UD er utålmodige
Norske myndigheter håper at svarene UD har bedt om fra amerikanerne i ambassadesaken blir lagt fram allerede mandag.
Det ble jobbet med saken i det norske systemet hele helgen.
Norsk UD var utålmodige etter å få et offisielt svar på spørsmål om overvåkingen ved den amerikanske ambassaden allerede før helgen, men svarene har så langt latt vente på seg.
Men etter det NTB erfarer er det blitt jobbet intenst i hele det norske systemet både lørdag og søndag, og mandag kan den offisielle forklaringen fra amerikanske myndigheter bli lagt fram for utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) departement.
– Norske myndigheter avventer fortsatt avklaringer på spørsmål stilt i møtet onsdag formiddag, er alt kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i Utenriksdepartementet ønsker å si om saken søndag ettermiddag.
Ikke nye møter
Ved siden av å få en detaljert redegjørelse om hva den såkalte Surveillance Detection Unit (SDU) sin virksomhet besto i, er UD interessert i å få vite hvem amerikanerne mener ga klarsignal til å drive overvåking på norsk jord.
Det har etter det NTB forstår ikke vært møter mellom UD og amerikanerne siden onsdag, da ekspedisjonssjef Steffen Kongstad møtte ambassadens chargè d'affaires. Redegjørelsen som justisminister Knut Storberget (Ap) har avkrevd Politiets sikkerhetstjeneste kan først ventes til uka, får NTB opplyst av Justisdepartementet.
Storberget har alt satt i gang en prosess for å få større klarhet i fakta på norsk side. Blant annet på bakgrunn av det som framkommer i denne prosessen vil norske myndigheter vurdere ytterligere kontakt med amerikanerne om saken, sier Kopstad.
Brøt tausheten
Lørdag brøt imidlertid amerikanerne tausheten da Timothy Moore ved den amerikanske ambassadens kommunikasjonsavdeling gikk ut og opplyste at overvåking hadde funnet sted. Det var imidlertid viktig for Moore å understreke at SDU verken er et hemmelig program eller en etterretningsenhet.
Timothy Moore er soleklar på at overvåkingsvirksomheten som har foregått må beskrives som kontraovervåking.
– Vi vil se hvem som ser på oss, sa Moore til NTB lørdag.
Hensikten er kun å observere mistenkelig aktivitet utenfor ambassadebygningen. Vanlige borgere har intet å frykte, ei heller de som har demonstrert mot USA, ifølge Moore.
Registrert i SIMAS
Ifølge amerikanerne ble SDU etablert etter aksjonene mot ambassadene i Nairobi og Dar-es-Salaam i 1998. Mellom 15 og 20 nordmenn med erfaring fra Forsvaret eller politiet skal ha vært tilknyttet SDU i Oslo de siste åra.
Østfold politidistrikt har jobbet hele helgen med å finne ut hvem som har vært med i SDU og hva de har gjort, med sikte på å avdekke om det har skjedd noe straffbart.
Ifølge TV 2s kilder skal flere hundre nordmenn ha blitt registrert inn i den amerikanske terrordatabasen Security Incident Management and Analysis System (SIMAS) de siste ti åra. Ifølge instruksen til SDU-gruppene rundt om i verden, skal detaljerte rapporter om mistenkelig aktivitet fortløpende legges inn i SIMAS-databasen sammen med bilder og video.
Informasjon om alt fra navn, fødselsdato, hårfarge, øyenfarge, alder, kjennemerker, alder og vekt, til navn på mor og far, er opplysninger som kan lagres i databasen. (ANB-NTB)
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Jan-Erik Østlie
LO-lederen om regjeringens au pair-nyhet: – En stor seier
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner. Slik vil de ramme bedriften mer
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen