Togtoppene ser lys i tunnelen
Kjærlighetserklæringer og milliardløfter sto i kø under tirsdagens togdebatt i Stortinget.
Politikere fra alle partier lover nå å satse stort på jernbanen i årene framover.
– Det er lys i tunnelen, sier direktør Elisabeth Enger i Jernbaneverket.
– Det ser ut til at en mørk vinter er blitt fulgt av en lys vår, legger NSB-sjef Einar Enger til.
De to togtoppene fulgte stortingsdebatten om vinterens togproblemer med stor interesse. At politikere fra alle partier lovpriser toget og lover å følge opp med milliardbevilgninger, er ikke hverdagskost.
– Det er veldig positivt med et stort engasjement for jernbanen, og vi må forutsette at det som sies i stortingssalen også blir fulgt opp i statsbudsjettene som ligger foran oss, sier Einar Enger til NTB.
Endret NTP
SVs Hallgeir Langeland er Stortingets kanskje mest profilerte togentusiast. Også han har oppdaget en endret tone i samferdselsdebatten.
– Jeg har fått selskap på en banehalvdel som jeg stort sett har hatt for meg selv. Det er hyggelig, men så er det jo enklere å komme med løfter når man sitter i opposisjon, sier Langeland.
Å sitte i regjering later ikke til å være et hinder for fagre løfter. Tirsdag ba nemlig SV egen regjering sette av 8 milliarder kroner til et seksårig vedlikeholdsløft for jernbanen, uten at det går utover investeringene.
– Det må komme betydelig med friske midler til vedlikehold allerede i revidert nasjonalbudsjett, sier Langeland til NTB.
Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) sier at behovet for vedlikehold skal vurderes i revidert nasjonalbudsjett. Hun åpner for å utsette toginvesteringer i Nasjonal transportplan og heller bruke pengene på vedlikehold. Særlig mer konkret ble hun ikke i Stortinget tirsdag.
– En eventuell endring i innfasingen er en så stor sak at det må vi komme tilbake til Stortinget med. Jeg vil ikke forskuttere hvilke enkeltstrekninger det kan være snakk om, sa Kleppa.
– Ligger fast
Alvorlige ulykker og hyppige forsinkelser gjorde at Jernbaneverket tidligere denne måneden slo fast at kvartalet som ligger bak oss, er det verste i norsk jernbanes historie.
Fra flere hold er det kommet krav om friske midler og nye tiltak mot togproblemene. Samferdselsministeren understreker imidlertid at Nasjonal transportplan ligger fast, og at det ikke er snakk om å droppe planlagte prosjekter, selv om det kan bli enkelte utsettelser.
– Vi skal bruke 92 milliarder kroner på jernbanen de neste ti årene. Det er et stort løft. Jeg må minne om at det siste Bondevik II-regjeringen gjorde var å kutte i jernbanebudsjettet, sa Kleppa, som gjentok at det ikke blir aktuelt å utsette dobbeltsporet mellom Oslo og Ski.
Statsråden lovet også å gjøre sitt for å framskynde nødvendig vedlikehold fra ti til åtte år, slik Jernbaneverket har åpnet for. For å få til dette, må togreisende i perioder regne med driftsstans på enkelte strekninger.
– Privatallergi
Debatten om Kleppas redegjørelse om vinterens togproblemer ble utsatt som følge av dødsulykken på Sjursøya 24. mars. Regjeringen fikk på ny kritikk fra opposisjonen for ikke å åpne for offentlig-privat samarbeid eller sørge for en omorganisering av Jernbaneverket, slik at etaten kan ta opp lån og garantier på samme måte som NSB.
– Regjeringen har privatallergi, sier Høyres leder Erna Solberg.
Venstres Borghild Tenden er heller ikke like optimistisk på togets vegne som NSB-sjefen og jernbanedirektøren. Hun er skuffet over at partiet bare fikk støtte fra Frp til forslaget om ny togtunnel gjennom Oslo samt oppgradering av skinnegangen på strekningen Oslo S-Asker/Ski/Lillestrøm.
– Jernbanesatsingen spriker like mye som før. Det er lett å si at man ønsker å satse på toget, men da må man også stemme for gode og konkrete forslag når de foreligger, sier hun. (ANB-NTB)
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om seksuell trakassering: – Jeg følte meg fanga
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Colourbox
Bedriftseierne tjente mest i 2022. Slik vil det påvirke lønnsoppgjøret
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse