Elkjøp-ansatte ut i streik – krever tariffavtale og kraftig lønnsøkning
Samtlige 43 ansatte på Elkjøp-lageret på Lørenskog i Akershus går fredag ut i streik for å få tariffavtale.
Streikevaktene er allerede på plass utenfor Elkjøp-lageret på Lørenskog i Akershus. 43 ansatte streiker for høyere lønn.
Martin Guttormsen Slørdal
res@lomedia.no
Elkjøp ble ikke enig med de lageransatte om opprettelse av tariffavtale. Dermed går alle de 43 ansatte på Elkjøps lager ut i streik fra fredag klokka 14.00.
Streiken vil stoppe utkjøring av kjøkken og hvitevarer til Elkjøps kunder på det meste av Østlandet.
– Jeg er ikke overraska over at det blir streik. Ledelsen har vært mot tariffavtalen hele tida, men jeg er veldig skuffet over at ledelsen ikke vil møte kravet om tariffavtale, uttaler Marius Thorsen. Han er tillitsvalgt for medlemmene i Transportarbeiderforbundet i Elkjøp Distribusjon.
Dette er lønna i over 300 yrker
Advarer mot dyrere utkjøring
HR-ansvarlig Stein Riibe i Elkjøp Distribusjon forklarer hvorfor selskapet ikke var villig til å gå med på de ansattes krav:
– Hvis man hadde gått med på transportarbeidernes krav om å undertegne grossist-overenskomsten, hadde utkjøring av disse varene blitt 60 prosent dyrere enn i dag. Det ville satt bedriften i fare, uttaler Riibe.
Han lover at bedriften vil respektere streiken og ikke bruke streikebrytere for å utføre arbeid som skulle vært gjort av de streikende.
Krever lønnsøkning
De lageransatte er medlemmer i Norsk Transportarbeiderforbundet, som har forhandlet med Elkjøp.
Forbundssekretær Bjørn Anders Jonassen i Transportarbeiderforbundet beskrev tidligere i uka streikeviljen som enorm. Han fortalte at de som tjener dårligst i dag vil gå opp fra drøyt 150 til nesten 220 kroner timen i lønn.
– Det er en skam og burde være flaut for en så stor aktør som Elkjøp at de driver med betydelig underbetaling av sine ansatte. For enkelte vil en tariffavtale bety en lønnsøkning på 150.000 kroner i året, påpeker han.
Disse blir påvirket av streiken
Streiken vil stoppe utkjøring til enkeltkunder på Østlandet, men vil ikke stoppe utkjøring av varer til Elkjøps butikker.
Kunder i Østfold, Akershus, Oslo, deler av Vestfold og Buskerud vil bli påvirket, i triangelet Fredrikstad, Sande i Vestfold og Geilo.
Uorganisert bedrift
Kravet om tariffavtale dreier seg om den såkalte grossistoverenskomsten mellom Hovedorganisasjonen Virke og NTF. Men siden bedriften ikke er medlem i noen arbeidsgiverorganisasjon, vil dette dreie seg om en såkalt direkteavtale, slik det er vanlig å ha med bedrifter som står utenfor Virke, NHO og andre arbeidsgiverorganisasjoner.
Dette må du vite om feriepenger
Elkjøp tilbød billigere avtaler
Stein Riibe, HR-ansvarlig i Elkjøp, beklager at man fant en løsning med de lageransatte. Elkjøp avviser de ansattes krav om å få lønn etter grossistavtalen.
– Vi har tilbudt NTF en annen LO-avtale. Vi mener grossist-avtalen ikke er dekkende for Elkjøps distribusjon. Vi har også tilbudt en bedriftsavtale, forteller Riibe.
Dette er ikke godt nok for Transportarbeiderforbundet.
– Kun grossistoverenskomsten er dekkende for denne type arbeid, og vi står på dette kravet, sier forbundssekretær Jonassen i Norsk Transportarbeiderforbund.
Blir butikkene stengt?
Også de butikkansatte kan bli tatt ut i streik. Torsdag varslet Handel og Kontor at de kan ta sine medlemmer ut i sympatistreik til støtte for lagerarbeiderne.
NTF-medlemmene på Elkjøps lager, Elkjøp Distribusjon, har full støtte fra Handel og Kontors medlemmer i butikkene. De vil gjerne gå ut i streik i sympati med de lageransatte.
– Det handler om solidaritet. Selve grunntanken i fagbevegelsen er å hjelpe hverandre når det står på. Vi støtter de fagorganiserte på lageret, uttalte Ole Magnus Eide torsdag. Han er nestleder i HK-klubben på Elkjøps varehus på Lørenskog, som ligger like ved lageret.
Eide har snakket med de tillitsvalgte på fire andre Elkjøp-butikker, som alle er villige til å gå ut i sympatistreik.
– Vi er helt nødt til å hjelpe, sa Eide.
HK vil bidra
Bjørn Mietinen, 1. nestleder i Handel og Kontor, bekreftet torsdag at forbundet var positiv til å ta ut sine medlemmer i Elkjøp i sympatistreik hvis NTF og Elkjøp ikke skulle bli enige under meklinga fredag.
Mietinen viste til at sympatistreik er regulert i hovedavtalene, og at det stilles en del formelle krav til gjennomføringen av en slik streik. Sympatistreiker må blant annet varsles 14 dager i forveien før de kan starte.
FriFagbevegelse vil forløpende følge opp streiken og eventuell sympatistreik.