Turbulent år i vente for Flåthen
Om kriseåret 2009 var tøft for LO-leder Roar Flåthen, later ikke det kommende året til å bli noe mindre turbulent.
LO-leder Roar Flåthen er forberedt på tøffe tak også i 2010. Den økonomiske krisen er ikke over, han skal gjennom smertefulle forhandlinger om ny IA-avtale, må trolig moderere lønnskravene i hovedoppgjøret til våren og ikke minst finne ut hvem som skal få nytte godt av likelønnsmilliardene regjeringen har lagt på bordet.
Og om ikke det skulle være nok; mannen på toppen av Norges mektigste interesseorganisasjon fyller 60 år neste år.
– Ja, det er jo en milepæl. Jeg jobber mer enn noen gang tidligere og er klar til å ta tak i de utfordringene som venter oss. De kan nok bli vel så tøffe som dem vi har bak oss, sier Flåthen til NTB.
Trives med konflikter
Knapt tilbake fra juleferie med familien på hytta på Blefjell på grensen mellom Buskerud og Telemark skal Flåthen feires av stort og smått fra norsk arbeids- og samfunnsliv. Begivenheten markeres 13. januar i den tradisjonsrike Samfunnssalen i Oslo, bare et steinkast fra Flåthens kontor øverst i LO-festningen Folkets Hus på Youngstorget. Men så er det slutt på kosen for mannen som nesten konsekvent sier «vi» der andre ledere ville sagt «jeg».
Flåthen sitter framoverlent med en kaffekopp i hånda og forsøker å overbevise NTB om at han og LO egentlig trives ganske godt i turbulente og konfliktfylte tider.
– Vi liker jo å ha utfordringer i LO. De gir oss mulighet til å endre og forbedre samfunnet på viktige områder, sier han.
En av de første - og største - utfordringene blir å forklare statsminister Jens Stoltenberg hvorfor den svenske sykelønnsmodellen ikke er noe for Norge. Statsministeren lanserte blant annet en ordning med normert sykmelding - hvor diagnosen avgjør hvor langvarig sykmeldingsperioden blir - da han talte til LO Stats kartellkonferanse i høst. Han argumenterte for at det kunne være fornuftig å se til Sverige når sykefraværet skal ned.
Avviser svenskemodellen
LO skal selv utrede sidene ved den svenskemodellen i forkant av forhandlingene i starten av mars, men Flåthen er langt fra overbevist.
– Det er mange ting i den svenske modellen som vi ikke vil ha i Norge, blant annet den sjablongmessige måten å sykmelde på. Det som er kommet opp så langt i debatten er lite egnet, sier han.
Roar Flåthen er ingen høyrøstet mann. Der Yngve Hågensen fra talerstolen ikke gikk av veien for å true med «et jævla bråk» og Gerd-Liv Valla i full offentlighet gjerne ydmyket statsråder i «sin» rødgrønne regjering, har Flåthen mest sans for å løse konflikter på bakrommet.
– Er det nødvendig, setter vi både hæla i bakken og sier fra, men det kan godt hende vi heller gjør det på bakrommet enn i offentligheten. Så langt har regjeringen vist evne til å lytte til LO, og fortsetter den med det, unngår vi nok de store konfliktene, sier han.
Lønnsoppgjøret
Lønnsoppgjøret til våren blir neppe noen tur i parken heller. Regjeringen ber om moderasjon og et nytt solidaritetsalternativ. For folk flest betyr det først og fremst én ting - lavere lønnsvekst enn i de foregående årene. I tillegg må fagbevegelsen klare å bli enig med seg selv og arbeidsgiverne om hvilke grupper som skal tilgodeses med likelønnsmilliardene regjeringen har stilt til rådighet.
Det er nemlig ikke bare kvinner med utdannelse som er lavtlønte i det offentlige. Politifolk krever å bli prioritert, det gjør lærere, sykepleiere og sporvognsførere også, for å nevne noen.
– Når noen skal ha mer, må det skje på en måte som er akseptabel for dem som ikke får like mye. Vi har ikke fasiten på dette nå, men det er klart det blir utfordrende, medgir Flåthen.
LO-lederen går inn i et nytt tiår, med en hovedorganisasjon som trolig er den mest innflytelsesrike i Europa, takket være det nære forholdet til den rødgrønne regjeringen. Flåthen har makt og mange venner. Det vil vise seg når han inviterer til bursdagsfest på nyåret. (ANB-NTB)
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Erlend Angelo
Nå er norske Freia-ansatte bekymret
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Du kan ikke velge bort spisepausen i bytte mot tidligere fri.
Colorbox.com
Har jeg krav på betalt pause? Dette bør du vite om spisepausen
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Lønnsoppgjøret skulle gi en reallønnsforbedring. De nye pristallene viser at det kan bli vanskelig å nå.
Brian Cliff Olguin
Lønna spises opp av prisveksten
NTL gikk med underskudd i 2022 og forventer det samme i 2023. Hovedkasserer Elisabeth Steen sier de må passe på utgiftssiden, og øke inntektene.
Ole Palmstrøm
Hovedkasserer: – Den økonomiske situasjonen i NTL er bekymringsfull
Butikkmedarbeider var det største yrket i 2022, men de siste ti årene har det blitt 8000 færre av dem.
Erlend Angelo, Martin Slørdal Guttormsen, Colourbox