JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

ITF-kongressen i Singapore

Sissel Karlsen fikk høre om kvinnelige transportarbeideres kår verden rundt. Flere av historiene er hjerteskjærende

Selv om kvinnene både blir hørt og lyttet til på ITF-kongressen, har ikke kvinnelige transportarbeidere det like enkelt overalt.
- Det er fremdeles behov for en kvinnekonferanse som en del av ITF-kongressen, sier Sissel Karlsen fra Norsk transportarbeiderforbund.

- Det er fremdeles behov for en kvinnekonferanse som en del av ITF-kongressen, sier Sissel Karlsen fra Norsk transportarbeiderforbund.

Roy Ervin Solstad

res@lomedia.no

Av ITF sine rundt 20 millioner medlemmer er kvinnene i stort mindretall. Per dato er det i overkant av 845.000 kvinner.

Ikke alle dem har det like greit.

– Det kom noen historier om hvordan kvinner har det på jobb nå også. Blant annet at kvinnelige bussjåfører må bruke voksenbleier fordi det ikke er toaletter til dem, sier Sissel Karlsen, forbundssekretær i Norsk Transportarbeiderforbund.

Et annet problem som ble diskutert var vold på arbeidsplassen.

– Både når det gjelder offentlig transport, til sjøs og på lager og terminaler er det et problem. Vi snakket derfor om å jobbe politisk for å få inn noe om voldsproblematikken inn i ILO-konvensjonen. Vi ble også enige om å jobbe direkte mot spesielle arbeidsgivere. En del av dem ble utpekt fordi de ikke har reagert på vold på arbeidsplassene, sier hun.

Følg oss på Facebook

Egen kvinnekonferanse

På ITF-kongressen var det også denne gang en egen kvinnekonferanse. Der samlet de kvinnelige delegatene og representantene som var til stede i Singapore.

– Det var en strålende konferanse der det var mange gode diskusjoner på hvordan ITF kan organisere flere kvinner. En av dem som var på talerstolen fortalte at fordelen med å organisere kvinner var at dersom man lærte opp en kvinne til å bli fagforeningsaktivitst, så ville hun lære opp hele landsbyen etterpå, forteller Karlsen.

Blir trakassert

Mange av problemene hennes kvinnelige transportarbeiderkolleger fra andre land og verdensdeler opplever, er det langt sjeldnere man hører om på våre breddegrader.

– Det er helt utrolige historier vi får høre, og vi lærer jo veldig mye om de andre kvinnenes kamper. I Norge blir vi ikke trakassert fordi vi har en mannsjobb, mens andre steder i verden blir de direkte trakassert og bedt om å komme seg hjem for å passe unger og lage mat til mannen sin. Det er helt klart forskjellige kulturer for hva som er akseptabelt overfor kvinner, påpeker hun.

Kvinnene står sammen

I ITF-systemet er det imidlertid bedring å spore, skal man tro Karlsen.

– Det har blitt veldig mye bedre bare på de kongressene jeg har deltatt på. Nå både har og tar kvinnene sin plass på kongressen, og det virker det som ledelsen i ITF også legger merke til. Det er veldig mange flinke kvinner, og når vi velger de flinkeste kan ikke en gang mennene overse oss. For selv om vi kvinner møter motstand blir vi ikke motløse. Vi står sammen og sier at "dette skal vi få til". Derfor er det viktig med en egen kvinnekonferanse. Vi møter en del problemer som ikke mennene gjør, understreker hun.

Hauglie om seksuell trakassering: Vi må få en slutt på det

- Dette er vår verden også, er slagordet til kvinnene i ITF. Mange steder i verden blir kvinner trakassert fordi de jobber i mannsyrker.

- Dette er vår verden også, er slagordet til kvinnene i ITF. Mange steder i verden blir kvinner trakassert fordi de jobber i mannsyrker.

Roy Ervin Solstad

Annonse

Flere saker

Annonse