UDI mener ordning misbrukes
Siden 2010 har Norge gitt faglærte utlendinger oppholdstillatelse i inntil ett år for å ta norskkurs. Nå varsler UDI om systematisk misbruk.
De siste månedene har den norske ambassaden i Manila druknet i søknader fra filippinere som vil til Norge for å ta norskkurs. Antallet har økt med 90 prosent siden i fjor, og allerede da kom mer enn halvparten av alle søkere fra Filippinene.
Den svulmende søkerbunken har fått varsellampene til å blinke rødt hos Utlendingsdirektoratet. Ordningen fungerer ikke etter hensikten, mener direktør Karl Erik Sjøholt i UDIs oppholdsavdeling.
– Vi mener dette er såpass tydelig at vi nå vil anbefale regjeringen å vurdere alvorlig å oppheve den, sier Sjøholt til NTB.
– Les også: 106 asylbarn forsvunnet
Bekymringsmeldinger
I et brev til Justis- og beredskapsdepartementet tar UDI et kraftig oppgjør med ordningen. Direktoratet skriver at det har mottatt bekymringsmeldinger ikke bare fra ambassaden i Manila, men også fra skatteetaten, politiet og kurstilbydere.
Den store økningen i antall søknader kan tyde på at mange søkeres formål «ikke primært er å studere norsk språk», men å komme seg til Norge og Schengen, heter det i brevet.
Formålet har vært å gi fagutdannede utlendinger en mulighet til å lære seg norsk for å kunne få arbeid i Norge. Men UDIs oversikt viser at svært få søkere følger dette sporet. I 2011 var det bare 37 personer som søkte om arbeidstillatelse som faglært i Norge etter å ha fullført norskkurset. I 2012 var antallet 151.
Hva resten gjør, vet UDI lite om. Noen kan ha reist hjem, noen kan ha reist videre til andre Schengen-land. Og noen kan ha blitt værende i Norge uten lovlig opphold.
– Det var ikke dette politikerne var ute etter da de etablerte denne ordningen. De var ute etter å tiltrekke seg kvalifisert arbeidskraft, påpeker Sjøholt.
«Showmoney»
Hittil er 2.800 personer kommet til Norge innenfor ordningen. Søkertallet har økt raskt, fra bare 132 i 2010 til 1.710 i fjor. Nærmere 60 prosent av fjorårets søkere kom fra Filippinene.
– Det er overraskende at særlig Filippinene er så sterkt representert, sier Sjøholt.
For å få tillatelse til å reise til Norge må søkerne dokumentere at de kan finansiere oppholdet. Men ifølge ambassaden i Manila er det mange søkere som fusker. I flere saker har UDI mistanke om at kravet til finansiering er oppfylt ved hjelp av «showmoney», penger som søkeren kan vise fram den ene dagen, men som er forsvunnet som dugg for sola den neste.
– Så kan en ny søker plutselig ha det samme beløpet. Dette er noe vi ser også i andre typer saker, sier Sjøholt.
Ifølge ham er det gjerne snakk om lånte penger som flyttes fra konto til konto av hjelpere som naturligvis også krever betalt for disse tjenestene.
Organisert virksomhet
UDI mener virksomheten på Filippinene framstår som organisert. Søkere blir aktivt rekruttert, og mange tar opp dyre lån for å få hjelp til å tilfredsstille de norske finansieringskravene.
– Det trenger ikke i seg selv å være noe galt i dette, men totalbildet vi ser i disse sakene, gjør at vi er bekymret, sier Sjøholt.
Han tilføyer at et styrket kontrollregime kan løse en del av problemene. Men kontroller er ressurskrevende.
– Det blir et spørsmål om hvor store ressurser vi skal bruke på denne gruppen, sier Sjøholt. (ANB-NTB)
* Faglærte utlendinger kan søke om oppholdstillatelse i Norge i inntil ett år for å studere norsk. Ordningen ble innført i forbindelse med den nye utlendingsloven som trådte i kraft i Norge 1. januar 2010.
* Om lag 2.800 personer har fått oppholdstillatelse innenfor ordningen i tidsrommet fra 1. januar 2010 til 1. april 2013. Rundt 800 av disse var i Norge fra før, de fleste som studenter eller au pair-er.
* Søkere må dokumentere at de har fagutdanning, at de har opptak til norskkurs, og at de kan finansiere oppholdet i Norge.
* Av i alt 1.710 søknader i fjor kom 1.024 fra Filippinene, 78 fra Nepal, 75 fra India, 45 fra USA og 43 fra Russland.
(Kilde: Utlendingsdirektoratet)
* Faglærte utlendinger kan søke om oppholdstillatelse i Norge i inntil ett år for å studere norsk. Ordningen ble innført i forbindelse med den nye utlendingsloven som trådte i kraft i Norge 1. januar 2010.
* Om lag 2.800 personer har fått oppholdstillatelse innenfor ordningen i tidsrommet fra 1. januar 2010 til 1. april 2013. Rundt 800 av disse var i Norge fra før, de fleste som studenter eller au pair-er.
* Søkere må dokumentere at de har fagutdanning, at de har opptak til norskkurs, og at de kan finansiere oppholdet i Norge.
* Av i alt 1.710 søknader i fjor kom 1.024 fra Filippinene, 78 fra Nepal, 75 fra India, 45 fra USA og 43 fra Russland.
(Kilde: Utlendingsdirektoratet)
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
I 20 av de 295 yrkene som er med i statistikken tjener kvinner mer enn menn.
Brian Cliff Olguin
I disse yrkene tjener kvinner mer enn menn
Roy Ervin Solstad
Nytt forslag kan få fire av fem turbussjåfører til å slutte
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
Det danske lønnsoppgjøret i 2023 ble godt for arbeiderne. (Arkivfoto).
Colourbox
Så mye øker lønna til danskene – mer enn LO ser for seg i Norge
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Når hun selv måtte ringe Nav, fikk hun en aha-opplevelse
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen
Kommentar
Det er på tide å få tilbake mer åpne skattelister, skriver Kjell Werner.
Berit Roald / NTB
«Åpne skattelister er viktig for tilliten i samfunnet»
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Industriarbeiderne gikk fra næringsområdet samlet og videre til et torgmøte i Raufoss sentrum.
Fellesforbundet avd. 23
500 streika mot høye strømpriser på Raufoss
Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.
DHL