Nav
Rødt raser etter avsløringen om at syke Ikea-ansatte tvinges på jobb
– Vårt samfunn er basert på tillit, det vi ser her er det stikk motsatte, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).
– Jeg forstår ikke hvordan Nav kan ansette leger med slike holdninger til mennesker som blir syke, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).
André Kjernsli
andre.kjernsli@lomedia.no
Etter saken om hvordan de tillitsvalgte på Ikea Furuset beskrev de ansattes hverdag, tok det ikke lang tid før Rødt reagerte.
– Ikea oppfordrer sine unge ledere til å bestride sykemeldingene til de personene de har ansvar for. Det gjør meg forbanna, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).
I november i 2021 ga partiet uttrykk for at de ville sparke leger og psykologer som jobber i Nav – nå har saken igjen kommet til overflaten.
Aydar husker selv hvor lite hun kunne om rettigheter da hun kom inn i arbeidslivet. Nå er Rødt-politikeren bekymret for effekten dette har på de ansatte hos Ikea Furuset. Både for uerfarne ledere og de som jobber i varehuset. At Nav har engasjert legen Gudleik Leir som rådgivende lege mener hun er en skandale.
Uønsket kontrollregime
– Nav skal fungere som et sikkerhetsnett i tilfelle vi blir syke. Her ser vi det motsatte. Nav opptrer her som et mistillits- og kontrollregime, fortsetter Rødt-politikeren.
Seher Aydar er bekymret for hvilke konsekvenser dette kan få for unge arbeidstakere, som blir utsatt for denne typen mistenkeliggjøring.
– Resultatet av å bli en slags kasteball i Nav-systemet, og ikke bli trodd, er uheldig. Det kan gjøre folk enda sykere, frykter Aydar.
NAV-legen som har gitt råd til Ikea Furuset anbefaler arbeidsgivere å bestride sykmeldinger og stoppe utbetalingen av sykepenger.
«Grip pasienten før legen gjør det. Har legen først fått kloa i pasienten, er det kjørt», sier han blant annet.
– Hva synes du om at en NAV-ansatt lege sier dette?
– Det er utrolig at Nav – og i dette tilfellet Ikea – vil bruke en lege som undergraver og mistenkeliggjør folk på den måten. Ordningen med å ha NAV-ansatte leger, som aldri møter pasientene, er ikke greit. Ordningen må avsluttes, understreker stortingspolitikeren.
Mye lest: Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år
Nav må ta ansvar
– Ellen Overvik, fungerende enhetsleder ved Nav Arbeidslivssenter Oslo, sier at man ikke må ta Nav-lege Gudleik Leir sine uttalelser bokstavelig?
– Hvordan skal vi da forstå de? Dersom Nav mener at de skal forstås på en annen måte, må de fortelle oss det. Alternativt instruere legen om å trekke disse uttalelsene. Alt annet er ansvarsfraskrivelse, sier Aydar.
I sitt alternative statsbudsjett foreslo Rødt å sparke Nav-ansatte leger og psykologer. Både fordi de koster penger, over 100 millioner hvert år, men også fordi det finnes mer meningsfylte oppgaver å løse.
– Ikke glem at vi er midt oppe i en fastlegekrise. Disse legene vil kunne gjøre mer nytte for seg som fastleger, sier Seher Aydar. Hun lover at partiet skal se nærmere på dette etter sommeren.
Arbeidsministeren forstår reaksjonene
HK-Nytt har spurt arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) om en kommentar til det Nav-legens uttalelser. I en epost skriver hun:
«Jeg har forståelse for at det stilles spørsmål ved sitatene som gjengis. Arbeids- og velferdsdirektoratet opplyser at dette er formuleringer som ikke gir et riktig bilde av hvordan etaten møter sykemeldte i oppfølgingsarbeidet.»
Dette er samme svar som hun ga til stortingsrepresentant Marie Sneve Martinussen (R) da hun 20. mai i år stilte samme spørsmål.
Mjøs Persen har ikke kommentert på at Rødt ønsker å skrote fastlegeordningen.
HK-Nytt har også spurt Bjørn Erstad, seksjonssjef for IA- og sykefraværskontoret i Nav, hva han synes om NAV-legens tilnærming til Ikea og selskapets ansatte. Også han svarer via epost skriver han følgende:
– Dette er formuleringer vi ikke kjenner oss igjen i, og som ikke gir et riktig bilde av hvordan Nav møter sykmeldte i sykefraværsoppfølgingen. Nav skal bidra til at de som kan være i arbeid, får mulighet til det gjennom forebyggende arbeidsmiljøarbeid og oppfølging av de som er sykmeldte. Arbeid med forebygging og inkludering for å redusere sykefravær skal være forankret på arbeidsplassen. Nav møter sykmeldte arbeidstakere og arbeidsgivere med respekt og gir dem oppfølging ut fra deres behov.
Heller ikke Erstad ønsker å kommentere Rødts utspill om at ordningen med NAV-ansatte lenger ikke bør videreføres.
Ifølge Arbeids- og velferdsdirektoratet jobber det for tiden 125 rådgivende leger i hel- og deltidsstillinger hos Nav.