Etter mer enn tre år avsluttes trolig både boikott og sympatistreiker i Risavika, Mosjøen og i Tromsø. Etter dommen i Høyesterett før jul, må leder i Transportarbeiderforbundet, Lars Morten Johnsen (til venstre på dette bildet fra februar 2014) innse at man ikke lenger har mulighet til å bruke kampmidler for å innføre tariffavtaler på norske havner.
Roy Ervin Solstad
Holship-dommen får dramatiske konsekvenser:
Havnearbeiderne risikerer å stå på bar bakke etter tre år i streik
Torsdag vil trolig forbundsstyret i Transportarbeiderforbundet vedta å avslutte boikotten i Risavika. Dermed vil trolig 36 havnearbeidere stå uten jobb og uten streikebidrag om kort tid.
res@lomedia.no
Den 1. november 2013 startet en over tre år lang boikott av Risavika Terminal utenfor Stavanger. En drøy måned senere, 7. desember 2013 ble havnene i Tromsø og Mosjøen tatt ut i sympatistreiker. Nå vil alle tre havnene rammes av Holship-dommen fra Høyesterett som kom rett før jul. Det sier leder i Norsk Transportarbeiderforbund, Lars Morten Johnsen til Transportarbeideren onsdag kveld.
Trekker seg fra Risavika-rettssak
– Dommen sier at det ikke kan benyttes kampmidler for å få innført havnearbeidernes tariffavtaler og underkjente samtidig fortrinnsretten som ligger i ILO-konvensjon 137. Selv om Holship-dommen er knyttet til et dansk selskap og EØS-avtalens etableringsrett, vil den også bli lagt til grunn i Risavika-saken. Det ligger allerede en anke inne for lagmannsretten når det gjelder boikott av Risavika, men både vi og LO har vurdert at faren for tap er for stor til å kjøre den saken videre. Dermed må boikotten av Risavika avsluttes, sier Johnsen.
– Forbundet har ikke råd til å ta på seg ytterligere økonomiske utgifter ved et tap, sier han.
Mister streikebidraget
Han påpeker imidlertid at det er forbundsstyret som skal gjøre det endelige vedtaket, slik vedtektene sier at forbundsstyret skal gjøre både ved igangsettelse og avslutning av konflikter.
Dersom forbundsstyret følger innstillingen om å avslutte boikotten av Risavika og med det sympatiaksjonene i både Tromsø og Mosjøen, vil det samtidig bety at streikebidraget som de tolv i Tromsø, 16 i Mosjøen og åtte i Stavanger har fått, ikke lenger vil bli utbetalt.
– Da vil det vedtektsmessige grunnlaget for streikestøtte opphøre. Forbundsstyret kan selvfølgelig vedta bevilgninger i denne saken som i andre saker, men det kan ikke gis streikebidrag etter at konflikten er avsluttet, poengterer NTF-lederen.
Nytt tariffsystem
Johnsen avviser imidlertid at dommen i Høyesterett betyr døden for norske havnearbeidere i all framtid.
– Det er døden for de to tariffavtalene som ligger der, men vi ser jo allerede at i Oslo har havnearbeidernes eget losse- og lastekontor en klar strategi på å gå ut til alle brukerne på havna for å tilby sine tjenester på kommersielle vilkår. Før vi får til et nytt tariffsystem, kan det være en modell som også kan brukes i noen andre havner, sier han.
Johnsen bekrefter at arbeidet med et nytt tariffsystem er nødt til starte så snart som mulig i samarbeid med NHO. For de rammede havnearbeiderne trengs det imidlertid hjelp nå.
– Vi vil selvfølgelig bistå havnearbeiderne videre for å forsøke å få disse havnearbeiderne inn igjen i arbeid i havnene eller i annet arbeid, sier han.
Trenger ryddige forhold
Johnsen understreker at tapet i Høyesterett ikke stopper NTF sin kamp mot sosial dumping og for å sikre ordna arbeidsforhold og tariffavtaler i havnene.
– Det vil nok også være i NHOs interesse, da de har mange små operatører som ikke kan ansette egne folk til losse og lastearbeidet. Disse trenger den kompetansen som havnearbeiderne har. I tillegg vil nok også NHO være interessert i ryddige forhold på havnene, slik at ikke deres egne bedrifter utkonkurreres av useriøse aktører som driver sosial dumping, sier han.
Norge må avklare
Transportarbeiderforbundets leder forteller at i tillegg til den tariffpolitiske jobben, også må jobbes opp mot politikerne. Forbundet har allerede vært i møter med Arbeiderpartiet på Stortinget og et møte med SV-leder Audun Lysbakken er planlagt i starten av neste uke.
– Siden dommen underkjente tariffavtalens fortrinnsrett og derved dagens implementering av ILO-konvensjonene 137 og 152, må dette skje på en annen måte. Norge må avklare hva som er vår definisjon av havnearbeidere og etablere et register over havnearbeidere i henhold til denne definisjonen. Dette er en del av forpliktelsene som Norge har påtatt seg etter at konvensjonen ble vedtatt innført i Norge, sier han.
Gjør ikke noe med Yilport
Den andre havneboikotten forbundet har innført, mot Yilport i Oslo, vil det derimot ikke bli gjort noe med.
– Da vi var hos meklingsmannen sa han at det ikke var noe i veien for å iverksette boikott, og Yilport som er fra Tyrkia, er heller ikke noe EØS-land og dermed omfattet av EØS-avtalen. Likevel vil konsekvensen nok være at vi ikke iverksetter flere aksjoner der, men det er heller ingen grunn til å avblåse boikotten, påpeker han.
Har ikke sovet godt
Mandag og tirsdag denne uka var havnearbeidere fra nesten alle havnene i Norge samlet i Transportarbeiderforbundets lokaler. Der ble meldingen om at boikotten ville bli avsluttet og med det sympatistreiker og streikebidrag, mottatt med både sjokk og forståelse. Johnsen innrømmer at han har hatt tunge dager og netter siden dommen kom i Høyesterett før jul.
– Nettene har ikke vært veldig gode. Jeg har grublet og tenkt, for vi må sørge for at havnearbeiderne kommer seg inn i ny jobb, fortrinnsvis som havnearbeidere. Jeg tror det kan være realistisk for mange, avslutter Lars Morten Johnsen med et lite snev av optimisme.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes