Tysk fagbevegelse svekket etter Merkel-seier
Noen ny politisk kurs etter søndagens valg kan tysk fagbevegelse bare drømme om, mener stortingsrepresentant Sverre Myrli.
NTL-medlem og tidligere ungdomssekretær for LO Akershus, Sverre Myrli, følger det tyske valget i Berlin og er skuffet over valgresultatet.
–Sosialdemokratene SPD har riktignok hatt en liten framgang i forhold til valget i 2009, men 26 prosent er likevel skuffende dårlig. SPD feirer i år sitt 150-årsjubileum og er et slags «alle sosialdemokratiske partiers mor» i Europa. Søndagens resultat er i så måte alt for dårlig, sier han til FriFagbevegelse.no.
Myrli viser til at tysk fagbevegelse stilte fire krav om en politisk kursendring foran valget. Det dreier seg om skikkelige arbeidsplasser, pensjon, Europakrise og en aktiv statlig næringspolitikk. Mulighetene for at det kan skje særlig mye på disse områdene er heller dårlige. Bortsett fra diskusjonen om innføring av en lovbestemt minstelønnssats på 8,50 euro, har landsorganisasjonen DGB i liten grad greid å prege valgkampen med sine hjertesaker.
Ikke et stort, felles prosjekt
–Den viktigste mangelen ved det norske valget var at vi ikke greide å finne et virkelig stort prosjekt, der Arbeiderpartiet og LO står sammen om de grunnleggende spørsmålene. Det kan man selvsagt i enda større grad si om valget her i Tyskland, der båndene mellom SPD og tysk fagbevegelse er mye løsere enn det vi har hjemme, sier Sverre Myrli.
–Men SPD har framgang?
–Ja, de går fram med 2-3 prosent i forhold til et katastrofalt dårlig valg for fire år siden, men 25-26 prosent er jo alt for lite for et bredt folkeparti med regjeringsambisjoner. Jeg tror at dersom SPD skal kunne ha noen forhåpninger om å komme tilbake som en betydelig kraft i tysk politikk, så må de finne fram til en mye sterkere forankring sammen med de brede arbeidstakergruppene, med tysk fagbevegelse.
–Og forbundskansler Merkel er uslåelig?
–Merkel vinner nå sitt tredje valg. Etter åtte år som regjeringssjef går hun til og med fram med rundt åtte prosent. Det er enestående. Sånt skjer jo egentlig ikke, men hun er en stor leder. Det er interessant å merke seg at både Tyskland og Norge har en solid økonomi og en klar forbedring når det gjelder arbeidsledighet. Hos oss blir statsministeren taper, her vinner hun, sier stortingsrepresentant Sverre Myrli
Spennende koalisjonsforhandlinger
Men selv om den sittende forbundskansler Angela Merkel vant en overveldende seier, er juniorpartneren i regjeringen, det liberale partiet FDP, valgets store taper og blir over hodet ikke representert i den nye Forbundsdagen. Det betyr at Merkel må søke seg en ny koalisjonspartner fordi hun med 311 av 630 mandater mangler fem for å ha absolutt flertall.
I realiteten er det to mulige alternativer, nemlig at Merkel danner ny regjering enten med miljøpartiet De Grønne (63 mandater) eller en ny storkoalisjon med SPD (192 mandater). Mange tyske valgobservatører mener at mulighetene for en ny storkoalisjon er sterkest.
Dermed er det duket for at SPD igjen kan flytte inn i regjeringskontorene, men det er mange problemer før man kommer så langt. En meningsmåling på valgdagen viser at 69 prosent av tyskerne ønsker en slik storkoalisjon, men internt i SPD er en slik løsning meget omstridt. Mange frykter at det kan føre til avskalling, ja endog splittelse av SPD. Andre peker på at det blir en gavepakke til det venstresosialistiske partiet Die Linke.
I løpet av valgnatten har det ikke vært mulig å få en kommentar fra ledelsen i landsorganisasjonen DGB til resultatet.
Valgdeltakelse: 73 %.
CDU/CSU: 41,5 (+ 7,7 %)
SPD 25,7 % (+ 2,7 %)
Venstrepartiet Die Linke: 8,6 % (- 3,3 %)
De Grønne: 8,4 % (- 2,3 %)
CDU/CSU: 41,5 (+ 7,7 %)
SPD 25,7 % (+ 2,7 %)
Venstrepartiet Die Linke: 8,6 % (- 3,3 %)
De Grønne: 8,4 % (- 2,3 %)
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Lina Scholz kjører brøytebil for å gjøre veiene tryggere. Derfor er hun opptatt av å formidle hvordan bilister skal unngå å skape farlige situasjoner i møte med dem.
Guro Gulstuen Nordhagen
Brøytebilsjåfør Lina er møkk lei av hensynsløse bilister
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.
Leif Martin Kirknes
Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim