JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tøffe runder for sykepleierne

Sykepleiernes motpart i lønnsforhandlingene avfeier tøffe krav fra sykepleierne av hensyn til norsk økonomi.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Likelønn og skift/turnus-spørsmålet er våre aller viktigste saker i dette lønnsoppgjøret. Vi må ha en tydelig likelønnsprofil og sentrale tiltak, for nå er vi meget utålmodige, sier forbundsleder Lisbeth Normann i Norsk Sykepleierforbund til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Het vår

Spekter Helse startet onsdag morgen forhandlingene med Norsk Sykepleierforbund, og det er liten tvil om at noen av de største stridsspørsmålene under hele vårens lønnsoppgjør blir å finne her. Det dreier seg om skyhøye likelønnsforventninger blant de 35.000 sykepleierne i helseforetakene som omfattes av disse forhandlingene.

Normann vil ha en heving av minstelønnssatsene og et nytt 16-årstrinn på lønnsstigen. Friske penger fra regjeringen til likelønn må også til.

– Nå må regjeringen leve opp til sine store politiske ambisjoner om dette, blant annet i Soria Moria 2-erklæringen, sier Normann til ANB.

Streikevilje

Den såkalte frontfagsmodellen, der den konkurranseutsatte industrien går først og setter rammene for resten av oppgjøret, kan ikke løse sykepleiernes krav i år.

– Hvis frontfagsmodellen skal ha livets rett, så må vi få gjort noe med likelønnsspørsmålet. Jeg forutsetter at Spekter og regjeringen vil være med på å dra dette lasset, sier Normann.

Hun forteller om en utålmodig medlemsmasse som er mer enn klare til streik for å få likelønn.

Normann setter også stor pris på tidligere LO-leder Yngve Hågensens støtte til likelønn og friske penger til formålet fra regjeringen.

Inntektspolitikken gjelder

Men i Spekter er det ingenting som gis ved dørene.

Forhandlingsleder i Spekter, Anne-Kari Bratten, hadde en tøff tone da forhandlingene startet.

– Frontfagsmodellen har lagt føringer, så nå håper jeg på en konstruktiv prosess. Inntektspolitikken gjelder, og det handler om hva norsk økonomi kan tåle. Det er utfordringen, sier Bratten til ANB.

Etter møtet konkluderte hun med at de økonomiske kravene fra sykepleierne utgjør i underkant av 6 prosent.

- Jeg synes det er oppsiktsvekkende at Norsk Sykepleierforbund presenterer et økonomisk krav som ligger på nær det dobbelte av ramma for frontfaget - altså den ramma som er definert som et forsvarlig tak på lønnsveksten i Norge i år, sier Bratten. (ANB)

Annonse
Annonse