.
Journalistene har sviktet
Nazneen Khan-Østrem, forfatter og høgskolektor ved Journalistutdanningen, Høgskolen i Oslo kom også med hard kritikk til norske kulturredaksjoner.
– Når vi leser norske aviser får vi verken vite om de internasjonale kunstnere i Norge eller vite om hva som skjer ellers i verden, sier hun.
Khan-Østrem er enig i at det finnes mange internasjonale kunstnere i Norge som ikke når avisspaltene. Ansvaret legger hun på kulturjournalistene og redaksjonene. Hun mener journalistene har sviktet.
Som eksempel trakk hun fram kunstkritiker Lotte Sandbergs reportasje om kunstneren Anawana Haloba, født i Zambia og bosatt i Oslo, som den første norske kunstneren som har deltatt på den prestisjetunge Venezia-biennalens hovedutstilling.
– Hvorfor har ingen portrettert Anawana Haloba? spør Khan-Østrem, som selv har i mange år har vært kultur- og musikkjournalist i Aftenposten og NRK.
Mannliggjøring av kulturjounalistikken
Forfatter Karl Atle Knapskog dro et historisk tilbakeblikk på utviklingen av kulturjournalistikk de siste 50 årene.
Mens kulturjournalistikken i alle år har vært dominert av kvinnelige journalister, mener Knapskog at man nå kan se en mannliggjøring av kulturjournalistikken.
– Vi ser en endring med at flere unge, mindre utdannede gutter blir kulturjournalister. Faren er at man da får kulturjournalister som vil underholde sine lesere fremfor å gå i dybden, sier han.
Han ser også en tydeligere arbeidsdeling mellom papir og nett i kulturjournalistikken. Han mener populærkulturen er i stor grad overflyttet til nettet, mens man lar den seriøse og grundige kulturdekningen utspille seg i papiravisen.
Ingen rene kulturer
Helge Rønning, professor i medier og kommunikasjon, mener at mediemangfold og ytringsfrihet er noe av det viktigste man har i et demokrati.
– Kultur er ikke ensidig og lukket men åpen. Alt dreier seg om kulturmøter og det må være bygd på gjensidighet og respekt. Ingen kulturer er rene. Hvis man mener at kulturer er rene går man i ”Apartheidfellen” og Apartheid er jeg imot, understreket den engasjerte professoren bosatt i Mozambik.
Han advarte mot å behandle medier som et mer eller mindre homogent område.
– Det blir galt, på samme måte som kultur heller ikke er et homogent felt. Er det slik at kulturelt mangfold er det samme som mediemangfold, blir der en sentral problemstilling, sa han.
Du store verden! er et samarbeidsnettverk for organisasjoner, institusjoner og grupper som arbeider innenfor internasjonal kulturformidling og kultursamarbeid.
Målgrupper er kulturliv og organisasjonsliv, skoleverket, myndigheter og publikum i sin alminnelighet.
Nettverket mottar driftsstøtte over statsbudsjettet fra Norsk kulturråd. Andre viktige støttespillere er Utenriksdepartementet, Oslo kommune, Norad og Akershus fylkeskommune.
Du store verden! er et samarbeidsnettverk for organisasjoner, institusjoner og grupper som arbeider innenfor internasjonal kulturformidling og kultursamarbeid.
Målgrupper er kulturliv og organisasjonsliv, skoleverket, myndigheter og publikum i sin alminnelighet.
Nettverket mottar driftsstøtte over statsbudsjettet fra Norsk kulturråd. Andre viktige støttespillere er Utenriksdepartementet, Oslo kommune, Norad og Akershus fylkeskommune.
Mest lest
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen
Irene sin jobb i Posten flyttes til Oslo: – Ikke særlig miljøvennlig
Berit Roald / NTB