JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tobakken ut av syne

Butikker, kiosker og bensinstasjoner som selger tobakksvarer, er i full gang med å skjule varene.

Fra 1. januar er det forbudt å ha sigaretter, tobakk og snus synlig i hyllene. Innskjerpingen av loven ble vedtatt i vår, og handelsnæringen må bruke de siste ukene av året til å oppfylle forbudet.

De som selger tobakk var ikke glade da forbudet kom. Det koster både penger og bryderi. Men næringen tilpasser seg lojalt, og fra nyttår blir det ikke mye å se til pakker med sigaretter, tobakk og snus.

– I rute

Endringene vil være særlig synlige på bensinstasjonene der plassen er minst og utvalget ofte stort. Bransjen er i ferd med å finne løsninger.

– Vi har valgt løsninger som er enkle å montere og enkle å benytte, forteller kjedesjef i Statoil, Bjørn Helge Vik.

Han forklarer at snusskapene vil bli påklistret ugjennomsiktig folie. På skapet vil det stå «Snus». Sigaretter og tobakk blir skjult bak grå fronter som kan vippes fram. På fronten skal det stå «Tobakk».

– I løpet av romjulen vil det nødvendige utstyret være på plass og montert på alle våre stasjoner. Noen har allerede gjort det, sier Vik.

– Kan være fordel

Også Shell er i rute med ombygging på sine 500 stasjoner, forteller Kim Bye Bruun, kommunikasjonssjef i Norske Shell.

– Stasjonene skal ha fått det de trenger for å være klare til 1. januar, sier Bye Bruun. Shell har også valgt løsninger der det settes deksler på hyllene som kan åpnes for å ta ut varen. Etter få sekunder sørger et fjærsystem for at åpningen lukkes slik at kunden ikke ser pakningene lenger enn nødvendig.

– Når loven er slik, så mener vi at vi har funnet en god løsning for oss og kundene. Vi har hatt dette på plass enkelte steder siden september, og erfaringene viser at det også kan være en fordel. Det er blitt mer ryddig, mindre støv i hyllene og er kanskje også med på å forebygge tyveri, sier Bye Bruun.

Kostbart

Hensikten med forbudet er å styrke arbeidet mot tobakksskader. Før lovendringen ble vedtatt i vår, viste handelsnæringen til at tilsvarende forbud ikke har hatt vesentlig effekt i andre land som har gjennomført det.

– Vi fikk selskapet Econ til å beregne kostnadene, og de kom fram til at det vil koste om lag 500 millioner kroner å skjule tobakksvarer i alle de rundt 18.000 utsalgsstedene, sier direktør for handel i HSH, Thomas Angell.

Han forteller at dagligvareforretningene har valgt ulike løsninger, fra helt enkle skap med nedtrekksgardin til overgang til automater.

– Arbeidet er i gang, og jeg tar for gitt at ombyggingene er ferdige til 1. januar, sier Angell.

Butikker

– Alle våre kjeder har full kontroll og er godt i rute med tiltak for å skjule tobakksvarer, sier Kine Søyland, informasjonssjef i NorgesGruppen, som blant annet omfatter Spar, Kiwi og Meny.

Hun forteller at også disse kjedene har valgt forskjellige løsninger. De som ikke har automater, har gjerne valgt et skap med nedtrekksgardin.

Også hos Ica Norge er ombyggingen i god gjenge.

– Størsteparten av våre butikker har Vensafe automat. De som ikke har det, har satt opp et skap der det ikke er innsyn til varene, forteller informasjonsrådgiver Kristina Kollerud.

– Vi har kontroll på dette, så innen 1. januar er alle våre 626 butikker utstyrt i samsvar med reglene, sier Kollerud. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse