Ufør eller samfunnsnyttig?
Verken den uføre eller selve uføretrygden er problemet. Det er samfunnet som ikke fungerer.
De ferske tallene fra Nav viser at en av ti av oss er uføre. Egentlig burde vi være tilfredse med at sikkerhetsnettet fanger opp mennesker som sliter. Velferdsstaten fungerer. Det er ingen mennesker som drømmer om et liv som ufør. De som etter en lang prosess mottar sin trygd vet at det vil sette store begrensninger på mulighetene resten av livet vil gi. Like fullt er det langt bedre enn alternativet.
Det kan være greit å ha med seg det bakteppet når man går inn i den vanskelige debatten rundt uføretrygd. Årsakene til uføretrygding er mangfoldige og sammensatte. Fra slitne kropper til psykiske lidelser, utviklingshemninger og rusproblemer. Og kombinasjoner. Ufør er en betegnelse du får når du ikke tilfredsstiller kravet fra samfunnet til å kunne jobbe i det ordinære lønnsbetalte arbeidslivet. Det betyr ikke at du er en verdiløs samfunnsborger. Tvert i mot kjenner jeg mange uføre mennesker som hver eneste dag gjør større samfunnsnytte, enn det jeg får godt betalt for å bidra med foran pc-skjermen. Hvorfor har vi ikke et samfunn som verdsetter slike aktiviteter høyere?
Det er tragisk at vi i dag har nesten 10 000 uføre under 29 år. Men igjen, tragedien er ikke at de mottar penger fra Nav. Tragedien er at vi har konstruert samfunnet slik at de ikke får brukt sine evner til glede for seg selv og andre. Setter vi inn nok ressurser fra tidlige barneår av vil mange av disse unge menneskene få den hjelpen de trenger for å unngå et liv som ufør. Men noen vil alltid ha behov for noen annet enn det A4-tilbudet vi andre syns er greit. De passer ikke inn i den stadig mer rigide firkantede klossen som er arbeidslivet.
Vi skal prøve, men det er naivt å tro at vi kan endre arbeidslivet slik at det inkluderer alle. Derfor må vi skape tilbud utenfor den stengte kontordøren eller bedriftsporten. Og samtidig må vi endre holdningene våre til hva som er verdiskapning og samfunnsnyttige aktiviteter. Den prosessen kan begynne med å snakke om samfunnslønn og ikke uføretrygd.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Angrer på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Fellesforbundet fast
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli